marți, aprilie 1

Guvernul Austriei a anunţat miercuri că intenţionează să pună capăt regrupării familiale a refugiaţilor, cu scopul de a „proteja” țara de un aflux de migranți înregistrat în ultimii ani. Măsura este o premieră în Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit News.ro.

Un decret cu noua măsură urmează să fie publicat, iar „până în mai, în doar câteva săptămâni, acest decret va deveni realitate”, a anunţat ministrul Integrării, Claudia Plakolm, într-o şedinţă a Guvernului, la Viena.

„Ne-am atins limitele capacităţii de primire”, a declarat ea, iar Guvernul vrea să „protejeze sistemele” de sănătate, educație și locurile de muncă.

Ministrul conservator a spus că „probabilitatea unei integrări reuşite scade cu ficare nouă sosire”. Sarcina este „titanică”, în contextul în care numeroşi refugiaţi întâmpină dficultăţi în a învăţa germana, a găsi de muncă şi un loc în şcoli.

Această măsură – care intră în vigoare mai întâi pe o perioadă de şase luni – va putea să fie prelungită până în 2027.

Ea intervine în contextul unei înăspriri a politicilor migraţiei mai multor state membre UE, în urma unei ascensiuni a extremei drepte.

În Austria, Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta) a înregistrat la sfârşitul lui septembrie o victorie istorică în alegerile legislative. El a eşuat să formeze o coaliţie pentru a prelua puterea, însă rămâne primul partid din ţară în sondaje.

Cancelarul conservator Christian Stocker, care se află la putere de la începutul lui martie, împreună cu partidele Social Democrat şi Liberal, este supus unor presiuni să menţină o linie dură.

Austria, în care au intrat mulţi refugiaţi în timpul crizei migraţiei din 2015, anunţă că a observat o „creştere clară” a sosirilor membrilor de familie ai celor care au obţinut azil sau care au dreptul la o protecţie din cauză că ţara lor de origine este considerată periculoasă.

În 2023 erau aproape 9.300 de sosiri, iar anul trecut 7.800, într-o ţară cu 9,2 milioane de locuitori.

Cei mai mulți refugiați vin din Siria şi erau vizați de această restricţionare a drepturilor, anunţată după înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad în decembrie 2024.

Mai multe asociaţii de apărarea drepturilor omului au criticat decizia Gvernului.

„Trebuie să se justificie o situaţie de urgenţă” pentru a putea opri regruparea familială, „ceea ce nu este cazul în Austria”, a declarat pentru AFP Lukas Gahleitner, purtător de cuvânt al ONG-ului Asylkoordination Österreich, care urmează să depună un recurs în justiţie.

Editor : B.E.

Acțiune.
Exit mobile version