Thursday, September 21, 2023
Home Sport Mircea Dobre: Alungarea turiștilor spre bulgari, greci sau turci e noul nostru sport național!

Mircea Dobre: Alungarea turiștilor spre bulgari, greci sau turci e noul nostru sport național!

by admin

Ne apropiem cu pași repezi de finalul sezonului estival, rămânând câteva zile până la începerea anului școlar, moment în care litoralul va fi pustiu. În această perioadă se desfășoară și programul „Litoralul pentru toți”, ce oferă posibilitatea turiștilor ce nu-și permit să ajungă pe litoral în vârf de sezon să o facă acum. Cu toate acestea, oricât de bine ar merge programul „Litoralul pentru toți”, potrivit fostului ministru al Turismului, Mircea Dobre, sezonul estival a fost unul slab, și nu din cauza infrastructurii turistice, ci din cauza autorităților statului. 

Mircea Dobre

Sezonul estival este pe final, ne mai despart doar 3 zile până la începerea școlii, moment în care agenții economici vor începe să strângă rândurile. Contactat telefonic de către reporterii Replica, Mircea Dobre, fost ministru al Turismului, consideră că sezonul estival a fost destul de slab, vina fiind în mare parte a instituțiilor statului: „Un ochi râde, unul plânge. A fost un sezon foarte slab din punct de vedere al participării turiștilor și nu din cauza faptului că litoralul nu a fost pregătit, sau unitățile de cazare. Au fost instituții ale statului care au speriat lumea, care și-au dat cu părerea, care nici măcar nu aveau un istoric. Aici vorbim despre holeră, care a speriat foarte mulți turiști. Am observat că avem holeră doar pe litoralul Mării Negre în aria județului Constanța, în Bulgaria nu există holeră, cu toate că este aceeași mare, probabil că este un zid și de asta acolo nu este holeră. Problema este că cei care conduc instituțiile publice în România nu au nici un fel de asumare și de responsabilitate, dar nu contează că un întreg litoral a avut de suferit. A mai circulat acea informație cum că pe întreg litoralul miroase a cadavru. Bâlbâiala continuă legată de vreme, ba plouă, ba este prea cald, chestii care sperie turiștii. Este un sport național, speriem turiștii, să nu mai ajungă pe litoral la noi și îi alungăm pe celelalte litorale, la bulgari, greci, turci, suntem într-o cădere liberă. Îmi lasă un gust amar lipsa de responsabilitate și incompetența instituțiilor statului.” 

Dobre: „Pe litoral nu există sezon mai mare de 35 de zile”

Au tot existat discuții de-a lungul timpului între agenții economici, ce-și desfășoară activitatea pe litoral, și reprezentanți ai ministerului Educației în legătură cu prelungirea vacanței de vară a elevilor, fapt ce influențează negativ turismul din zona de litoral, întrucât, cu toate că vremea este una prielnică, marea majoritate a turiștilor nu se mai gândesc la o vacanță în apropierea începerii școlii, părinții find nevoiți să facă pregătirile premergătoare noului an școlar: „Trebuie să înțelegem faptul că dacă s-ar prelungi vacanța de vară cu o săptămână, asta înseamnă că se va lua din vacanța de vară și aici vor avea de suferit cei de la munte. Este o chestiune corectă pentru toată lumea. Aceste OMD-uri trebuie să vină cu anumite lucruri, cu o promovare, cu activități care să atragă cât mai mulți turiști, nu doar în iulie și august. Deocamdată, pe litoral nu există sezon mai mare de 35 de zile.” 

Mircea Dobre: Alungarea turistilor spre bulgari, greci sau turci e noul nostru sport national!

„Voucherele de vacanță se autofinanțează”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că angajații din sistemul public cu venituri de peste 8.000 de lei net nu vor mai primi vouchere de vacanță. Referitor la acesta aspect, Mircea Dobre consideră acest lucru drept o discriminare, și nu vede care este diferența între un angajat care are un salariu de 7.999 de lei și unul care are 8.001: „Din punctul meu de vedere nu știu care este diferența dintre cetățeanul care are un salariu de 7.999 de lei și cel care are 8.001. Nu știu care este diferența, cum se face această departajare, cum se fac aceste criterii, aici, cine vrea, poate să atace mai departe la Curtea Constituțională pentru discriminare. Nu știu cine gândește aceste proiecte de acte normative. Eu o consider o discriminare. Toate aceste vouchere de vacanță… ASE-ul a făcut un studiu, foarte clar, pe toate tipurile de tichete, în care a spus foarte clar, în zona voucherelor de vacanță, aproape se autofinanțează. Este un efort al statului român în primul an de acordare, pentru că ei nu recuperează doar banii aceia de pe vouchere, ei încasează mult mai mult. Aici trebuie și puțină viziune. Cine a fost la ministerul Finanțelor anul trecut, și cine este anul acesta, nu cred că a avut o viziune foarte bună și o viziune macro-economică foarte bine pusă la punct. Un om care a lucrat doar la stat și a fost doar director, nu prea văd eu să aibă soluții, și e cam abruptă trecerea de la ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, la ministerul Finanțelor.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro