Percheziții de amploare au loc miercuri dimineață într-un dosar în care este vizată, printre altele, și finanțarea ilegală a campaniei pentru prezidențiale.
Este vorba despre 47 de percheziți pe care le coordonează procurorii de la Parchetul General în județele Sibiu, Mureș, Timiș, dar și în Ilfov și Cluj. Sunt vizate mai multe locuințe ale unor persoane fizice, dar și sediile unor asociații și societăți comerciale.
Infracțiunile vizate au legătură parțial cu campania electorală pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, anulate de Curtea Constituțională, și sunt infracțiuni dintre cele mai grave – acțiuni împotriva ordinii constituționale, încălcarea regimului armelor și munițiilor, folosirea ilegală de articole pirotehnice, dar și fapte de promovare a persoanelor vinovate de crime împotriva umanității ori inițierea unor asociații antisemite.
Nu în ultimul rând, sunt vizate și fapte de fals în declarații cu privire la finanțarea campaniei electorale ori comunicarea de informații false.
Sunt suspiciuni care au legătură cu ceea ce s-a întâmplat în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale de anul trecut, dar și ulterior, fapte care îl vizează, printre alții, și pe Horațiu Potra, apropiat lui Călin Georgescu, potrivit informațiilor Digi24.
Horațiu Potra a mai fost vizat de astfel de acțiuni ale Parchetului General în legătură cu suspiciuni pe care le au procurorii. Au mai fost percheziții la acesta – ultimele, chiar în cursul săptămânii trecute, într-un dosar de evaziune fiscală.
Sunt făcute verificări inclusiv în legătură cu campania electorală, după ce a fost deschisă o anchetă în privința campaniei derulate de Călin Georgescu.
Acesta a declarat zero cheltuieli, însă autoritățile au avut o serie de suspiciuni în acest caz și au deschis o investigație penală. Descinderile din această dimineață au legătură cu acest fapt, dar și cu alte suspiciuni de încălcare legii pe care le au anchetatorii.
Ce infracțiuni sunt cercetate în dosar
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă ÎCCJ,, există suspiciuni privind săvârşirea următoarelor infracţiuni:
- Acţiuni împotriva ordinii constituţionale, prevăzută de art. 397 din Codul penal
- Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prevăzută de art. 342 alin. 2 din Codul penal
- Efectuarea, fără drept, a oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice, prevăzute de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995, republicată
- Instigare publică, prevăzută de art. 368 alin. 1 din Codul penal
- Iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum şi aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prevăzută de art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 31/2002
- Promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid împotriva umanităţii şi de crime de război, precum şi răspândirea, în spaţiul public, a unor idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe, prevăzută de art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002
- Iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, precum şi aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii, prevăzută de art. 6 alin. (1) din Legea nr. 157/2018
- Fals în declaraţii privind sursele de finanţare a campaniei electorale, prevăzut de art. 326 alin. 1 din Codul penal
- Comunicarea de informaţii false, prevăzută de art. 404 din Codul penal
Editor : M.B.