vineri, octombrie 11

Au apărut noi informații în cazul senatorului Eugen Pîrvulescu, intrat recent în echipa candidatului independent Mircea Geoană și audiat la DNA într-un dosar de trafic de influență. La inițiativa lui Pîrvulescu, ar fi fost negociată o mită de 60.000 de euro pentru obținerea unui certificat care să permită accesul la secrete de stat pentru Marin Țole, persoană pe care senatorul și-ar fi dorit-o la conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI), relatează G4 Media.

Potrivit G4 Media, Țole, denunțător în acest caz, este audiat în calitate de martor. Eugen Pîrvulescu și încă o persoană sunt audiați pentru infracțiunea de cumpărare de influență, iar alte două persoane pentru trafic de influență. 

Totul s-ar fi petrecut în anul 2022, menționează jurnaliștii, citând informații venite pe surse. Atunci, Eugen Pîrvulescu era liderul PNL Teleorman, în timp ce Țole (actual secretar de stat la Ministerul Dezvoltării) era membru în aceeași filială.

Marin Țole și-ar fi dorit să devină director general la CNI, doar că avea nevoie de certificat ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat), care permite accesul la secrete de stat.

Pentru că procedurile au durat prea mult timp, arată G4 Media, Țole i-ar fi cerut lui Pîrvulescu să se implice pentru a se interesa de stadiul verificărilor și să găsească o soluție în așa fel încât să fie urgentate. 

Țole ar fi luat, ulterior, legătura cu o persoană apropiată de senatorul Pîrvulescu, dar și de directorul ORNISS, Marius Petrescu. În urma discuțiilor, Țole ar fi primit de la directorul ORNISS un număr de telefon al altei persoane – Gheorghe Florea, mai arată jurnaliștii.

„Ulterior, ȚOLE MARIN l-a sunat pe FLOREA GHEORGHE, s-a întâlnit cu acesta la biroul lui, ocazie cu care FLOREA GHEORGHE i-a transmis că îl va pune în legătură cu o altă persoană, despre care a afirmat că avea conexiuni în interiorul serviciilor de informații”, potrivit surselor citate de G4 Media.

În tot acest lanț, pentru a putea duce demersul până la capăt, a fost cerută suma de 60.000 de euro. Țole ar fi refuzat să plătească inițial, însă Eugen Pîrvulescu s-a oferit să dea banii, potrivit surselor citate de G4.

Înțelegea inițială, mai arată jurnaliștii, era ca plata să fie făcută în două tranșe, o dată la început, iar restul de 30.000 de euro să fie dați după obținerea certificatului.

Deși Țole nu a mai fost numit la conducerea CNI, în februarie 2024, Eugen Pîrvulescu i-ar fi cerut lui Marin Țole să îi dea banii înapoi – adică prima tranșă, de 30.000 de euro.

Eugen Pîrvulescu a intrat recent în echipa lui Geoană

Eugen Pîrvulescu, senator din 2016, a anunțat la începutul săptămânii că se retrage din Partidul Național Liberal (PNL) și se alătură echipei de campanie a lui Mircea Geoană. 

 „De astăzi, mă alătur candidatului Mircea Geoană și echipei sale de campanie. Vă mulțumesc încă o dată pentru tot și vă aștept pe 25 noiembrie să veniți alături de mine pentru susținerea lui Mircea Geoană în turul doi”, a transmis la începutul săptămânii Eugen Pîrvulescu, potrivit Ziarul Teleormanul. 

Contactați de Digi24.ro, Mircea Geoană și reprezentanții echipei de campanie nu au oferit încă un punct de vedere. 

Pîrvulescu nu este la primul dosar

 Pîrvulescu nu este la primul dosar instrumentat de DNA. Senatorul este trimis în judecată de procurori, fiind acuzat că a trucat concursuri de angajare la Serviciul de Ambulanță Județean Teleorman. Dosarul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

 „În perioada 28 mai – 20 iunie 2021, inculpatul Eugen Pîrvulescu și-ar fi folosit influența pe care o avea în calitate de președinte al unei filiale de partid aflat la guvernare, pe lângă membrii comisiilor de concurs constituite de conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman, solicitându-le în mod repetat, atât direct cât și prin intermediul unei alte persoane, să elaboreze și să-i remită, seturile de subiecte care urmau să fie date la proba scrisă a concursurilor organizate în perioada mai-iulie 2021, pentru ocuparea unor posturi vacante/temporar vacante de asistent medical și șofer autosanitară II”, arătau procurorii anticorupție în anul 2021, când a fost pus sub control judiciar. 

Milioane de euro din taxele locuitorilor din Teleorman au ajuns la companii patronate de Eugen Pîrvulescu, pe vremea în care acesta era președintele Consiliului Județean, după cum arată Context.ro. 

Editor : M.G.

Acțiune.
Exit mobile version