Tuesday, March 21, 2023
Home Știință Pericolul din lumânările parfumate. La ce trebuie să fie atenți oamenii care le folosesc

Pericolul din lumânările parfumate. La ce trebuie să fie atenți oamenii care le folosesc

by admin

Una dintre modalitățile preferate ale femeilor, în speță, de a marca schimbarea de anotimp presupune folosirea lumânărilor parfumate. Aroma acestora dă naștere imediat unei stări de spirit aparte. Ai auzit, însă, despre pericolul din lumânările parfumate? Află în rândurile de mai jos la ce trebuie să fii atent dacă utilizezi astfel de produse.

Pericolul din lumânările parfumate

În această perioadă a anului – și nu numai – femeile, în mod deosebit, obișnuiesc să întrețină atmosfera specifică iernii cu ajutorul lumânărilor parfumate. Acestea s-au bucurat de o popularitate crescândă în ultimii ani de zile. Sunt, însă, periculoase pentru sănătatea ta? Unii ar spune că da, alții că nu.

Potrivit celor mai recente cercetări realizate în acest sens, când lumânările parfumate ard, eliberează în aer anumite particule, printre care se numără și compuși organici volatili (COV), benzenul și formaldehida. Acestea două din urmă sunt cancerigene, aspect ce a stârnit îngrijorare în rândul persoanelor pasionate de lumânări.

Oamenii de știință au concluzionat, totuși, că nivelul de benzen și formaldehidă eliberate de lumânările parfumate nu se apropie de nivelurile nesigure pentru organismul uman. Experții susțin că nu există niciun motiv pentru care să credem că arderea ocazională a lumânărilor parfumate poate fi periculoasă.

Când această activitate se transformă într-un obicei zilnic, ar putea ridica unele semne de întrebare, însă. Totuși, cei mai mulți utilizatori de lumânări parfumate și alte produse de acest fel nu se expun unui pericol major.

Sunt lumânările parfumate toxice pentru animale?

O altă problemă ce stârnește îngrijorare în rândul persoanelor pasionate de lumânări parfumate este siguranța animalelor de companie. Sunt astfel de produse aromate toxice pentru câini și/sau pisici, în mod deosebit? Specialiștii au venit cu un răspuns și în acest sens.

Lumânările parfumate nu reprezintă un pericol pentru animale. Există, însă, o excepție. Aceasta are legătură cu animalele care prezintă probleme sau dificultăți respiratorii. În astfel de cazuri, indiferent dacă vorbim despre un câine sau despre o pisică, arderea prelungită a lumânărilor parfumate poate conduce la producerea unor iritații. Experții recomandă să nu mai folosești lumânări parfumate în casa ta dacă animalele de companie prezintă afecțiuni de tipul celor anterior menționate.

Se întâmplă, de altfel, la fel și în cazul oamenilor, spun specialiștii. Dacă știi că un membru al familiei tale prezintă probleme respiratorii, încearcă să nu ții lumânările parfumate arzând pentru mult timp. Sau, cel puțin, încearcă să izolezi spațiul în care arde lumânarea de restul încăperilor din locuința ta.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro