sâmbătă, noiembrie 23

România și Statele Unite ale Americii au semnat joi protocolul privind lansarea programului de tranziţie a Forţelor Aeriene Române către aeronave de generaţia a V-a, F-35. Țara noastră va cumpăra prin acest program 32 de avioane de luptă F-35, cele mai performante din lume, împreună cu armamentul aferent. Legea care facilitează această achiziție a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în urmă cu mai puțin de o săptămână.

Documentul a fost semnat de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La ceremonia de semnare de la Palatul Victoria a participat și premierul Marcel Ciolacu.

„Astăzi, România face un pas important în consolidarea securităţii sale şi în întărirea parteneriatelor internaţionale, semnând, alături de Guvernul Statelor Unite ale Americii, acordul pentru achiziţia avioanelor F-35. Marcăm astfel o etapă esenţială în procesul de modernizare a Forţelor Armate ale României şi reiterăm angajamentul nostru ferm faţă de NATO şi faţă de valorile pe care le împărtăşim cu Statele Unite ale Americii: democraţie, libertate şi securitate. Semnarea acestui acord reprezintă un pas important în procesul de înzestrare a Forţelor Armate Române pentru a fi capabile să facă faţă provocărilor globale, fiindcă, din păcate, situaţia geopolitică actuală demonstrează nevoia accentuată de capabilităţi de descurajare şi defensive credibile, atât la nivel aliat, cât şi la nivel naţional”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că avioanele F-35, cu tehnologia lor de ultimă generaţie, vor întări semnificativ capacitatea de apărare a ţării.

„Ne vor asigura nu doar accesul la un sistem avansat din punct de vedere tehnologic, dar şi o interoperabilitate îmbunătăţită cu aliaţii noştri din NATO. Aceste aeronave reprezintă vârful tehnologiei aviatice şi vor juca un rol central în strategia noastră de apărare. Ele vor deveni un simbol al puterii aeriene şi al capacităţii noastre de reacţie rapidă în faţa oricăror ameninţări”, a adăugat premierul, citat de Agerpres.

Lege adoptată în procedură de urgență

Potrivit prim-ministrului, pentru această achiziţie, săptămână trecută, la propunerea Guvernului, Parlamentul a aprobat o lege specifică, act normativ care va permite derularea în condiţii optime a achiziţiei de echipamente şi servicii specifice F-35, instruirea piloţilor şi personalului tehnic-ingineresc.

„Mai mult, va asigura elaborarea de măsuri pentru motivarea şi retenţia personalului pe termen mediu şi lung”, a explicat Marcel Ciolacu, punctând că această achiziţie nu are doar un impact militar, ci şi unul economic.

„Prin integrarea acestor avioane în Forţele Armate Române, România va stimula dezvoltarea sectorului apărării şi va sprijini crearea de locuri de muncă în domenii cheie ale industriei de apărare şi tehnologie. În plus, integrarea F-35 în sistemul naţional de apărare va oferi noi oportunităţi de formare şi dezvoltare profesională pentru tinerii noştri specialişti în domeniul tehnologic. Este un factor care contribuie, astfel, la dezvoltarea unei forţe de muncă competente şi bine pregătite”, a evidenţiat Ciolacu.

„Cel mai important contract de înzestrare”

Achiziţia avioanelor F-35 reprezintă cel mai mare contract pe care Guvernul României prin Ministerul Apărării Naţionale l-a semnat după Revoluţie, a completat premierul.

„Din punctul meu de vedere, este cel mai important contract semnat de către România după Revoluţie, în direcţia înzestrării Armatei României şi siguranţei apărării naţionale”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Conform acestuia, semnarea acordului reprezintă „încă un pas hotărât înainte” pentru România, în direcţia „unei apărări naţionale moderne, eficiente şi bine conectate la partenerii noştri internaţionali”.

„Este un semnal clar al angajamentului nostru de a contribui la securitatea globală, pentru a asigura un mediu de securitate mai sigur şi mai stabil pentru toţi cetăţenii noştri. De fapt, e cel mai mare contract”, a indicat prim-ministrul.

La eveniment au participat, între alţii, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.

Ambasadoarea SUA: „România a fost direct afectată de războiul de agresiune al Rusiei”

Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a declarat că decizia României de a achiziţiona avioanele de luptă avansate F-35 reprezintă „un pas important” în modernizarea continuă a Forţelor Armatei române şi va contribui „semnificativ” la apărarea pe termen lung a NATO şi la securitatea colectivă.

„Este onoare să mă alătur dumneavoastră astăzi pentru moment semnificativ în Parteneriatul strategic de apărare dintre Statele Unite şi România: semnarea contractului pentru achiziţionarea de către România a avioanelor de luptă F-35. Decizia României de a achiziţiona aceste avioane de luptă avansate reprezintă un pas important în modernizarea continuă a forţelor Armatei române şi va contribui semnificativ la apărarea pe termen lung a Alianţei NATO şi la securitatea noastră colectivă. Poziţia României de lider pe Flancul estic al Alianţei continuă să joace un rol esenţial în promovarea securităţii euroatlantice”, a afirmat Kavalec, după ce a semnat, alături de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, Protocolul privind lansarea programului de tranziţie a Forţelor Aeriene Române către aeronave de generaţia a V-a, F-35.

Ea a mai spus că „Forţele Arene Române au demonstrat deja un angajament extraordinar în înlocuirea avioanelor MIG de generaţie veche cu avioane de luptă F16, în strânsă cooperare cu forţele Forţele Aeriene ale SUA şi cu aliaţi precum Portugalia şi Norvegia”.

„Aceste avioane F16 au îmbunătăţit semnificativ capacitaţile de aparare aeriană ale României, permiţând ţării să joace un rol mai important în misiunile de poliţie aerienă ale NATO. (…) Provocările de securitate cu care ne confruntam astazi sunt semnificative, iar România, ca aliat NATO pe Flancul Estic, a fost direct afectată de războiul de agresiune al Rusiei, aici in Europa”, a afirmat Kavalec.

„Bazele critice pentru tranziţia României către avioanele de luptă F-35”

Potrivit lui Kathleen Kavalec, SUA felicită România pentru angajamentul de a aloca până la 2,5% din PIB pentru cheltuielile pentru apărare, iar „acest lucru va avea un impact durabil asupra capacităţilor de apărare ale ţării şi asupra contribuţiei sale la apărarea colectivă a NATO”.

„Construirea acestei flote de F-16 pune bazele critice pentru tranziţia României către avioanele de luptă F-35 în anii 2030. Această tranziţie nu numai că va spori interoperabilitatea Alianţei, dar va oferi şi capabilitatea necesară pentru a face faţă unui mediu caracterizat prin ameninţări de ultimă generaţie în viitor”, a explicat Kavalec.

Ea a arătat că senzorii de ultimă generaţie, caracteristicile şi arhitectura de luptă centrată pe reţea a F-35 vor permite României să opereze mai eficient într-un mediu de securitate în rapidă schimbare.

„Provocările de securitate cu care ne confruntăm astăzi sunt semnificative, iar România, ca aliat NATO pe Flancul estic, a fost direct afectată de războiul de agresiune al Rusiei, aici, în Europa. Chiar luna trecută Forţele Aeriene Române şi aliaţi au mobilizat avioane de luptă F-16 în urma detectării unei încălcări a spaţiului aerian al României în apropierea Mării Negre. Aceste acte iresponsabile ale Rusiei reprezintă un risc persistent pentru România şi pentru alţi aliaţi pe Flancul estic. În acest mediu de cerinţe de securitate extinse în cadrul Alianţei şi în scopul protejării suveranităţii naţionale, România şi-a demonstrat angajamentul faţă de apărare şi rolul său de lider în regiune”, a punctat ambasadorul SUA.

Trupe SUA în România

Kavalec a menţionat şi sprijinul acordat prezenţei pe teritoriul României a mii de militari americani.

„Cooperarea dintre SUA şi România privind proiectele cheie de infrastructură militară din întreaga ţară consolidează în mod direct pregătirea şi capabilitatea de reacţie a Forţelor aeriene din Europa. Câmpia Turzii din România găzduieşte o nouă facilitate de operaţiune de escadrilă de ultimă generaţie, proiectată pentru a sprijini operaţiunile aeronavelor şi echipamentelor din SUA şi NATO”, a completat Kavalec.

Conform acesteia, România îşi demonstrează angajamentul faţă de NATO găzduind trupe din întreaga Alianţă, iar piloţi din Forţele aeriene spaniole şi regale britanice staţionate la Baza aeriană Kogălniceanu sprijină direct misiunea NATO de Poliţie aeriană extinsă pe măsură ce ameninţările apar în timp real.

Aceasta a adăugat că „Alianţa noastră rămâne unită în faţa provocărilor noastre comune de securitate”.

Tîlvăr: „Avioanele F-35 dispun de tehnologie Stealth”

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a apreciat că trecerea la aeronave de generaţia a cincea „reprezintă o schimbare de generaţie pentru aviaţia militară a ţării noastre, care va avea efecte profunde şi de durată în ecuaţia regională de securitate”.

„Astăzi a fost semnat un document deosebit de important pentru întărirea capabilităţilor militare şi a securităţii naţionale a României. După finalizarea în cursul anului viitor a programului de înzestrare cu aeronave F-16, Forţele Aeriene Române se pregătesc pentru pasul următor: achiziţia aeronavelor de generaţie a V-a, F-35. Aceasta reprezintă o schimbare de generaţie pentru aviaţia militară a ţării noastre, care va avea efecte profunde şi de durată în ecuaţia regională de securitate”, a afirmat Tîlvăr.

Potrivit acestuia, cele 32 de aeronave, pentru care s-a semnat contractul de achiziţie între Guvernul României şi Statelor Unite ale Americii, reprezintă ”vârful de performanţă aviatică la acest moment pe plan mondial şi vor asigura interoperabilitatea cu aliaţii din NATO”.

„Avioanele F-35 dispun de tehnologie Stealth, de sisteme avansate de senzori şi comunicaţii, sunt caracterizate prin viteză şi manevrabilitate fără egal, ceea ce le face esenţiale pentru operaţiunile militare moderne. Ele vor reprezenta nu doar un simbol al competitivităţii Forţelor noastre aeriene la Marea Neagră, ci şi un element central în strategia noastră de securitate naţională. Capacităţile tehnologice unice ale acestor aeronave le permit să acţioneze ca un multiplicator atât pentru capabilităţile de descurajare şi apărare aeriană, inclusiv cele cu bază la sol, cât şi pentru sistemele de sprijin de forţe cu foc indirect, pe care le poţi sprijini în timp real cu date din spaţiul în care operează”, a precizat ministrul.

Angel Tîlvăr a subliniat aprecierea pentru expertiza echipei Lockheed Martin în implementarea acestui program strategic şi a proiectelor de cooperare industrială conexe.

„Contăm atât pe profesionalismul echipei programului F-35 şi a Lockheed Martin, cât şi pe forţa parteneriatelor economice dintre România şi SUA pentru realizarea în timp oportun şi la cele mai înalte standarde de calitate a capabilităţii naţionale de apărare aeriană cu avioane de generaţie a V-a”, a adăugat ministrul Apărării.

România, „poziţie întărită în regiune”

El a punctat, totodată, impactul economic al acestei achiziţii.

„Dezvoltarea de noi competenţe în domeniul tehnologic şi formarea de specialişti în întreţinerea şi operarea F-35 sunt doar câteva dintre beneficiile tehnico-economice care vor rezulta din această achiziţie”, a explicat Tîlvăr.

Conform acestuia, alocarea, din 2017, a unui procent de minimum 2% din PIB pentru Apărare, care a fost ridicat din acest an la 2,5%, a permis Armatei României demararea celui mai amplu proces de modernizare din întreaga sa istorie.

„Aeronavele F-35, alături de sistemele de rachete Patriot şi HIMARS, transportoarele blindate Piranha 5 sau aeronavele multirol F-16 asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde România acţionează ca pilon de stabilitate al NATO”, a transmis Angel Tîlvăr.

El a evidenţiat că, în actualul context de securitate, „Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este mai puternic ca oricând, iar solidaritatea SUA cu România, dovedită prin prezenţa substanţială cu trupe pe teritoriul ţării noastre, contribuie la consolidarea apărării Flancului estic al Alianţei în regiunea Mării Negre”.

„Investiţia în tehnologie modernă şi în capabilităţi de apărare de vârf este o garanţie pentru un viitor mai sigur, iar educaţia şi instruirea viitoarelor generaţii de specialişti în domeniul apărării sunt esenţiale pentru menţinerea unei armate pregătite să facă faţă oricăror provocări”, a mai subliniat ministrul Apărării.

Editor : Bogdan Păcurar

Acțiune.
Exit mobile version