miercuri, octombrie 2

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu a spus la Digi24 că România nu poate demara procedurile pentru extrădarea fostului preşedinte Eximbank Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, chiar dacă acesta a fost localizat în Turcia. Moivul: Interpolul nu are locaţia exactă a acestuia. Gorghiu a vorbit și despre cazul altor doi fugari celebri, Mario Iorgulescu și Ionel Arsene.

Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat în mai 2023 pentru complicitate la luare de mită, a fost localizat în Turcia, în luna ianuarie a acestui an.

„Acestea au fost ultimele informaţii pe care le-am primit. Interpolul, în schimb, nu a identificat adresa exactă a fugarului, motiv pentru care nu putem demara nicio procedură în justiţia în Turcia. Obligatorie este această condiţie. Trebuie să ştii unde e exact, localizat cu precizie. Rămâne să-şi facă treaba Interpolul”, a spus Gorghiu.

E a vorbit și despre cazul lui Mario Iorgulescu,

„Unul din mandate a fost anulat pentru că Înalta Curte a dat o soluție în acel dosar în care a fost acuzat de ucidere și conducere sub influența substațelor psihoactive. Rămâne acel mandat european de arestare pentru o faptă în care a primit o pedeapsă de 3 ani și acum, în octombrie, va fi o nouă expertiză pe care magistrații italieni au dispus-o. Vom vedea dacă are sau nu discernământul viciat. Noi ne dorim ca acest fugar să fie adus în țară”, a spus ministrul.

Tot în Italia este și Ionel Arsene, fostul președinte al CJ Iași, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție.

„În luna decembrie va fi o nouă evaluare. Ni s-au solicitat informații despre condiții din spitalele din penitenciarele românești, am comunicat că statul român îndeplinește condițiile și poate trata și depresie, și alte boli în sistem penitenciar. În luna dec o să fie o cofruntare pe acest domeniu, vom vedea cum că sună expertiza. Decizia autorităților italiene e de întoarcere a fugarului în țară”, a spus Gorghiu.

Acțiune.
Exit mobile version