sâmbătă, ianuarie 18

„Nu pot decât să confirm că Rusia a planificat acte de terorism aerian, nu doar împotriva Poloniei, ci împotriva companiilor aeriene din întreaga lume”, a declarat premierul polonez Donald Tusk, în timpul unei întâlniri cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Politico.

Acuzațiile lansate de premierul polonez vin după ce New York Times a relatat că serviciile secrete americane au avertizat Casa Albă că Rusia plănuia să introducă ilegal dispozitive incendiare în avioane-cargo care se îndreptau spre SUA. Exista riscul ca unele dispozitive să ajungă și în avioane de linie.

Potrivit Times, Casa Albă a avertizat Kremlinul să oprească operațiunea.

Tusk nu a oferit detalii cu privire planul Rusiei legate de aeronave, însă acuzațiile sale au fost lansate în timpul unei conferințe susținută alături de preşdintelui ucrainean Volodimir Zelenski, venit în Polonia la o serie de întâlniri, cu câteva zile înaintea învestirii preşedintelui ales american Donald Trump luni.

„Actele de sabotaj, diversele versiuni ale războiului pe care Rusia l-a declarat întregii lumi civilizate şi nu doar Ucrainei, necesită o acţiune comună”, a mai avertizat premierul polonez. Apelul său este cu atât mai important cu cât Polonia deține președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a lui 2025. 

Războiul hibrid dus de Moscova

Moscova a fost acuzată, în repetate rânduri, de sabotarea infrastructurii europene de transport și de bruierea semnalelor GPS de către mai multe țări, ca parte a unei campanii de război hibrid a liderului rus Vladimir Putin.

În aprilie 2024, ministrul ceh al transporturilor, Martin Kupka, a avertizat că Rusia a avut „mii de încercări” de a ataca căile ferate europene de la începutul războiului la scară largă al Moscovei împotriva Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat acuzația drept „nefondată”.

Mai recent, Rusia a fost acuzată că a doborât un avion de pasageri azer care s-a prăbușit în Kazahstan, omorând 38 de persoane. Incidentul a făcut ecou cu doborârea avionului MH17 în 2014 deasupra estului Ucrainei, în teritoriul controlat de separatiștii susținuți de Rusia, care a ucis 298 de persoane.

În timp ce Putin și-a cerut scuze fără a-și asuma vina pentru prăbușirea din Azerbaidjan, Rusia nu a acceptat niciodată responsabilitatea pentru dezastrul MH17.

Editor : S.S.

Acțiune.
Exit mobile version