vineri, noiembrie 22

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene şi cu un „portofoliu relevant” de comisar european, scrie News.ro. Publicația europeană POLITICO scrie, la rândul său, că „al doilea mandat al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este pe cale să înceapă la 1 decembrie, după ce familiile politice ale blocului au ajuns miercuri la un acord mult așteptat pentru a completa echipa sa de conducere”.

„Parlamentul European a validat-o pe doamna Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene şi cu un portofoliu relevant de comisar european. Este încă un pas important pentru creşterea profilului ţării noastre la nivelul Uniunii Europene”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Ciolacu: „Unii au încercat să blocheze această candidatură”

El a adăugat că, din păcate, „unii din ţară” au uitat că la Bruxelles suntem toţi români, „că trebuie să tragem pentru România indiferent de ideologie” şi au încercat să blocheze această candidatură „pentru calcule politice personale de campanie”.

„Roxana este un profesionist desăvârşit şi va face cinste României! Felicitări şi mult succes!”, a spus Ciolacu. 

Metsola: „Sub control!”

„Sub control!”, a strigat președintele Parlamentului Roberta Metsola, ieșind dintr-o sală în care membrii Parlamentului European au încheiat acordul. Metsola a invocat în mod preventiv reuniunile în care urmau să fie aprobați comisarii finali, pentru a preveni amânarea calendarului până săptămâna viitoare, a declarat un oficial al Parlamentului.

Von der Leyen însăși s-a aflat miercuri în Parlament pentru discuții la nivel înalt, a adăugat oficialul, potrivit POLITICO.

Din septembrie, von der Leyen și-a selectat cu grijă cei 26 de comisari (câte unul din fiecare dintre cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene; ea este comisarul Germaniei), pentru a-și consolida propria influență asupra Comisiei și asupra elaborării politicilor UE. Ea a desemnat șase vicepreședinți executivi (Kaja Kallas din Estonia, Raffaele Fitto din Italia, Roxana Mînzatu din România, Stéphane Séjourné din Franța, Teresa Ribera din Spania și Henna Virkkunen din Finlanda) pentru a gestiona comisarii „obișnuiți”.

Decizia de a-l include pe Fitto, om de dreapta, în funcția de ministru al afacerilor europene a supărat cel de-al doilea grup ca mărime din Parlamentul European, Socialiștii și Democrații, care au reproșat Partidului Popular European (PPE) al lui von der Leyen, de centru-dreapta, că a acordat un post atât de râvnit unei persoane din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. La rândul său, PPE a amenințat că îl va pica pe Ribera de la S&D.

Într-o demonstrație de putere a PPE, agitația S&D a fost în cele din urmă în zadar, deoarece au cedat în favoarea lui von der Leyen în privința lui Fitto, deschizând calea pentru un început de mandat al Comisiei la 1 decembrie. Ribera va deveni de facto comisarul nr. 2 al Executivului UE, cu un mandat care acoperă concurența și clima.

„Toată lumea poate avea un cuvânt puternic de spus cu privire la viitorul Europei. Socialiștii au dosare solide. Liberalii au dosare solide, PPE este în frunte și are mulți comisari. Și, de asemenea, Italia ar trebui să facă parte din toată conducerea viitoare a Comisiei”, a declarat liderul PPE, Manfred Weber, miercuri, după anunțarea acordului.

Cu această nouă componență, Comisia reflectă înclinarea UE spre dreapta de la alegerile europene din iunie, când dreapta și extrema dreaptă au câștigat în țări membre cheie precum Italia, Franța și Germania. PPE și von der Leyen rămân pe primul loc cu 14 comisari, continuând să încheie acorduri atât cu stânga, cât și cu dreapta.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Acțiune.
Exit mobile version