sâmbătă, ianuarie 18

Topirea masivă a gheţii din Groenlanda, cauzată de criza climatică, expune unele dintre cele mai mari rezerve neexploatate de minerale critice din lume, transformând insula într-un posibil hub global pentru minerit, relatează CNBC.

Groenlanda, o insulă vastă şi slab populată situată între oceanele Arctic şi Atlanticul de Nord, a cunoscut schimbări dramatice în ultimele decenii. Un studiu al Universităţii din Leeds, publicat anul trecut, arată că suprafeţe semnificative de gheaţă şi gheţari au fost înlocuite cu terenuri mlăştinoase, vegetaţie de arbust şi roci expuse.

Deşi pierderea masei de gheaţă ridică îngrijorări privind emisiile de gaze cu efect de seră şi creşterea nivelului mării, aceasta a facilitat accesul companiilor miniere la resursele insulei, scrie News.ro.

Resurse strategice şi oportunităţi logistice

Roderick McIllree, director executiv al companiei britanice 80 Mile, a declarat că retragerea gheţii deschide accesul în zone izolate, precum nordul Groenlandei, pentru perioade mai lungi în fiecare an. Compania sa dezvoltă trei proiecte pe insulă, inclusiv unul pentru titan, lângă baza spaţială americană Pituffik, şi un altul pentru nichel şi cupru în sud-vest.

Tony Sage, CEO al Critical Metals Corporation, a subliniat că topirea gheţii a facilitat transportul maritim în apropierea zăcămintelor, permiţând utilizarea unui doc plutitor în loc de un port. Compania sa dezvoltă unul dintre cele mai mari zăcăminte de pământuri rare la Tanbreez, în sudul Groenlandei.

„Există potenţial uriaş, dar infrastructura slab dezvoltată reprezintă un obstacol major. În afara oraşelor, nu există drumuri, ceea ce face ca transportul între zone să fie posibil doar cu elicopterul,” a adăugat Sage.

O furtună geopolitică

Groenlanda, văzută ca o alternativă occidentală la monopolul Chinei asupra pământurilor rare, a intrat recent în centrul unor tensiuni geopolitice. Preşedintele-ales Donald Trump a declarat că obţinerea controlului asupra teritoriului este o „necesitate absolută” pentru securitatea naţională a SUA, fără a exclude utilizarea forţei militare.

Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, a reiterat că insula nu este de vânzare, dar este deschisă unor relaţii mai strânse cu SUA în domenii precum mineritul.

Perspective şi provocări

Un sondaj realizat în 2023 de Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS) a evaluat potenţialul a 38 de materii prime din Groenlanda, inclusiv grafit, niobiu, metale din grupa platinei, tantal şi litiu. Aceste resurse sunt esenţiale pentru tranziţia energetică şi tehnologii precum bateriile şi aplicaţiile de securitate naţională.

Jakob Klove Keiding, consultant senior la GEUS, a avertizat că, deşi potenţialul este mare, Groenlanda se află în stadii timpurii de explorare, iar exploatarea resurselor va necesita timp considerabil.

„Topirea gheţii elimină unele obstacole logistice, dar progresul în extracţie va dura destul de mult,” a spus Keiding.

Citește și

De ce preluarea Groenlandei de către Donald Trump ar putea fi un dezastru pentru planetă

Cât ar costa Groenlanda, dacă ar fi de vânzare. Cum se stabileşte preţul unei țări

Cumpărarea Groenlandei ar putea fi afacerea secolului. Când a mai dobândit SUA teritorii noi și cât a plătit pentru ele

Acțiune.
Exit mobile version