ARAD. Marți seara, un echipaj al Poliției orașului Chișineu-Criș a oprit în trafic, pe raza orașului, un autoturism la volanul căruia se afla polițistul Răzvan Gagea. Așa cum se poate observa și în imaginile surprinse la fața locului și trimise pe adresa redacției, ofițerul oprește mașina și se supune controlului, fără să obiecteze.Colegii polițistului descoperă că acesta nu are asigurare auto și îi dau jos plăcuțele de înmatriculare. Aceștia îl somează să le înmâneze actele mașinii, să stingă farurile și să îi însoțească. „Asigurarea auto îmi expirase de două zile”, ne spune polițistul. Despre incidentul în care a fost implicat polițistul, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad spune că „în seara zilei de 24 ianuarie, în cadrul acțiunilor desfășurate de polițiștii orașului Chișineu-Criș, a fost oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat de 44 de ani, din Chișineu-Criș. În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul nu are asigurare obligatorie, conducătorul auto fiind sancționat cu amendă în valoare de 2.000 de lei, fiind reținut certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare. Bărbatul este ofițer de poliție în cadrul Poliției orașului Chișineu-Criș”. Totodată, reprezentanții IPJ Arad au mai precizat: „Comanda Inspectoratului de Poliție Județean Arad a dispus cercetarea celui în cauză, de către polițiștii Compartimentului Control Intern, urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie luate măsurile legale care se impun”. Nu este pentru prima dată când numele lui Răzvan Gagea ajunge în presă și nu este pentru prima dată când comisarul șef ajunge în atenția Compartimentului Control Intern.
Varianta familiei
În luna august 2021, despre polițist s-a scris că a fost acuzat că ar fi furat cardul unui bătrân din Chișineu-Criș și, mai mult de atât, ar fi scos bani. Detalii despre acest incident am aflat de la familia bătrânului: “El (n.r. polițistul) îi mai aducea bătrânului pălincă și îi spunea că o să ia banii de pe pălincă la pensie. Și-a făcut un obicei din asta, să îi aducă pălincă și să-i spună că îi ia banii când o să-i intre pensia. La un moment dat i-a spus bătrânului: <<Vezi că ți-a intrat pensia! Trebuie să-mi dai banii pe pălincă.>>. Bătrânul i-a spus că nu știe să scoată bani de pe card, iar Gagea i-a spus <<Lasă că scot eu>>. Polițistul lua cardul și scotea banii de pe card. Își lua banii de pălincă și îi dădea restul de bani. Ei, la un moment dat nu i-a mai dat banii. Ținea pensia pentru el, iar când bătrânul îl întreba unde e pensia lui, Gagea îi spunea <<Ți-am dat banii! Ai uitat?>>. Când a avut loc furtul, în urma căruia am și făcut plângere, polițistul a intrat noaptea în casa bătrânului, a luat cardul – pentru că știa unde îl ține – și pe lângă asta i-a mai furat și o căldare pe care o avea bătrânul în pod. Înainte de furt a scos siguranțele de la curent. Căldarea a adus-o înapoi a doua zi, după ce fratele meu a sunat la Poliție. Nu știu cum de a adus-o înapoi, sigur l-a atenționat cineva de acolo. În 12 august 2021 a avut loc furtul. A retras pensia de pe card. Bâtrânul a mers să scoată pensia de pe card, cu un card care era expirat. El nu știe să umble cu cardul și nici nu știa că cel pe care îl avea asupra sa expirase. La bancă a aflat că nu are bani pe card, că i-a fost scoasă pensia. Am depus plângere pentru furt. La o oră după ce am depus plângerea, polițistul a venit să ne dea pensia”.
Clasare pentru furt
Polițistul de la Chișineu-Criș are o altă variantă, confirmată și de faptul că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a clasat dosarul de furt, pe motiv, spune ofițerul, că „fapta nu există”. Adică furtul n-ar fi avut loc. „Pe bătrân îl cunosc de 20 de ani. Venea la noi în casă, mânca la noi în casă, bea la noi în casă. La un moment dat mi-a dat cardul să îi scot pensia. El nu prea știa să-l folosească. Dar nu doar mie mi-a dat cardul să-i scot pensia, i-au scos-o și alții”, ne-a spus ofițerul de poliție. În legătură cu acuzațiile privind furtul căldării, polițistul spune că „bătrânul a vândut-o unui prieten de-al meu cu 50 de lei”. Cert este că, vândută-nevândută, acea căldare a fost adusă înapoi bătrânului.De unde vin toate aceste acuzații? Polițistul spune că este hărțuit de un bărbat pe care l-a prins în urmă cu ceva timp cu țigări de contrabandă și că, de atunci, îl urmărește încontinuu. Iar bărbatul nu se oprește doar la atât, ofițerul spune că acesta i-ar fi aruncat cu vopsea pe mașină și că i-ar fi lovit mașina. Răzvan Gagea spune că această „răzbunare” vine și ca urmare a faptului că a efectuat percheziții la magazinul mătușii bărbatului – prin intermediul căruia așa zisul hărțuitor și-ar fi vândut țigările de contrabandă – întocmind și dosare penale în cauză, punând punct – în acest mod – afacerii cu țigări.
Fapta nu este prevăzută de legea penală
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a constatat în această cauză, privind infracțiunile de care a fost acuzat polițistul (furt, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic) că „nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de furt, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic, motiv pentru care se va dispune clasarea cauzei fiind incident cazul de împiedicarea a punerii în mișcare a acțiunii penale prev. de art. 16 alin. 1, lit. b, teza 1, C.proc.Pen”. Art. 16 alin. 1, lit. b, teza 1, C.proc. Pen. prevede că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovația prevăzută de lege”.