Un muc de țigară găsit în apartamentul lui Mary McLaughling a oferit primul indiciu care a dus la prinderea ucigașului ei și rezolvarea unui mister care le-a dat bătăi de cap detectivilor timp de mai bine de 30 de ani, relatează BBC.
Probele ADN obținute de detectivi au confirmat mai apoi identitatea celui care a folosit șnurul de la halatul ca să își ucidă victima – o mamă cu 11 copii.
Descoperirea i-a uluit inițial pe detectivi, întrucât suspectul principal era un bărbat care la acea vreme trebuia să fie într-o închisoare din Edinburgh, în timp ce Mary (58 de ani) a fost găsită moartă în vestul orașului Glasgow.
Dar polițiștii au descoperit mai apoi că Graham Gill, un bărbat care a comis o serie de infracțiuni sexuale, fusese eliberat condiționat când Mary a fost ucisă. Mai mult, McGill s-a întors în celula lui la doar câteva ore după ce a părăsit locuința lui Mary, pe data de 27 septembrie 1984.
„Uciderea lui Mary este unul dintre cele mai tulburătoare cazuri nerezolvate de care m-am ocupat”, a spus legistul Joanne Cochrane: „Sunt unele crime de care nu poți să uiți.”
Mary și-a petrecut ultima noapte într-un bar unde a băut și a jucat domino. A plecat singură din pub după ora 22:00. Pe drum, ea s-a oprit într-un alt local unde a glumit cu angajații și a cumpărat chiftele și țigări.
Un șofer de taxi care o cunoștea pe victimă a spus că a văzut un bărbat singur care o urmărea în timp ce ea se plimba desculță pe stradă cu încălțările în brațe.
De aici, nu se știe cum McGill a ajuns în apartamentul lui Mary, dar polițiștii nu au găsit urme de intrare forțată. Odată ce a ajuns înăuntru, criminalul și-a lansat atacul sălbatic asupra femeii care avea mai mult de dublul vârstei lui.
Victima se uita în ochii ucigașului când el a omorât-o
Când fiul ei, Martin Cullen, de 24 de ani a venit să o viziteze pe data de 2 octombrie 1984, el a găsit-o pe mama lui moartă, întinsă pe spate pe o saltea goală.
Dinții ei falși erau pe podea, iar rochia verde pe care o purtase în seara când a petrecut în bar era îmbrăcată pe dos.
„Situația tragică este că ea s-a uitat în ochii lui când el a comis crima”, a spus investigatorul Iain Wishart. O examinare post-mortem a arătat că Mary a murit după ce a fost strangulată cu cinci zile înainte ca trupul ei să fie descoperit.
Cu toate că au strâns peste 1.000 de declarații, poliția nu a reușit să dea de urma criminalului.
Unii dintre copiii ei au crezut că ucigașul ar putea fi chiar un membru al familiei, întrucât relația dintre Mary și cei 11 copii ai ei, pe care femeia i-a părăsit, era una foarte tensionată.
Tom Nelson, directorul institutului de criminalistică al poliției din Scoția, a spus în 2015 că tehnologia le va permite detectivilor să reia investigarea unor cazuri nerezolvate din trecute, existând posibilitatea să se facă dreptate pentru unele persoane care aproape că și-au pierdut orice speranță.
În 1984, când probele au fost strânse de la locul crimei – șuvițe din părul lui Mary, unghii tăiate și mucuri de țigară – polițiștii nu aveau de unde să știe cât de importante aveau să devină toate aceste obiecte odată cu progresul tehnologiei în domeniul amprentării ADN.
Și cu toate acestea, echipa originală a dat dovadă de o „uimitoare” capacitate de anticipare, întrucât au păstrat toate probele.
„Momentul nostru de Evrika”
Cheia rezolvării misterului a fost un muc de țigară ce fusese strivit în scrumiera din sufrageria lui Mary. Detectivii au remarcat faptul că marca țigării era Embassy, în timp ce țigările preferate de Mary erau Woodbine.
„Atunci am avut momentul nostru de Evrika, când mucul de țigară, care înainte nu ne-a oferit un profil ADN, acum ne-a dat profilul complet al unui bărbat”, a spus Cochrane.
Datele colectate au fost comparate cu miile de amprente ADN ale infractorilor condamnați din baza de date din Scoția, iar rezultatul a fost o potrivire perfectă.
Persoana în cauză era Graham McGill, care avea deja mai multe condamnări pentru infracțiuni sexuale grave.
„După mai bine de 30 de ani am găsit o persoană care se potrivea cu profilul ADN”, a spus Cochrane.
Amprentele ADN s-au potrivit și cu cele descoperite pe șnurul de halat folosit de McGill pentru a o strangula pe Mary. În plus, urme de spermă lăsate de McGill au fost găsite pe rochia verde a victimei.
„Cum putea să comită crima dacă el era la închisoare?”
Totuși, criminalul avea alibiul perfect. Oficial, el ar fi trebuit să fie la închisoare în noaptea crimei, fiind eliberat abia 9 zile mai târziu. „Cum putea să comită crima dacă el era la închisoare?” a spus detectivul Kenny McCubbin, care a primit sarcina de a rezolva un mister ce părea imposibil de înțeles.
McCubbin a găsit până la urmă un registru de la acea vreme din închisoarea HMP Edinburgh unde apărea numele „G McGill” și literele „TFF”.
Acronimul însemna „Training For Freedom”, ceea ce însemna că McGill primise aprobarea de a-și petrece weekendul acasă și mai primise alte trei zile de permisie înainte de eliberarea condiționată.
„Aceea a fost pepita de aur pe care o căutam”, a spus și fostul investigator Mark Henderson.
McGill a fost arestat pe 4 decembrie 2019. La acea vreme era în continuare în vizorul poliției ca infractor sexual, dar lucra pentru o companie din zona orașului Glasgow.
McGill a fost condamnat la închisoare în aprilie 2021 pentru minim 14 ani. McGill avea 22 de ani când a ucis-o pe Mary și și-a primit pedeapsa abia la vârsta de 59 de ani.
Editor : Raul Nețoiu