sâmbătă, septembrie 28

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova consideră noțiunea de „denuclearizare” a Coreei de Nord drept o „problemă închisă”, deoarece înțelege logica Phenianului de a se baza pe armele nucleare ca fundament al strategiei sale de apărare, informează Reuters.

Lavrov, răspunzând unei întrebări pe site-ul ministerului pe care îl conduce, a declarat că Rusia va fi alături de Coreea de Nord în rezistența la ceea ce, în opinia sa, SUA prezintă drept „descurajare nucleară extinsă” alături de Coreea de Sud și Japonia în regiunea Asia-Pacific.

„Aceasta este în mod clar o amenințare reală și extrem de gravă la adresa securității regionale”, a scris Lavrov. „În aceste condiții, însuși termenul de «denuclearizare» aplicat Coreei de Nord și-a pierdut orice sens. Pentru noi, aceasta este o chestiune închisă”.

Rusia a cultivat legături diplomatice și militare mai strânse cu Coreea de Nord de la invadarea Ucrainei în februarie 2022, iar președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un și-au vizitat reciproc țările.

Experții ucraineni au produs dovezi că rachete produse în Coreea de Nord, supusă sancțiunilor internaționale de mulți ani, au fost lansate împotriva unor ținte ucrainene. Atât Moscova, cât și Phenianul neagă orice comerț sau transport ilicit de arme.

Coreea de Nord a declarat că nu va renunța niciodată să se bazeze pe armele nucleare pentru a-și asigura securitatea împotriva Coreei de Sud și a Statelor Unite, care au aproximativ 24.000 de militari pe teritoriul sud-coreean. Cele două părți organizează în mod regulat exerciții comune.

Coreea de Nord a testat noi rachete balistice tactice luna aceasta, în timp ce liderul Kim Jong Un a făcut apel la consolidarea armelor convenționale și a capacităților nucleare.

În comentariile sale, Lavrov a afirmat că Rusia nu este deloc de acord cu impunerea de sancțiuni „fără sens” de către țările occidentale. Înainte de invazia sa în Ucraina, Rusia a aderat timp de mulți ani la sancțiunile susținute de ONU cu privire la testele nucleare ale Phenianului.

Lavrov a declarat că Rusia va fi alături de Coreea de Nord în „confruntarea cu un adversar comun” și va „consolida în mod constant prietenia și cooperarea” cu regimul de la Phenian.

Editor : B.E.

Acțiune.
Exit mobile version