luni, noiembrie 18

Anul trecut, evanghelistul TV Hank Kunneman a descris alegerile din SUA drept „o bătălie între bine și rău”, adăugând că „există ceva la președintele Trump de care se teme inamicul: se numește ungerea”. Jim Caviezel, un actor care l-a interpretat pe Isus în filmul lui Mel Gibson, „Patimile lui Hristos”, a proclamat că Trump este „noul Moise”. Apoi, în lunile premergătoare alegerilor, mulți dintre susținătorii săi s-au referit la el drept un „salvator”, scrie BBC.

Ce îi face pe atât de mulți creștini credincioși să-l vadă pe Donald Trump ca fiind trimis de Dumnezeu? Și ce spune asta despre creștinism într-o țară în care numărul celor care merg la biserică este în scădere rapidă, notează BBC.

„Toți am păcătuit”

Reverendul Franklin Graham este unul dintre cei mai cunoscuți evangheliști ai Americii și fiul lui Billy Graham, probabil cel mai faimos predicator. Este unul dintre loialii lui Trump, convins că nu există nicio îndoială că președintele ales a fost ales pentru această misiune de Dumnezeu.

„Glonțul care i-a trecut prin ureche i-a ratat creierul cu un milimetru și capul i s-a întors chiar în ultima secundă când a tras pistolul”, spune el. „Cred că Dumnezeu i-a întors capul și i-a salvat viața.”

Întrebările puse despre Trump, inclusiv despre acuzațiile de comportament sexual necorespunzător, presupusa lui aventură cu starul de filme pentru adulți Stormy Daniels și procesul asociat cu banii pentru a-i plăti tăcerea, nu estompează punctul de vedere al reverendului Graham.

„Îți amintești când Isus a spus mulțimii: „Lăsați cel fără păcat să arunce prima piatră” și că, încet, toată audiența a început să dispară? Toți am păcătuit.”

O parte din motivul pentru care unor creștini le poate fi mai ușor să treacă peste probleme de caracter este că, în timpul primului mandat al lui Trump, acesta și-a îndeplinit o promisiune importantă: a numit judecători anti-avort la Curtea Supremă a SUA.

Graham subliniază acest lucru ca dovadă că președintele ales este un om integru. „Acesta este un mare câștig pentru creștini, pentru evanghelici”, spune el. „Credem că președintele va apăra libertatea religioasă acolo unde democrații nu ar face-o”.

Alegerea lui Mike Huckabee ca ambasador în Israel este deja un indiciu că credința ar putea modela o anumită politică externă. Evanghelicii americani, inclusiv Huckabee, sunt printre cei mai fervenți susținători ai Israelului. Mulți dintre ei cred că evreii ar trebui să populeze întreaga zonă a Israelului biblic, inclusiv ceea ce sunt acum Cisiordania și Gaza ocupate, pentru a precipita evenimentele care duc la a Doua Venire a lui Isus Hristos.

O religie în declin rapid

În trecut, Donald Trump a spus că a avut o educație presbiteriană. Dar, în ciuda sprijinului său puternic din partea creștinilor la alegerile SUA din acest an, nu a încercat niciodată să-i convingă în campania electorală că el este unul dintre ei.

„Cred că și-a dat seama că va fi puțin exagerat să argumenteze că el însuși este un om religios, dar în schimb a adoptat o abordare contrapartidă”, spune Robert Jones, fondator și președinte al Institutului de Cercetare a Religiei Publice ( PRRI), care urmărește de mult timp tendințele religioase din SUA. Acea abordare s-a centrat pe schimbările demografice și pe scăderea numărului de credincioși.

La începutul anilor 1990, aproximativ 90% dintre adulții din SUA s-au identificat ca fiind creștini – o cifră care a scăzut la 64% la începutul acestui deceniu, cu o creștere semnificativă a numărului celor neafiliați la nicio credință, potrivit datelor de la Pew Research Center. Acest lucru, spune Dr. Jones, a fost ceva pe care Trump a putut să se bazeze.

„Mesajul lui Trump a fost: „Știu că ești în declin, știu că numerele tale sunt în scădere. Știu că copiii și nepoții voștri nu mai sunt afiliați la Bisericile voastre, dar dacă mă alegeți, voi reda puterea Bisericilor Creștine”, susține acesta.

Dar nu toți creștinii din SUA au fost cuceriți de mesajul republicanului. Pentru unii, credința i-a îndrumat să-și creeze o părere total opusă despre Trump.

„Trump a înjosit și a decăzut”

În ultimele luni, de la amvonul Bible Ways Ministries din Atlanta, Georgia, reverendul Monte Norwood a împărtășit un mesaj foarte diferit de cel al lui Franklin Graham. El a fost consternat de rezultatul alegerilor de săptămâna trecută.

„Trump a decăzut și a înjosit aproape pe oricine a putut, de la imigranți la minorități, la femei și la cei cu dizabilități”, spune el. „Creștinismul republican conservator alb care ignoră caracterul este doar ipocrit”.

El s-a opus de multă vreme ideii unei a doua președinții a lui Trump și a exprimat acest lucru pe rețelele de socializare și prin activism care încuraja prezența la vot – cum ar fi ajutând alți alegători de culoare să se înregistreze pentru a vota și să aibă acces gratuit la urne.

„Sunt un fel de creștin din Matei capitolul 25 – unde Isus a spus: „Când eram flămând, m-ai hrănit, când mi-a fost sete, mi-ai dat de băut”, spunea el.

Cum au votat creștinii la alegerile din SUA

O cercetare PRRI a analizat înregistrările de vot în istoria SUA, nu doar prin practica și credința religioasă, ci și prin rasă, și a constatat că, atunci când vine vorba de opinii politice, a existat o tendință clară de zeci de ani.

„Aproape fără excepție, grupurile creștine albe au avut tendința de a vota republicani în competițiile prezidențiale”, spune dr. Jones. „Grupurile creștine non-albe, grupurile necreștine și alegătorii neafiliați religios au avut tendința de a vota democrați.”

Acest model datează din anii 1960, adaugă el, când Partidul Democrat a devenit asociat cu mișcarea pentru drepturile civile și grupurile creștine albe au început să migreze în Partidul Republican.

Sondajele dinaintea alegerilor din 2024 privind intenția alegătorilor au sugerat că, în cea mai mare parte, acest model a fost menținut. „Din sondajele noastre, avem un partid republican care este în proporție de 70% alb și creștin și un partid democrat care este doar un sfert alb și creștin”.

Potrivit sondajului PPRI asupra a 5.027 de adulți, alegătorii protestanți evanghelici albi au fost cei mai puternici susținători ai lui Trump față de cei ai Kamalei Harris, respectiv 72% și 13%. Alegătorii albi catolici l-au susținut și ei pe Trump, cu 55% și doar 34% care s-au aliniat cu Harris. Protestanții albi non-evanghelici au arătat o divizare similară.

Prin contrast, 78% protestanții de culoare au susținut-o pe Harris, în timp ce doar 9% l-au susținut pe Trump, potrivit sondajului. Susținătorii lui Harris au inclus și evrei-americani, neafiliați religios și alți americani necreștini, potrivit PPRI. Analiza arată, de asemenea, că mai mulți latino-catolici au votat pentru Trump decât se aștepta, anterior aceștia aveau tendința de a se înclina spre democrați.

În ceea ce privește apelul său către creștinii tradiționaliști, dr. Jones susține că a existat o componentă de credință în ideea „Making America Great Again”, cu promisiunea restabilirii caracterului creștin al țării.

„A lui a fost o campanie de plângere, pierdere și nostalgie”, argumentează Dr. Jones, „și asta include nostalgia din perspectiva credinței”.

Viitorul religios în SUA

Cu toată puterea sa politică, un lucru pe care Trump nu-l poate face este să rețină valul schimbărilor demografice din SUA – inclusiv îndepărtarea de credință.

În timp ce numărul celor care se definesc drept „atei” rămâne mai mic în SUA decât în majoritatea țărilor occidentale, cei care spun că sunt „neafiliați din punct de vedere religios” este în creștere. O treime dintre ateii sau agnosticii americani spun că s-au dezafiliat de religia din copilărie din cauza scandalurilor de abuz în Biserică, potrivit unui studiu PPRI.

„Prezența la biserică nu va crește săptămâna viitoare, deoarece președintele Trump a fost ales, dar ceea ce cred este că legislația pe care am fi văzut-o adoptată și care ar face foarte dificil mediul pentru oamenii de credință, nu va veni”, spune Franklin Graham, referindu-se la ideea unei legislații mai progresiste în jurul, de exemplu, avortului, drepturilor homosexualilor și persoanelor trans.

„El va proteja oamenii de credință, va proteja libertățile religioase în această țară. Nu vorbesc doar despre libertățile religioase creștine [ci] despre toți oamenii de credință”, a mai spus reverendul.

Editor : M.I.

Acțiune.
Exit mobile version