duminică, noiembrie 24

Un ziar ilustrând așteptarea chinuitoare cu care s-au confruntat familiile celor aflați la bordul Titanicului a fost descoperit în fundul unui dulap din Anglia după mai bine de un secol. Urmările tragediei, în urma căreia peste 1 500 de persoane și-au pierdut viața atunci când nava s-a scufundat în aprilie 1912, sunt surprinse în mod emoționant în imaginile prezentate în ziarul vechi de 112 ani, scrie CNN.

Datată 20 aprilie 1912, prima pagină a ziarului britanic The Daily Mirror arată două femei din Southampton – orașul portuar englez de unde a plecat Titanicul – așteptând să fie afișată o listă cu supraviețuitori.

Pe prima pagină se poate citi: „Din cei 903 membri ai echipajului de pe Titanic, doar 210 au fost salvați. Acest lucru înseamnă tragedie pentru Southampton, unde trăiau majoritatea bărbaților, pentru că prin acest dezastru îngrozitor mamele au fost private de fii, soțiile de soți și tinerele fete de iubiți.

„Ieri a fost o zi teribilă în istoria orașului, deși a pus capăt oricărui suspans. O listă cu cei salvați a fost afișată în fața birourilor White Star, iar mamele și soțiile care speraseră fără speranță au citit cu nerăbdare numele, doar pentru a descoperi că cele mai mari temeri ale lor s-au adeverit.”

„Pentru unii, bineînțeles, lista conținea vești glorioase, dar ei și-au înăbușit bucuria în prezența durerii teribile a prietenilor și vecinilor lor.”

În interior, ziarul se deschide pe o pagină dublă cu o galerie de imagini ale celor care se aflau la bord.

Cum a fost descoperit ziarul

Ziarul a fost descoperit într-un dulap în timpul unei curățări efectuate de casa de licitație Hansons, unde se crede că a fost păstrat timp de mai bine de un secol.

„Ziarul a fost găsit datorită bunicii clientului nostru”, a spus Hanson. „Ea a păstrat ziare care marcau evenimente majore, cum ar fi încoronarea regelui George al V-lea în 1911, precum și scufundarea Titanicului.”

Hanson a descris ziarul, care a fost vândut pentru 34 de lire sterline (aproximativ 45 de dolari) săptămâna aceasta, ca fiind „o piesă valoroasă de istorie socială”, adăugând: „Această descoperire ne amintește de numeroasele familii și prieteni îndoliați, mame, tați și soții cu inima frântă”.

Când RMS Titanic a pornit la 10 aprilie 1912, era cel mai mare vas de pasageri în serviciu și considerat „nescufundabil”. Doar patru zile mai târziu, călătoria inaugurală a Titanicului s-a transformat într-o tragedie internațională atunci când nava a lovit un aisberg în Atlanticul de Nord la ora 23:40, pe 14 aprilie. Nava, care s-a scufundat în mai puțin de trei ore, nu avea suficiente bărci de salvare pentru cele aproximativ 2.220 de persoane aflate la bord.

 

 

Editor : S.S.

Acțiune.
Exit mobile version