Wednesday, March 22, 2023
Home Sănătate Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției HPV!

Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției HPV!

by admin

23 ianuarie, 2023 – Astăzi în R. Moldova a demarat Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, care se va desfășura în perioada 23 ianuarie-4 februarie 2023. Săptămâna este organizată în țara noastră pentru al 11-lea an consecutiv, iar anul acesta, pentru prima oară, campania ia start pe platforma Femeilor Deputate din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF.

Sloganul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin în R. Moldova în 2023 este Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV! Cele două măsuritestarea citologică și vaccinarea – pot preveni boala în totalitate.

“Pe măsură ce lansăm săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, trebuie să încurajăm toate femeile să ia vaccinul HPV,” a spus Maha Damaj, Reprezentantă de “Țară UNICEF în Moldova.  ”Suntem pregătiți să lucrăm cu Ministerul Sănătății și cu toți ceilalți parteneri să încurajeze femeile să crească gradul de utilizare a vaccinului HPV, astfel încât cancerul de col uterin să înceteze să fie o amenințare pentru femei în Republica Moldova.”

În Moldova, atât vaccinarea contra HPV, cât și testul citologic sunt servicii care se oferă gratuit la medicul de familie. Astfel, toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și neasigurate medical, sunt îndemnate să se adreseze medicului de familie și să efectueze testul citologic de prevenție, care se face o dată la 3 ani. De asemenea, părinții sunt îndemnați să fie proactivi pentru a vaccina fetele și băieții începând cu vîrsta de 10 ani împotriva infecției cu virusul papillomei umane (HPV), care este cauza principală a acestui tip de cancer.

La evenimentul de lansare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin au participat și femei campioane care au reușit să prevină cancerul de col uterin grație testării citologice și depistării la timp a leziunilor precanceroase, inclusiv mame cu copii, precum și o mamă cu fiica sa vaccinată împotriva infecției cu HPV.

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin va include mai multe evenimente și acțiuni de sensibilizare publică organizate la nivel național și în localitățile din țară. Ca și în alți ani tinerii vor fi implicați pentru a distribui materiale informaționale și a reaminti mesajele campaniei. O noutate a acestui an este implicarea activă a mai multor companii private, printre care compania de telefonie mobilă Moldcell, Viorica Cosmetic, Kaufland, Linella, care vor promova activ mesajele campaniei ca parte a acțiunilor de responsabiltate socială.

Cancerul de col uterin rămâne să fie o problemă de sănătate publică majoră în Moldova, anual din cauza acestei maladii mor în jur de 160 de femei. Cele mai multe femei afectate sunt tinere cu vârsta de 35-45 de ani.

În același timp, se atestă tendințe pozitive în depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin, care sunt tratate cu success.                                                                     

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro