Peter Navarro, consilier apropiat al președintelui american, a propus excluderea Canadei din rețeaua de schimb de informații Five Eyes, din care mai fac parte serviciile secrete din Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă, scrie Financial Times, care citează persoane familiare cu eforturile oficialului din cadrul administrației americane. FT vorbește despre presiuni pe care oficialul le-ar face privind scoaterea Canadei în afara rețelei, în timp ce Donald Trump spune că își dorește ca vecinul său nordic să devină al 51-lea stat american.
Navarro nu a răspuns la solicitările de comentarii, dar după publicarea articolului din FT, a negat că a promovat ideea, despre care a spus că este „o nebunie”. „Nu am pune niciodată în pericol securitatea noastră națională … cu aliați precum Canada”, a declarat consilierul lui Trump.
Casa Albă nu a răspuns la o cerere de comentarii, iar biroul premierului canadian Justin Trudeau a refuzat să comenteze.
Trump a uimit aliații SUA când a făcut din Canada prima sa mare țintă pentru tarife, alături de Mexic, susținând că Ottawa nu face suficient pentru a opri migranții și drogurile să intre în SUA.
Președintele a declarat că dorește să anexeze Canada și a promis că va continua să aplice taxe vamale de 25% la importurile din această țară începând cu 4 martie, când va expira o amânare de o lună a noilor taxe de import.
Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, care se va retrage din funcție la 9 martie, a fost surprins recent la microfon, avertizând că ambiția lui Trump de a absorbi vecinul nordic al SUA este un „lucru real”.
Sursele FT au declarat că Navarro, care are acces ușor la Biroul Oval datorită relației sale strânse cu Trump, susține că SUA ar trebui să crească presiunea asupra Canadei prin evacuarea țării din grupul Five Eyes.
Nu este clar dacă ideea a fost acceptată de Trump, dar este discutată în rândul oficialilor săi.
Ce este Five Eyes
Five Eyes (Cinci ochi, în limba română, n.r.) a fost timp de decenii cea mai importantă rețea de schimb de informații din lume. SUA și aliații săi împărtășesc semnale extrem de sensibile și informații de la surse umane, pe lângă coordonarea operațiunilor. Stația de satelit Pine Gap din centrul Australiei, condusă de CIA, care este cel mai important loc de colectare a informațiilor despre China, este doar un exemplu al relației extrem de strânse din domeniul schimbului de informații.
Dennis Wilder, un fost oficial CIA care a fost editorul principal al informării zilnice a președintelui SUA în materie de informații clasificate, a declarat că Five Eyes a fost „de departe cel mai de succes acord de schimb de informații din istoria lumii”.
Acesta a menționat că parteneriatul a apărut atunci când spărgătorii de coduri americani și britanici au lucrat împreună pentru a sparge comunicațiile secrete germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost extins pentru a include ceilalți aliați în 1956.
„Orice întrerupere a acestor înțelegeri vechi de zeci de ani ar fi întâmpinată cu urale de adversarii noștri de la Moscova, Beijing, Teheran și Phenian”, a declarat Wilder.
În timp ce Canada și Noua Zeelandă furnizează cea mai mică cantitate de informații din cadrul grupului, expulzarea oricărui membru ar stârni critici din partea celorlalți aliați și, de asemenea, din partea oficialilor serviciilor de informații din Washington și nu numai.
Un oficial al serviciilor de informații Five Eyes a declarat că expulzarea Canadei din rețeaua veche de zeci de ani ar fi foarte periculoasă.
„Din punctul meu de vedere și având în vedere gama de amenințări, avem nevoie de toți partenerii pe care îi putem obține”, a declarat oficialul serviciilor de informații.
Phil Gurski, fost analist al Serviciului canadian de informații de securitate (CSIS) în perioada 2001-2015, a declarat:
„Ce determină acest lucru? Da, Canada este partenerul mai mic, dar alianța împărtășește efectiv informații foarte sensibile, alianța funcționează. Deci, de ce am fi pedepsiți? Aceasta pare a fi încă o tactică a Casei Albe de a pune presiune pe Canada pentru Dumnezeu știe ce”.
Steve Bannon, fostul strateg al Casei Albe care l-a ajutat pe Trump să câștige în 2016, a declarat că Canada trebuie să realizeze că Trump nu glumește cu Trudeau, ci că dorește serios să anexeze țara.
El a afirmat că Canada nu dispune de resursele necesare pentru a se apăra, în special pe măsură ce China încearcă să devină o putere arctică. Dar el a spus că orice mișcare de a evacua Canada din Five Eyes ar fi o mișcare contraproductivă care ar sfârși prin a afecta SUA.
„ Dacă vă uitați la istoria militară, ei (Canada, n.r.) au fost cei mai buni aliați pe care i-am avut”, a spus Bannon.
Navarro a fost consilier comercial la Casa Albă în prima administrație Trump. Anul trecut, el a stat câteva luni în închisoare pentru că a refuzat să depună mărturie în fața comisiei Congresului care investiga atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA. Opiniile sale privind comerțul au fost mult timp aliniate cu ale lui Trump, care îl numește uneori „Peter al meu” și l-a numit în decembrie consilier superior pentru comerț și producție.
CSIS a refuzat să comenteze.
Editor : B.E.