O franțuzoaică acuzată că a divorțat pentru că a refuzat să facă sex cu soțul său a câștigat un caz istoric la cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului. Cazul a devenit un punct de discuție în cadrul dezbaterii reînnoite privind drepturile femeilor în Franța, scrie RFI.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunțat în favoarea franțuzoaicei în vârstă de 69 de ani, al cărei soț a obținut divorțul pe motiv că aceasta a încetat să mai facă sex cu el.
Curtea, cu sediul la Strasbourg, a declarat că femeia care refuză să facă sex cu soțul său nu ar trebui să fie considerată „în culpă” de către instanțele de divorț și că orice concept de obligații maritale trebuie să ia în considerare consimțământul ca bază pentru relațiile sexuale.
Comisia a hotărât că Franța a încălcat articolul 8 din Convenția europeană a drepturilor omului, referitor la dreptul la respectarea vieții private și de familie.
Mama a patru copii din suburbiile Parisului, care a dorit să rămână anonimă și a fost identificată doar ca HW, a salutat hotărârea. „Sper că această decizie va marca un punct de cotitură în lupta pentru drepturile femeilor în Franța”, a spus ea într-o declarație.
„Această victorie este pentru toate femeile care, la fel ca mine, se confruntă cu hotărâri judecătorești aberante și nedrepte care pun la îndoială integritatea lor corporală și dreptul lor la viață privată.”
Hotărârea vine în contextul în care societatea franceză dezbate conceptul de consimțământ, apărătorii drepturilor femeilor afirmând că acesta ar trebui adăugat la definiția legală a violului din Franța.
Franța este îndemnată să plaseze consimțământul în centrul reformei legislației privind violul
Citește și
Cinci întrebări care au rămas fără răspuns în urma procesului Pelicot
Motive pentru divorț
Femeia nu s-a plâns de divorț, pe care îl solicitase și ea, ci mai degrabă de motivele pentru care acesta a fost acordat, a declarat instanța.
„Instanța a concluzionat că însăși existența unei astfel de obligații maritale era contrară libertății sexuale (și) dreptului la autonomie corporală”, se arată într-o declarație a instanței. „Orice act non-consensual de natură sexuală a constituit o formă de violență sexuală.”
Franța anunță noi măsuri pentru combaterea violenței împotriva femeilor
Aceasta a adăugat: „Soțul reclamantei ar fi putut solicita divorțul prezentând destrămarea iremediabilă a căsătoriei ca motiv principal și nu, așa cum a făcut, ca motiv alternativ.”
Cuplul s-a căsătorit în 1984 și a avut patru copii, inclusiv o fiică cu handicap care avea nevoie de prezența constantă a unui părinte, rol pe care mama sa și l-a asumat.
Relațiile dintre soț și soție s-au deteriorat de când s-a născut primul lor copil. Femeia a început să aibă probleme de sănătate în 1992. În 2002, soțul ei a început să o abuzeze fizic și verbal, a declarat instanța. În 2004, ea a încetat să mai facă sex cu el și, în 2012, a depus o cerere de divorț.
În 2019, o curte de apel din Versailles a respins plângerile femeii și i-a dat dreptate soțului său, în timp ce Curtea de Casație a respins un apel fără a oferi motive specifice. În 2021, femeia s-a adresat CEDO, care acționează ca instanță de ultimă instanță în cazul în care toate căile legale interne sunt epuizate.
Servitute sexuală. Cazul Pelicot
„Mi-a fost imposibil să o accept și să o las așa”, a spus femeia.
„Decizia Curții de Apel de a mă condamna a fost și este nedemnă de o societate civilizată, deoarece mi-a refuzat dreptul de a nu consimți la relații sexuale, privându-mă de libertatea de a lua decizii cu privire la corpul meu. Aceasta a întărit dreptul soțului meu și al tuturor soților de a-și impune voința.”
Cazul ei a fost susținut de două grupuri pentru drepturile femeilor, Fondation des Femmes (Fundația Femeilor) și Collectif feministe contre le viol (Colectivul feminist împotriva violului).
Într-o declarație comună din 2021, aceste grupuri au declarat: „Căsătoria nu este și nu trebuie să fie servitute sexuală”.
În timp ce justiția penală franceză a abolit conceptul de datorie conjugală în 1990, „judecătorii civili continuă să îl impună printr-o viziune arhaică a căsătoriei”, au spus ei.
Hotărârea CEDO vine pe fondul unei perioade de reflecție în Franța după cazul foarte mediatizat al lui Gisele Pelicot, al cărui soț a fost găsit vinovat că și-a drogat soția și a invitat zeci de bărbați la ei acasă pentru a o viola. Cazul a șocat întreaga lume, a reaprins dezbateri spinoase privind drepturile femeilor în Franța și a transformat-o pe Gisele Pelicot într-un simbol feminist.
Citește și
„Tatăl meu ar trebui să moară în închisoare”, spune fiica lui Dominique Pelicot. Femeia e convinsă că tatăl ei a abuzat-o şi pe ea
Editor : S.S.