marți, septembrie 24

Preşedintele iranian Massoud Pezeshkian a declarat, marţi că mişcarea şiită libaneză Hezbollah, aliat al Iranului, „nu poate rămâne singură” împotriva Israelului, care a lansat cu o zi înainte bombardamente soldate au peste 550 de morţi în Liban, relatează AFP citată de Agerpres. El a solicitat comunității internaționale „să nu permită ca Liban să devină o altă Gaza”, unde Israelul desfășoară  o ofensivă aeriană și terestră.

Mişcarea „Hezbollah nu poate rămâne singură împotriva unei ţări care este apărată, susţinută şi aprovizionată de ţările occidentale, ţările europene şi de Statele Unite”, a declarat Pezeshkian într-un interviu acordat canalului american CNN, interviu tradus din limba farsi în engleză.

El a cerut comunităţii internaţionale „să nu permită ca Libanul să devină o altă Gaza”, unde Israelul desfăşoară o ofensivă aeriană şi terestră ca răspuns la atacul lansat pe teritoriul său de gruparea Hamas palestiniană, un aliat al Iranului şi al Hezbollah.

Luni, loviturile aeriene israeliene împotriva Hezbollah în Liban, de o intensitate fără precedent de la începutul schimburilor de focuri transfrontaliere în urmă cu aproape un an, au făcut 558 de morţi, între care 50 de copii şi 94 de femei, potrivit autorităţlor libaneze. Armata israeliană a raportat că un „număr mare” de membri Hezbollah au fost ucişi.

De câteva zile, frontul războiului din Fâşia Gaza s-a deplasat spre Liban şi escaladarea militară continuă să se agraveze între Israel şi Hezbollah, stârnind temeri legate de un război la scară largă în Orientul Mijlociu.

Noul preşedinte iranian urmează să rostească primul său discurs la Adunarea Generală a ONU, ale cărei lucrări se deschid marţi la New York.

El a acuzat luni Israelul că doreşte „extinderea” conflictului în Orientul Mijlociu, subliniind că acest lucru „nu va aduce beneficii nimănui” şi insistând că Teheranul nu urmăreşte „destabilizarea” regiunii.

La o masă rotundă cu jurnaliştii, el nu a răspuns direct la întrebarea dacă Iranul va reacţiona de acum mai direct la acţiunile Israelului.

„Iranul nu va rămâne indiferent”, a declarat luni ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, pe reţeaua X. „Suntem alături de populaţiile din Liban şi Palestina”, a adăugat el.

Editor : Ana Petrescu

Acțiune.
Exit mobile version