Saturday, September 30, 2023
Home Știință Oamenii de știință au descoperit cum mor celulele creierului în…

Oamenii de știință au descoperit cum mor celulele creierului în…

by admin

Oamenii de știință din Marea Britanie și Belgia cred că au descoperit cum mor celulele creierului în cazul bolii Alzheimer. Procesul a fost un mister și o sursă de dezbateri științifice timp de decenii.

Echipa, care a punlicat un articol în acest sens, în revista Science, face legătura între proteinele anormale care se acumulează în creier și „necroptoză” – o formă de sinucidere celulară, scrie News.ro.

Descoperirile au fost descrise ca fiind „extraordinare” și „importante”, deoarece oferă noi idei pentru tratarea bolii.

Indiciile mult așteptate

Pierderea celulelor cerebrale, numite neuroni, este cea care duce la apariția simptomelor bolii Alzheimer, inclusiv la pierderea memoriei.

CITEȘTE ȘI Lionel Messi și-a achiziționat o vilă de 10 milioane de euro în apropiere de Miami

Din studiile creierului persoanelor cu această boală, cercetătorii știu că există o acumularea de proteine anormale numite amiloid și tau.

Dar oamenii de știință nu au reușit să facă legătura între aceste trăsături cheie ale bolii.

Iată ce cred acum cercetătorii – de la Institutul de Cercetare a Demenței și de la University College London (UCL), Marea Britanie, și  KU Leuven, din Belgia, – că se întâmplă.

Ei spun că amiloidul anormal începe să se acumuleze în spațiile dintre neuroni, ceea ce duce la inflamarea creierului, lucru care nu este pe placul neuronilor. Ascest lucru începe să le schimbe chimia internă.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Simona Halep, suspendată patru ani în procesul de dopaj. Primul interviu după ce a fost suspendată pentru dopaj- VIDEO CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Simona Halep, suspendată patru ani în procesul de dopaj. Primul interviu după ce a fost suspendată pentru dopaj- VIDEO

Apar încurcăturile (ghemurile) neurofibrilare de proteine tau și celulele creierului încep să producă o moleculă specifică (se numește MEG3) care declanșează moartea prin necroptoză.

Necroptoza este una dintre metodele pe care corpul uman le folosește în mod normal pentru a elimina celulele nedorite, pe măsură ce se produc altele noi.

Celulele cerebrale au supraviețuit atunci când echipa a reușit să blocheze MEG3.

„Aceasta este o descoperire foarte importantă și interesantă”, a declarat pentru BBC cercetătorul, profesorul Bart De Strooper, de la Dementia Research Institute din Marea Britanie.

„Pentru prima dată obținem un indiciu despre cum și de ce mor neuronii în boala Alzheimer. Au existat multe speculații timp de 30-40 de ani, dar nimeni nu a reușit să identifice cu exactitate mecanismele”.

Răspunsurile au venit în urma unor experimente în care celule cerebrale umane au fost transplantate în creierul unor șoareci modificați genetic.

VIDEO Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din toate timpurile a venit lângă Hagi ca acționar al clubului Farul Constanța. Cel mai important nume din fotbalul mondial care se alătură unei echipe din România CITEȘTE ȘI VIDEO Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din toate timpurile a venit lângă Hagi ca acționar al clubului Farul Constanța. Cel mai important nume din fotbalul mondial care se alătură unei echipe din România

Animalele au fost programate să producă cantități mari de amiloid anormal.

Recent, s-a reușit dezvoltarea unor medicamente care elimină amiloidul din creier și care marchează primele tratamente pentru a încetini distrugerea celulelor cerebrale.

Prof. De Strooper spune că prin descoperirea faptului că blocarea moleculei MEG3 poate întârzia moartea celulelor cerebrale ar putea duce la „o întreagă nouă linie de dezvoltare a medicamentelor”.

Totuși, acest lucru va necesita încă ani mulți de cercetare.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro