sâmbătă, octombrie 12

O cometă strălucitoare va trece azi pe lângă Pământ, fiind prima data când aceasta se apropie atât de mult de Soare și de Terra. Aceasta va fi vizibilă inclusiv din România și există șanse mari să fie văzută chiar cu ochiul liber și în timpul zilei, în funcție de condițiile meteorologice. Astronomul Adrian Sonka a explicat la Digi24 momentul în care cometa va fi cea mai vizibiă pe cer.

Pentru cei care dețin un binoclu sau un telescop, imaginea cometei va fi una și mai spectaculoasă. Coada cometei se mărește pe măsură ce se apropie de soare, căldura acesteia forţând nucleul de gheaţă să se topească formând jeturi de gaz şi praf, lungi de zeci de mii de kilometri.

Pe 12 octombrie, cometa C/2023 A3 se va afla cel mai aproape de Pământ la o distanţă de 0,472764 unităţi astronomice sau 70.724.459 de kilometri, potrivit theskylive.com.

Cometa va fi vizibilă în România în jurul orei 19:00, atunci când doritorii trebuie să privească înspre Vest, la dreapta planetei Venus. Pe cer se va vedea o dungă vizibilă, potrivit astronomului Adrian Șonka.

„Dacă sunt nori nu se vede, dacă vrea sa vadă, să se uite la ora 19 pe direcția de apus a Soarelui. Se va vedea o stea lucitoare și cometa ar trebui să fie în dreapta planetei Venus. Deci ora 19:00, înspre Vest. Ea apune in jumătate de oră după ora 19. Pentru următoarele zile ora 19, săptămâna viitoare se poate vedea si la 18:30. Ar trebui să se vadă ca o dungă pe cer,  nu foarte strălucitoare, dar vizibilă”.

Astronomul a negat la Digi24 informația că cometa a fost văzută ultima oară în Epoca de Piatră. Adrian Șonka a explicat că aceata nu a mai trecut niciodată aproape de Pământ, fiind prima dată când va fi vizibilă.

„Nu este adevărat, n-a mai trecut niciodată pe lângă Pământ. Azi e ziua în care se apropie. E prima oară când vine aici, în sistemul solar intern, aproape de Soare sau de Pământ. Nu a mai fost de văzută de nimeni, nu a mai venit niciodată lângă Soare”, a explicat acesta.

Editor : Andreea Rubica

Acțiune.
Exit mobile version