Papa Francisc ar putea demisiona dacă ar ajunge să aibă „dificultăți serioase în îndeplinirea serviciului său”, a sugerat un cardinal, în timp ce Suveranul Pontif împlinește o săptămână de când se află internat în spital, relatează Sky News.
Cu toate acestea, cardinalul Gianfranco Ravasi a adăugat că Papa are tendința „de a lupta” și probabil că ar dori să rămână în funcție pentru Jubileul din acest an.
Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a fost dus la spitalul Gemelli din Roma la 14 februarie. El este tratat pentru dublă pneumonie.
Vineri, într-o scurtă actualizare a stării sale de sănătate, Vaticanul a declarat că Papa Francisc a avut o noapte bună, s-a trezit și a luat micul dejun.
Joi, Vaticanul a declarat că starea generală a Papei „se îmbunătățește ușor” și că inima sa funcționează bine.
De asemenea, joi, după micul dejun, Papa ar fi lucrat din camera sa de spital cu asistenții săi.
Milioane de oameni din întreaga lume au fost îngrijorați de sănătatea din ce în ce mai fragilă a Papei – iar sănătatea sa a dat naștere la speculații cu privire la o posibilă demisie.
Întrebat dacă crede că Papa ar putea alege să demisioneze, cardinalul Ravasi a declarat ziarului italian Corriere della Sera: „Cred că da. Dacă va avea dificultăți serioase în îndeplinirea serviciului său, va face alegerea sa”.
Dar cardinalul a sugerat că Papa ar putea dori să rămână pentru Jubileu – o ocazie care aduce milioane de pelerini romano-catolici la Vatican – deoarece simte că este „marele său moment”.
Într-un interviu separat acordat joi seară postului de radio italian RTL, cardinalul a declarat că atitudinea Papei este „de a lupta, de a reacționa”.
Dar a adăugat că „nu există nicio îndoială” că ar putea decide să demisioneze „dacă s-ar afla într-o situație în care ar fi compromisă capacitatea sa de a avea un contact direct, așa cum îi place să facă, sau de a comunica într-un mod imediat, direct, incisiv și decisiv”.
Un alt prelat de rang înalt, cardinalul Jean-Marc Aveline, a declarat că „totul este posibil” atunci când a fost întrebat despre o posibilă retragere.
Poate un Papă să demisioneze?
Predecesorul lui Francisc, Papa Benedict al XVI-lea, a demisionat în 2013, după ce a ajuns la concluzia că nu mai are forța fizică necesară pentru a duce mai departe rigorile papalității de globe-trotter.
Decizia a șocat Biserica: Benedict a fost primul Papă din ultimii 600 de ani care s-a retras.
Francisc a confirmat în 2022 că, la scurt timp după ce a fost ales Pontif în 2013, a scris o scrisoare de demisie în cazul în care problemele medicale l-ar împiedica să își îndeplinească îndatoririle.
El a spus că ar lua în considerare acest lucru, după ce Benedict „a deschis ușa” retragerii papilor. Dar în 2024, el a numit o demisie doar o „ipoteză îndepărtată”.
Și nu există niciun indiciu că Francisc este în vreun fel incapabil.
Legea Bisericii cere ca orice demisie papală să fie „manifestată liber și corect”, ceea ce înseamnă că decizia unui papă de a se retrage nu poate fi influențată în niciun fel de presiuni externe.
„Nu este în afara pericolului”
„Nu este în afara pericolului” şi va rămâne spitalizat „cel puţin” şi pe parcursul săptămânii viitoare, au anunţat vineri medicii săi, relatează AFP şi Reuters, preluate de News.ro.
Aceasta ar fi cea mai lungă perioadă de spitalizare a suveranului pontif care în ultimii ani a avut o serie de operaţii şi alte probleme de sănătate.
„Este Papa în afara pericolului? Nu, Papa nu este în afara pericolului”, a declarat profesorul Sergio Alfieri în cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri după-amiază la spitalul Gemelli din Roma, unde Suveranul Pontif primeşte tratament de o săptămână „Riscul real în aceste cazuri este ca germenii să treacă în fluxul sanguin”, provocând o septicemie potenţial mortală, a explicat el. „Ar fi nevoie de foarte puţin pentru ca starea lui să devină instabilă”, a avertizat medicul.
Acesta este motivul pentru care, „din prudenţă”, chiar dacă este „puţin mai bine” şi nu este conectat la niciun aparat, este recomandabil ca sfântul părinte să rămână în spital „cel puţin pentru toată săptămâna viitoare”, a adăugat medicul. În plus, „va fi nevoie de zile, chiar săptămâni, pentru a vedea cât de eficiente (…) sunt terapiile pe care le folosim”, a mai spus Alfieri.
„Dacă îl trimitem înapoi la Santa Marta (numele reşedinţei sale de la Vatican, n.r.), va începe să lucreze din nou ca înainte”, a argumentat medicul, în timp ce Papa, cunoscut pentru tăria sa de caracter, menţine un ritm frenetic în ciuda vârstei sale, spre marea nemulţumire a medicilor săi care îi tot spun să încetinească.
Editor : Marina Constantinoiu