Saturday, February 4, 2023
Home Sănătate Prima notă a copilului tău. Primul buletin care determină starea de sănătate la naștere

Prima notă a copilului tău. Primul buletin care determină starea de sănătate la naștere

by admin

Când un nou-născut vine în brațele mamei, tatălui sau chiar a unui unchi sau mătușă, sentimentul de fericire este imens. În acel moment, nimic nu contează mai mult decât bucuria de a ține copilul în brațe și cunoașterea că nou-născutul este sănătos.

În acel moment, nici culoarea ochilor, nuanța pielii sau trăsăturile nu contează: tot ce contează este cât de repede a plâns copilul, un factor care spune multe despre sănătatea copilului.

Și imediat după naștere, medicii efectuează Testul Apgar pentru a vedea dacă copilul are nevoie de îngrijiri de urgență.

Scorul APGAR: Prima notă a copilului tău. Ce este, de fapt

Scorul Apgar este un test care verifică tonusul muscular, ritmul cardiac și culoarea pielii nou-născutului pentru a stabili dacă copilul are nevoie de îngrijiri medicale suplimentare. De obicei, testul se face de două ori pentru a verifica starea de sănătate a copilului: la un minut după nașterea copilului și la cinci minute după naștere.

Testul evaluează cinci parametri pentru a verifica starea de sănătate a bebelușului și este punctat pe o scală de la 0 la 2. Acești parametri sunt:

1. Activitate (tonus muscular)

2. Aspect (culoarea pielii)

3. Puls (ritmul cardiac)

4. Respirația (ritmul respirator și efortul)

5. Răspuns de grimasă (reflexe)

Se adună notele pentru toate și se acordă scorul final de la 0 la 10.

Ce reprezintă testul Apgar

Un scor Apgar de 7 sau mai mult înseamnă că copilul este sănătos – cu toate acestea, un scor mai mic nu înseamnă neapărat că copilul este nesănătos.

Înseamnă că bebelușul are nevoie de sprijin medical pentru a-l ajuta să respire mai bine. Scorul bebelușilor perfect sănătoși poate fluctua la câteva minute după naștere.

Copiii cu un scor scăzut sunt cei născuți în condiții speciale:

Născut devreme

Născut printr-o cezariană

Născut după o sarcină cu risc crescut

Născut după o naștere complicată sau travaliu dificil

Scorul Apgar: de ce este necesar și ce măsoară?

Cum se efectuează testul Apgar?

Un test Apgar evaluează următoarele aspecte:

1. Ritmul cardiac – dacă nu există bătăi ale inimii, scorul este 0, dacă este mai mic de 100 de bătăi pe minut, scorul este 1 și dacă este mai mare de 100 pe minut, scorul este 2.

2. Efort de respirație – dacă bebelușul nu respiră, scorul este 0; Respirația lentă și neregulată primește 1 punct și dacă și copilul plânge, scorul este 2.

3. Reflexe – dacă nu există reacție, scorul este 0, dacă există grimase, scorul este 1 și dacă există strănut, tuse sau plâns viguros, scorul este 2.

4. Culoarea pielii – dacă culoarea pielii este albastru pal, scorul este 0, dacă corpul este roz și extremitățile albastre, scorul este 1 și dacă întregul corp este roz, scorul este 2.

5. Tonus muscular – Dacă mușchii sunt moi sau slăbiți, scorul este 0; dacă există un anumit tonus muscular, scorul este 1, iar dacă există mișcare activă, scorul este 2.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro