Sunday, October 1, 2023
Home România Pensii 2023. Cumulul pensiei cu salariul

Pensii 2023. Cumulul pensiei cu salariul

by admin

Pensii 2023. Vestea momentului despre cumulul pensiei cu salariu. A fost luată o decizie foarte importantă în cazul pensionarilor aflați la limită de vârstă cu contract de muncă şi doresc să mai rămână în activitate.

Pensii 2023. Vestea momentului despre cumulul pensiei cu salariu. Pentru ca un angajat să poată cumula pensia cu salariul, contractul de muncă al acestuia va înceta de drept.

Mai exact, în cazul în care un salariat îndeplinește condițiile de vârstă și stagiu minim pentru pensionare, contractul individual de muncă încetează automat conform articolului 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii.

Pensii 2023. Cumulul pensiei cu salariu

Dacă angajatul care a atins vârsta de pensionare a solicitat continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, iar angajatorul a fost de acord, acesta nu va putea cumula pensia cu salariul.

Decizia nr. 387/2018 prevede că dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuării activității. Prin urmare, contractul de muncă încetează automat atunci când salariatul îndeplinește condițiile de pensionare, dacă acesta nu solicită continuarea contractului.

De asemenea, salariatul poate rămâne în aceeași poziție timp de maximum trei ani după îndeplinirea condițiilor standard de pensionare. Este nevoie în continuare de acordul angajatorului.

Sursa foto: Dreamstime.com

Contractul de muncă încetează automat atunci când salariatul îndeplinește condițiile de pensionare

Acest lucru se întâmplă când angajatul nu solicită continuarea contractului de muncă. În cazul pensionării la vârsta standard, contractul individual de muncă încetează automat. Acest lucru se întâmplă în ziua în care salariatul îndeplinește condițiile de vârstă și stagiu minim pentru pensionare.

În acest caz, nu depinde de dorința salariatului sau angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensionare. Este exceptată situația în care angajatul solicită în mod expres menținerea raportului de muncă.

În astfel de situații, contractul individual de muncă inițial încetează. Salariatul poate continua să lucreze numai în baza unui nou contract individual de muncă încheiat cu angajatorul, atât pe termen determinat, cât și pe termen nedeterminat. Articolul 83 din Codul Muncii oferă părților posibilitatea încheierii unui contract pe termen determinat, dar nu o obligație.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro