Autoritățile de la Chișinău au extins o investigaţie asupra finanţării unei grupări proruse interzise din ţară, la două zile după reţinerea liderei minorităţii etnice găgăuze pro-Moscova, Evghenia Guțul, relatează Reuters. Reţinerea pe aeroportul din Chişinău a Evgheniei Guţul, başcana regiunii autonome Găgăuzia, a tensionat şi mai mult relaţiile dificile ale fostei republici sovietice cu Moscova.
Guţul urmează să-şi primească în curând sentinţa într-un dosar penal pentru corupţie în finanţarea unui bloc electoral prorus condus de la Moscova de un magnat în exil dat în urmărire de autorităţile de la Chişinău.
Guțul este o apropiată a oligarhului fugar prorus Ilan Șor și este acuzată „de complicitate la finanțare ilegală a partidului politic” Șor.
Acuzațiile Chișinăului
Potrivit Ziarului de Gardă, Procuratura Anticorupție (PA) de la Chișinău le acuză pe Evghenia Guțul și pe secretara din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”, Svetlana Popan, de complicitate la finanțarea ilegală a partidului politic și a unui concurent electoral din partea unui „grup criminal organizat”.
Evghenia Guțul este acuzată că în perioada 2019-2022, când era secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid „Şor”, scos în afara legii de către autoritățile de la Chișinău, a participat la introducerea sistematică de bani negri în Republica Moldova.
Sumele veneau din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Rusia, prin efectuarea de călătorii cu avionul și alte mijloace de transport (tur-retur timp de 24 de ore), după cum a informat Procuratura Anticorupție. Banii au fost utilizați pentru activitatea partidului lui Ilan Șor.
Sprijin de la Moscova
Rusia a denunţat arestarea Evgheniei Guţul. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Moldova „copiază” România, unde, referindu-se la cazul lui Călin Georgescu, susține că „democraţia a fost călcată în picioare”. În replică, MAE de la Chișinău a declarat că Kremlinul nu este în măsură să ofere lecții de democrație.
Guțul i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină pentru eliberarea ei.
Găgăuzia, o regiune cu o populaţie de 140.000 de oameni din sudul Republicii Moldova, este dominată de etnici turci care vor relaţii strânse cu Rusia, sunt de religie creştin ortodoxă şi au avut relaţii dificile cu autorităţile centrale după obţinerea independenţei Republicii Moldova, în 1991.
Moldova: „Autoritățile își fac treaba”
Preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, a respins comentariile ruse, afirmând că autorităţile legitime ale ţării sale îşi fac pur şi simplu treaba.
„Toate procesele, inclusiv cele judiciare, sunt o chestiune internă a Republicii Moldova”, a spus Grosu. „Această ţară (Rusia) nu ar trebui să se amestece în afacerile noastre”, a spus Grosu.
Un tribunal din Chişinău a amânat până vineri decizia asupra unei cereri a Parchetului de a-i extinde detenţia de 72 de ore. Procurorii au declarat joi că cercetează posibilitatea ca Guţul să fi încercat să scape de urmărirea penală.
Un alt politician prorus, Alexei Lungu, a fost oprit joi pe aeroportul din Chişinău şi i s-a comunicat că nu poate părăsi ţara în legătură cu această investigaţie.
Alţi doi parlamentari proruşi, acuzaţi de asemenea de corupţie, au dispărut săptămâna trecută şi poliţia a luat în considere pentru un timp varianta că cel puţin unul dintre ei s-ar ascunde în ambasada rusă.
Toţi cei suspectaţi sau care se confruntă cu punerea sub acuzare sunt asociaţi ai magnatului fugar prorus Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în legătură cu dispariţia în 2014-2015 a unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova.
Autorităţile din Republica Moldova susţin că el a trimis ilegal fonduri în ţară pentru a influenţa alegerile şi a obţine alegerea unor parlamentari proruşi în scrutinul care urmează să aibă loc mai târziu în acest an.
Maia Sandu conduce efortul de aderare la UE a Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, şi nu a recunoscut niciodată alegerea Evgheniei Guţul ca başcană în alegerile din 2023.
Preşedinta Republicii Moldova a denunţat invadarea Ucrainei, care se află la graniţa de est a ţării sale, şi a acuzat Kremlinul că încearcă să o înlăture de la putere.
Rusia a ridicat problema detenţiei Evgheniei Guţul la o reuniune cu uşile închise de joi a Consiliului de Securitate al ONU.
„Întreaga regiune este instabilă şi credem pur şi simplu că este responsabilitatea noastră să ridicăm gradul de conştientizare al membrilor Consiliului faţă de această situaţie absolut intolerabilă”, a declarat presei ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.
Ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Gheorghe Leuca, le-a declarat jurnaliştilor că detenţia Evgheniei Guţul nu are nimic de a face cu rolul ei politic, acuzând-o că este implicată într-o organizaţie criminală.
Editor : Marina Constantinoiu