Thursday, November 30, 2023
Home Sănătate Neurochirurgul Leon Dănăilă, despre o problemă de sănătate neglijată: E un pilon esențial al bunăstării și calității vieții la orice vârstă

Neurochirurgul Leon Dănăilă, despre o problemă de sănătate neglijată: E un pilon esențial al bunăstării și calității vieții la orice vârstă

by admin

Reputatul medic neurochirurg profesor Leon Dănăilă, membru titular al Academiei Române, a spus care sunt cele mai comune probleme pe care le generează starea de sănătate mentală precară, despre care mulți români se simt jenați să vorbească.

‘Dragii mei, percepția socială referitoare la sănătatea mentală este total greșită.

Mă întristez când văd că pacienții sunt jenați să discute despre sănătatea mentală, că există teama aceasta generală de a spune unui apropiat că ai consultat un neurolog, psiholog sau psihiatru. Nu este firesc acest lucru, cu toții trecem prin momente de dezechilibru emoțional. Și cel mai important lucru pe care îl putem face atunci este să apelăm la ajutor specializat.

Sănătatea mentală, adesea trecută cu vederea în fața sănătății fizice, este un pilon esențial al bunăstării și calității vieții la orice vârstă. Iar, în calitate de neurochirurg, am observat direct cum echilibrul mental influențează fiecare aspect al vieții, de la performanța profesională până la relațiile personale.

Problemele de sănătate mentală pot avea un impact semnificativ asupra diferitelor aspecte ale vieții cotidiene.

Iată 5 dintre cele mai comune probleme pe care le generează:

1. Performanța la locul de muncă sau la școală:

Problemele de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea și depresia, au un impact major asupra performanței la locul de muncă sau la școală. Efectele acestor tulburări mentale pot varia de la ușoare până la severe, influențând capacitatea unei persoane de a funcționa eficient în mediul profesional sau academic.

Iată câteva moduri prin care anxietatea și depresia pot afecta randamentul: scăderea concentrării, memoriei, epuizare, lipsa energiei, dificultăți în luarea deciziilor și chiar creșterea erorilor și a calității muncii.

2. Relațiile interpersonale:

Sănătatea mentală afectează modul în care interacționăm cu ceilalți. Probleme precum anxietatea socială, tulburările de dispoziție sau alte afecțiuni pot complica comunicarea și pot afecta relațiile de prietenie, familiale și amoroase.

3. Gestionarea stresului și a emoțiilor:

O sănătate mentală precară poate face dificilă gestionarea stresului și a emoțiilor negative. Acest lucru poate duce la supraîncărcare emoțională, iritabilitate crescută și dificultăți în a face față provocărilor cotidiene.

4. Calitatea somnului:

Problemele de sănătate mentală pot afecta grav calitatea somnului. Insomnia sau somnul perturbat nu numai că agravează problemele de sănătate mentală existente, dar pot și contribui la apariția sau exacerbarea altor probleme de sănătate.

5. Starea fizică de sănătate:

Există o legătură strânsă între sănătatea mentală și cea fizică. Problemele de sănătate mentală pot sta la baza bolilor cronice ca: accident vascular cerebral, Alzheimer, Parkinson, diabet, boli autoimune, boli gastrointestinale etc.

Nu putem vindeca lumea de prejudecăți, însă putem să nu le transmitem mai departe și să îi încurajăm pe cei care trec prin momente dificile să caute ajutor specializat, să fie îngăduitori cu ei înșiși.

Să îmbătrânim frumos înseamnă să îmbătrânim sănătos’, a stransmis neurochirugul în vârstă de 90 de ani.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro