Wednesday, March 22, 2023
Home Știință Presa din China minimizează gravitatea Covid, în timp ce OMS caută detalii despre variantele de boală

Presa din China minimizează gravitatea Covid, în timp ce OMS caută detalii despre variantele de boală

by admin

Presa de stat din China a minimizat gravitatea unor valuri de infecții cu Covid-19 înaintea unei ședințe de marți a oamenilor de știință chinezi pentru Organizația Mondială a Sănătății, care spera la o „discuție detaliată” despre evoluția virusului.

China ascunde detalii despre valurile de Covid-19

Răsturnarea bruscă a atitudinii Chinei în ceea ce privește controalele Covid la 7 decembrie, precum și acuratețea datelor sale privind cazurile și mortalitatea, au fost supuse unui control tot mai atent în țară și în străinătate.

Ministerul chinez de Externe a catalogat restricțiile de intrare în țară impuse de unele țări ca fiind „pur și simplu nerezonabile”, afirmând că acestea „nu au o bază științifică”.

„Suntem dispuși să îmbunătățim comunicarea cu lumea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, reporterilor din Beijing.

„Dar… ne opunem cu fermitate încercărilor de a manipula măsurile de prevenire și control al epidemiei în scopuri politice și vom lua măsuri corespunzătoare în diferite situații, în conformitate cu principiul reciprocității.”

OMS a îndemnat oficialii chinezi din domeniul sănătății să împărtășească în mod regulat informații specifice și în timp real cu privire la epidemie. Organismul mondial a invitat oamenii de știință chinezi să prezinte date detaliate privind secvențierea virală în cadrul unei reuniuni a grupului consultativ tehnic de marți. De asemenea, a cerut Chinei să împărtășească date privind spitalizările, decesele și vaccinările.

Abandonarea de către China a politicii „zero Covid”, care fusese susținută de președintele Xi Jinping, a urmat protestelor care au marcat cea mai puternică manifestare de sfidare publică din deceniul în care acesta s-a aflat la putere și a coincis cu cea mai slabă creștere economică din aproape jumătate de secol.

Pe măsură ce virusul se răspândește necontrolat, casele funerare au raportat o creștere a cererii pentru serviciile lor, iar experții internaționali în domeniul sănătății prevăd cel puțin un milion de decese în China în acest an.

China a raportat luni trei noi decese cauzate de Covid, ridicând numărul oficial de decese de la începutul pandemiei la 5 253.

Ce spune presa de stat chineză

Marți, Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist, a citat experți chinezi care au declarat că boala provocată de virus a fost relativ ușoară pentru majoritatea oamenilor.

„Bolile grave și critice reprezintă între 3% și 4% dintre pacienții infectați internați în prezent în spitalele desemnate din Beijing”, a declarat pentru ziar Tong Zhaohui, vicepreședinte al Spitalului Chaoyang din Beijing.

Kang Yan, șeful Spitalului Tianfu din China de Vest al Universității Sichuan, a declarat că în ultimele trei săptămâni 46 de pacienți au fost internați în unitățile de terapie intensivă, reprezentând aproximativ 1% din infecțiile simptomatice.

Zona de urgențe de la Spitalul Zhongshan din Shanghai era plină de pacienți marți, a declarat un martor Reuters.

Unii se aflau în paturi pe coridor, primind tratament intravenos, în timp ce zeci de persoane stăteau la coadă în jurul lor, așteptând să vadă un medic. Nu a fost clar câți dintre ei se aflau acolo cu Covid.

Reuniunea OMS

Înaintea reuniunii de marți, un purtător de cuvânt al OMS a declarat că se așteaptă o „discuție detaliată” despre variantele care circulă în China, dar și la nivel global, oamenii de știință chinezi urmând să facă o prezentare.

Doi oameni de știință importanți și membri ai comitetului reunit marți au declarat că vor căuta o „imagine mai realistă” a situației din China. Aceștia nu au făcut alte comentarii cu privire la reuniunea privată după ce aceasta s-a încheiat.

Purtătorul de cuvânt al OMS a adăugat că agenția va comunica ulterior, probabil în cadrul unei conferințe de presă miercuri.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro