O dată la 4 ani liderii politici promit o mai bună funcționare a statului, legi aplicate vremurilor în care trăim și reforme ca „în vest”. Totuși, multe dintre acestea rămân doar promisiuni, altele sunt îndeplinite doar pe jumătate.
Ema Stoica: Ne uităm în primul rând la numărul de parlamentari, pentru că s-a discutat de atât de mult timp și s-a votat chiar un referendum pentru reducerea numărului aleșilor din Parlamentul României, însă niciodată nu a fost aplicat acest referendum. Acum, din nou, îl auzim pe Ilie Bolojan care vorbește despre reducerea de la peste 460 de parlamentari la 300. Ar urma, cel puțin în teorie, să fie această reformă.
De asemenea, dacă ne uităm la reforma administrației locale și reorganizarea teritorială și aici există promisiuni. Au existat proiecte și de asemenea au fost foarte multe inițiative care au rămas la sertar. Toate acestea spun cei de la guvernare se vor face în perioada următoare.
Dacă ne uităm la reorganizarea teritorială vedem că România funcționează după o lege care a fost ultima oară făcută în anii 1960.
Dacă ne uităm la cum funcționează statul și aici sunt promisiuni făcute din partea guvernanților. Mai ales atunci când vine vorba de a obține mai mulți bani la bugetul statului. Vorbesc despre un aparat bugetar mai suplu, de mai multe agenții care ar trebui să fie mai eliminate. Însă, istoricul recent ne-a arătat că de cele mai multe ore apar noi angajați și noi agenți la stat.
Nu în ultimul rând, pentru că am vorbit despre securitatea națională. Și aici există foarte multe discuții încă din 2023. S-a discutat despre o nouă reformă a legilor securității naționale. Nu a fost aplicată niciodată și nici nu a trecut de Parlament. De asemenea, serviciile secrete din țara noastră funcționează după legi care au fost făcute în anii 1990. Și aici spun guvernanții că vor lucra în perioada următoare. Vom vedea însă câte dintre toarte aceste reforme spuse la început de mandat vor fi aplicate până la finalul celor patru ani.
Editor : Andreea Rubica