Wednesday, March 22, 2023
Home Tehnologie Producţia de autoturisme a atins un record naţional în 2022. Peste 500.000 de unităţi au ieşit pe porţile uzinelor

Producţia de autoturisme a atins un record naţional în 2022. Peste 500.000 de unităţi au ieşit pe porţile uzinelor

by admin


Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.


Producţia de autoturisme a atins un record naţional în 2022. Peste 500.000 de unităţi au ieşit pe porţile uzinelor

Producţia de autoturisme din România a fost, în 2022, de 509.465 de unităţi, în creştere cu 21% faţă de anul precedent şi a atins un record naţional, arată datele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), informează Agerpres. 

La nivelul lunii decembrie a anului trecut, pe plan local au fost produse 35.930 de autoturisme, dintre care 22.593 de unităţi care au ieşit pe poarta uzinei Dacia de la Mioveni, iar 13.337 de exemplare de la uzina Ford România Otosan din Craiova. 

Conform statisticii ACAROM, pe întreg anul 2022, producţia de autoturisme, în România, a atins volumul de 509.465 de unităţi (314.228 marca Dacia şi 195.237 sub brandul Ford), un record absolut al producţiei de vehicule pe plan naţional. 

De la an la an, creşterea producţiei de autoturisme a fost de 21%, când au fost consemnate 420.755 de exemplare. 

Pe de altă parte, datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), citate de ACAROM, relevă faptul că numărul înmatriculărilor de autoturisme noi în România s-a situat, în 2022, la 129.328 de unităţi, în creştere cu 6,7% faţă de anul precedent.

În acest context, clasamentul pe mărci are pe prima poziţie Dacia, cu 39.910 de unităţi, urmată de Toyota – cu 10.200 de unităţi, Hyundai (9.551), Skoda (8.669), Ford (8.645), Renault (8.443), Volkswagen (8.203), Mercedes (3.572) şi Peugeot (3.532).

Teama de recesiune provoacă un val de concedieri la marile companii ale lumii

Prețurile în creștere, dar și criza generată de războiul din Ucraina pun presiune tot mai mare pe companii. Multe au făcut deja concedieri, altele se gândesc la disponibilizări în perioada următoare, fie că vorbim de giganții din domeniul tehnologic, sectorul bancar sau firme din industria bunurilor de larg consum. 0 seconds of 1 minute, 38 secondsVolume 90%  

De la giganții tehnologici, la firme din industria bunurilor de larg consum, companiile americane se pregătesc pentru o posibilă recesiune, restrângându-şi baza de angajaţi. În cazul unor companii din tehnologie, disponibilizările începute în 2022 accelerează în noul an. 

De exemplu, Amazon va tăia peste 18.000 de locuri de muncă, inclusiv din Europa, în încercarea de a reduce costurile. Nesiguranța economică este unul dintre motivele care stau la baza acestei decizii. 

Noi reduceri de personal sunt anunțate și în domeniul bancar. În cazul unor instituții financiare se vorbește despre cele mai mari concedieri de la criza financiară din 2008. 

Și în Europa, inflaţia care a atins niveluri record, la pachet cu efectele războiului din Ucraina, forţează companiile să dea oameni afară sau să îngheţe angajările. Deși unele presiuni inflaţioniste încep să se atenueze, rămân în picioare riscurile privind noi perturbări în aprovizionare.

Aceste evoluţii ar putea determina băncile centrale să majoreze dobânzile, mai mult decât se estimează în prezent, înrăutăţind evoluţia economiei mondiale, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. De aceea, instituția crede că țările în curs de dezvoltare au nevoie de sprijin pentru a face față şocului provocat de preţurile ridicate la alimente şi energie şi riscului sporit de criză a datoriilor.

Lumea este amenințată de 10 crize simultane, care vor destabiliza economia globală. Avertismentul economistului Nouriel Roubini

Lumea este amenințată de 10 crize simultane, care vor destabiliza economia globală, dar și felul în care muncim și trăim. Este avertismentul economistului Nouriel Roubini, cel care a prezis și criza financiară din 2008. 0 seconds of 1 minute, 23 secondsVolume 90%  

De la politicile publice periculoase și nivelul tot mai mare de îndatorare al țărilor, mai ales după restricțiile din pandemie, până la probleme demografice și catastrofe financiare, geopolitice, tehnologice sau de mediu, toate se află pe lista mega-amenințărilor despre care vorbește economistul Nouriel Roubini în noua sa carte. 

Până la sfârșitul anului trecut, datoria globală publică, dar și privată, a depășit 350% din produsul intern brut al planetei. De aceea, economistul crede că o criză a datoriei publice mai gravă ca oricând va fi greu de evitat. Nu există suficienți bani pentru a respecta promisiunile făcute actualilor angajați, dar și numărului tot mai mare de pensionari. 

Tipărirea de bani va duce la inflație și, în cele din urmă, la hiperinflație, atrage atenția Roubini. 

Nu vom scăpa nici de alte prăbușiri valutare, instabilitate economică, iar riscul stagflației apare pe lista pericolelor din acest an

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro