marți, octombrie 22

Noua ordonanță a plafonării prețului la alimentele românești a stârnit dezbateri în spațiul public în ultima săptămână. Deși Federația Romalimenta nu a fost tocmai încântată de ordonanța care se pregătește, asociații de profil precum BIO România, explică avantajele economice cu efect de boomerang care ar apărea în urma plafonării.

Mai exact, un preț scăzut la raft ar crește numărul vânzărilor, deoarece românii își doresc să cumpere produse autohtone, la prețuri accesibile. Totodată, procesatorii și producătorii agricoli nu vor fi afectați direct, întrucât plafonarea se va aplica doar pe adaos.

Deși prin ordonanța pregătită de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, adaosul scade, efectele vor fi pozitive pentru toți din lanțul de valoare. Limitarea adaosului va stimula creșterea vânzărilor retailerilor, întrucât românii își doresc să cumpere produse autohtone.

Vânzările ar putea crește exponențial

Conform Asociației BIO România, prin ordonanța plafonării prețurilor la produse românești, adaosul acestora ar urma să fie egalizat cu al celor din import, iar astfel s-ar stimula semnificativ cumpărarea de produse de pe piața internă.

“Adaosul diferențiat între produsele de import și cele românești va tinde spre egalizare. Astfel prețurile la alimentele fabricate în România vor avea un adaos asemănător cu produsele similare din import. Românii care vor dori să cumpere românește vor avea un preț mai mic la raft”, se arată în comunicatul asociației.

Producătorii și procesatorii nu vor fi afectați de plafonarea pe adaos

Mai mult, măsura nu ar afecta direct producătorii agricoli și procesatorii din România, întrucât plafonarea se pune exclusiv pe adaosul retailerilor. Aceștia din urmă își vor recupera profitul și chiar îl vor înmulți în urma vânzărilor crescute la aceste produse, mai explică cei de la BIO România.

“Această măsură vă avea un dublu impact pozitiv: prețurile la raft vor fi mai mici, iar producătorii agricoli și procesatorii nu vor fi afectați. Dimpotrivă prețul la raft fiind mai mic vânzările vor crește, inclusiv cifra de afaceri a magazinelor”.

Ordonanța este 90% gata, ce spune ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat săptămâna trecută că ordonanța este aproape gata și se va aplica tuturor produselor procesate în România. Aceasta va fi lansată curând în dezbatere publică.

„În prezent, mai avem o discuție cu retailerii și cu procesatorii și probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică și ulterior va fi aprobat în Guvern. Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparență. Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanţă. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei. Nu pot să vă spun că în data de… Vorbim despre zeci de mii de produse într-adevăr, despre toate produsele procesate în România„, a declarat recent ministrul Agriculturii.

Acțiune.
Exit mobile version