luni, octombrie 21

România se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări din perioada post revoluționară: declinul demografic. În cadrul campaniei sale prezidențiale, Marcel Ciolacu propune un set amplu de măsuri pentru sprijinirea familiilor și creșterea natalității, axat pe politici financiare, educaționale și sociale.

Programele propuse includ stimulente pentru familiile numeroase, sprijin pentru antreprenoriatul feminin și creditele garantate pentru tineri. Totodată, Ciolacu a punctat importanța investițiilor în infrastructura preșcolară și colaborarea între instituții pentru a opri această tendință negativă și a construi un viitor stabil pentru România.

Realitatea este că România are tot mai puțini copii și, în același timp, mulți tineri aleg să plece în străinătate. Avem o populație îmbătrânită și în scădere. Asta afectează inclusiv piața muncii, sistemele de pensii și sănătate. Vă rog să vedem această realitate ca pe un apel la acțiune. Trebuie să oferim noilor generații de români motive să creadă în țara lor – oportunități, siguranță și, cel mai important, speranța într-un viitor alături de cei dragi”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Politici pentru susținerea natalității și sprijinirea familiilor

Potrivit premierului, o soluție imediată o reprezintă politicile care să încurajeze creșterea natalității și să sprijine familiile. Prin stimulente financiare, acces îmbunătățit la servicii de sănătate și educație, dar și prin creșterea nivelului de trai, Marcel Ciolacu dorește să ofere familiilor siguranța economică necesară pentru a crește copii într-un mediu sănătos și stabil. Aceasta nu este doar o necesitate economică, ci și o provocare de responsabilitate națională.

Pe termen lung, este esențial să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea tinerilor noștri, astfel încât aceștia să își dorească să rămână în țară. Am început deja acest lucru prin îmbunătățirea accesului la educație și prin crearea de locuri de muncă atractive, prin facilități acordate tinerilor, dar și celor în vârstă, pentru a-i putea sprijini pe tinerii părinți”, a punctat Marcel Ciolacu.

Măsuri concrete pentru demografie și echilibrul muncă-familie

Programele propuse de Marcel Ciolacu vizează familiile și echilibrul dintre viața profesională și cea de familie. Printre acestea se numără stimulentele financiare pentru ocuparea femeilor din grupurile dezavantajate, precum și sprijinirea antreprenoriatului feminin prin granturi și facilități fiscale pentru angajarea persoanelor vârstnice.

Premierul susține, printre alte măsuri, acordarea unui stimulent de 2.000 de lei pentru formarea profesională a femeilor din grupurile dezavantajate, 1.000 de granturi în valoare de 20.000 de euro fiecare pentru susținerea antreprenoriatului feminin, precum și sprijinirea părinților singuri cu venituri mici prin finanțarea cursurilor de recalificare.

O soluție imediată este să investim în politici care să sprijine familiile și să încurajeze creșterea natalității. Să facem acest lucru prin stimulente financiare, prin îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate și educație, dar și prin creșterea nivelului de trai, astfel încât familiile să aibă siguranța economică necesară pentru a crește copii într-un mediu sănătos și stabil”, arată în Planul de țară, Marcel Ciolacu.

Extinderea Programului „Family Start” și beneficii pentru familiile numeroase

Un alt pilon important în campania lui Marcel Ciolacu este extinderea programului „Family Start”, ale cărui fonduri bugetate pentru 2024, de 250 mil. lei, au fost recent suplimentate cu încă 45 mil. lei de către Guvernul României. Ținta candidatului PSD la președinția României este, însă, ca Family Start să ajungă la un nivel al garanțiilor de 1 miliard de lei anual.

Vor putea fi oferite astfel tinerilor mai multe credite garantate de stat, cu dobândă subvenționată, pentru nevoile esențiale – căsătorie, locuință, sănătate, educație. În plus, familiile cu 2 sau mai mulți copii și familiile monoparentale vor beneficia de un program consistent de vouchere anuale pentru rechizite și îmbrăcăminte.

Viitorul stabil al României: împreună pentru o națiune prosperă

Pe termen lung, Marcel Ciolacu propune o colaborare strânsă între Președinte, Guvern, comunități locale și sectorul privat pentru a crea un mediu propice tinerilor.

Investițiile în infrastructura preșcolară, facilitățile acordate tinerilor părinți și sprijinul acordat dezvoltării învățământului privat sunt pași importanți spre stabilitatea demografică și economică.

De aceea, în programul meu am inclus o serie de măsuri cu impact și asupra evoluției demografice pentru a crește rata de angajare în rândul tinerilor și pentru ca aceștia să aibă într-adevăr acces la o locuință. (..) Trebuie să lucrăm împreună pentru a opri declinul demografic și pentru a construi o societate prosperă, unde fiecare român să aibă șansa de a trăi și de a-și crește copiii”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Acțiune.
Exit mobile version