miercuri, ianuarie 22

NASA a publicat imagini surprinse de sateliții săi cu o „insulă fantomă” din Marea Caspică, scrie Newsweek. Insula a apărut după erupția unui vulcan noroios subacvatic, iar, doi ani mai târziu, aceasta aproape că a dispărut cu totul.

Vulcanul noroios Kumani Bank, cunoscut și sub numele de Chigil-Deniz, se găsește la 24 de kilometri de coasta Azerbaidjanului și a erupt la începutul anului 2023.

Erupțiile vulcanilor noroioși, cu toate că nu sunt pe deplin înțelese, pot fi periculoase întrucât eliberează uneori gaze inflamabile și chiar și coloane de flăcări.

NASA a spus că vulcanii noroioși s-ar putea să nu fie specifici planetei noastre și s-ar putea găsi chiar și pe Marte.

O serie de imagini publicate de sateliții Landsat 8 și Landsat 9 au surprins apariția insulei în mare, precum și dispariția ei aproape completă la finalul anului următor.

Nu este prima dată când Kumani Bank a dat naștere unei astfel de insule efemere. În luna mai a anului 1861, un fenomen similar a creat o insulă de 87 de metri lungime și care se ridica la 3,5 metri deasupra nivelului apei. Aceasta s-a erodat până la începutul anului următor.

Cea mai puternică erupție a avut loc în 1950, atunci când s-a format o insulă de 700 de metri lungime și șase metri înălțime, potrivit NASA.

Întrucât se află într-o zonă unde placa tectonică arabică se ciocnește de cea eurasiatică, în Azerbaidjan se găsește un număr impresionant de vulcani noroioși.

Vulcanii noroioși sunt forme de relief „ciudate și minunate care au rămas aproape complet nestudiate și puțin înțelese”, potrivit geologului Mar Tingay de la Universitatea din Adelaide. „Vulcanii sunt complicați și momentan nu există nicio măsură universal aplicabilă de a prezice erupțiile”, a spus și profesorul Eric Dunham de la Universitatea Stanford.

Editor : Raul Nețoiu

Acțiune.
Exit mobile version