vineri, octombrie 4

Poliția europeană poate accesa datele de pe telefoanele oamenilor chiar și atunci când aceștia nu sunt suspectați de infracțiuni grave, a hotărât vineri Curtea de Justiție a Uniunii Europene, scrie Politico. Decizia vine pe fondul cazului în care o persoană din Austria a dat în judecată poliția pentru confiscarea telefonului după ce a primit un colet care conținea 85 de grame de canabis.

„A considera că doar lupta împotriva infracțiunilor grave poate justifica accesul la datele conținute pe un telefon mobil ar limita în mod nejustificat puterile de investigație ale autorităților competente,” a spus Curtea într-un comunicat de presă în această dimineață.

O astfel de limitare a puterilor poliției ar însemna un „risc crescut de impunitate pentru infracțiuni,” a precizat Curtea.

Judecătorii au decis că accesul la datele de pe telefoanele mobile trebuie să fie supus unei revizuiri prealabile de către o instanță sau autoritate independentă, cu excepția cazurilor de urgență maximă.

Cazul provine din Austria, unde o persoană neidentificată a dat în judecată poliția pentru confiscarea telefonului său după ce a primit un colet care conținea 85 de grame de cannabis.

Organizația care reunește 34 de grupuri din Europa care luptă pentru drepturile civile digitale (EDRi) a precizat, într-o analiză a cazului publicată anul trecut că datele de pe telefoanele mobile sunt „deosebit de problematice deoarece nu există o modalitate tehnică de a limita accesul poliției la o anumită informație de pe dispozitiv”.

Editor : Ana Petrescu

Acțiune.
Exit mobile version