miercuri, septembrie 25

Liga Campionilor a revenit în forță săptămâna trecută; acum este rândul Europa League, competiția europeană de al doilea nivel fiind în centrul atenției cu un program încărcat de meciuri de deschidere, miercuri și joi. Dar, la fel ca în cazul Ligii Campionilor, aceasta nu este chiar aceeași Europa League, scrie The Guardian.

Turneul a suferit numeroase modificări, pe care nu le mai enumerăm, dar numele care participă în acest format sunt, cum altfel, sonore.

Printre numerele mari care atrag privirile sunt britanicii de la Manchester United, ca dealtfel și rivalii lor de la Tottenham. Ne mai întâlnim aici cu Ajax, Athletic Club Bilbao și Real Sociedad la care se adaugă din Serie A Roma și Lazio. Câștigătorii Europa League 2022, Eintracht Frankfurt, și Hoffenheim vor reprezenta Bundesliga. Lyon și Nice s-au calificat din Ligue 1. Nume cu greutate.

Pronosticuri Europa League

Dar cine va merge până la capăt și va ridica trofeul la San Mamés anul viitor? Supercomputerul Opta își pune gâtul (robotic) în joc. Acesta a simulat de 10.000 de ori competiția din 2024-25 și a confirmat procentele de dinaintea turneului. Așadar, fără alte introduceri, să trecem în revistă pronosticurile sale pentru Europa League.

Porto are o afinitate pentru această competiție, câștigând-o cu José Mourinho în 2003 (când era Cupa Uefa) și în 2011 sub conducerea lui André Villas-Boas, care este în prezent președintele lor. Este singurul club portughez care a câștigat Cupa Uefa/Europa League, în timp ce doar cinci echipe de pe continent au câștigat această competiție de mai multe ori.

Având în vedere statutul lor de favoriți conform supercomputerului, ei sunt, de asemenea, în mod nesurprinzător, proiectați a fi cei mai susceptibili de a ajunge în ultimele 16, reușind acest lucru în 87,6% din simulări.

Acest lucru poate fi probabil explicat parțial prin faptul că Porto a jucat în fazele eliminatorii ale uneia dintre competițiile europene în fiecare dintre ultimele 18 sezoane, ultimul eșec fiind în 2005-2006, când a terminat pe ultimul loc într-o grupă a Ligii Campionilor care mai includea Inter, Rangers și Artmedia Bratislava. Se consideră că Porto are cele mai mari șanse de a trece de fazele eliminatorii, ajungând în finală în peste un sfert din simulări (26%).

A doua favorită după Porto este Athletic Club din Bilbao, care a ridicat trofeul în 10,9 % din cele 10.000 de simulări de dinaintea turneului efectuate de supercomputerul Opta. Athletic nu a mai câștigat această competiție, deși a ajuns în finală în 1977 și 2012. Aceștia s-au calificat în acest sezon după ce au terminat pe locul cinci în La Liga, iar cu Ernesto Valverde la conducere, care are o experiență vastă, nu au șanse neglijabile. Totuși, conform modelului de proiecție, ei sunt văzuți mai degrabă ca cei mai buni dintre urmăritori decât ca rivali direcți pentru Porto, ajungând în finală în 19,8% din pronosticuri.

A treia favorită este, credeți sau nu, Slavia Praga. Aceștia au câștigat primul lor trofeu european în 9,6% din cele 10.000 de simulări ale sezonului. Slavia este o prezență obișnuită în ultima vreme pe această scenă, ajungând cel puțin în faza grupelor uneia dintre competițiile europene în fiecare sezon din 2017-18 – înainte de asta, ultima lor participare fusese în 2009-10.

Cifrele lor sunt probabil ajutate de faptul că au câștigat o grupă de Europa League în sezonul trecut care a inclus și Roma, în timp ce au ajuns în sferturile de finală ale Conference League în 2021-22. Ei au progresat până în ultimele 16 în 79,9% din simulări și chiar au ajuns în semifinale (31,1%) mai des decât toți, cu excepția Porto și Athletic. În mod clar, supercomputerul vede în Slavia o echipă de urmărit.

Cei mai buni

Tottenham este, de asemenea, considerată printre cele mai mari amenințări din competiție. Echipa lui Ange Postecoglou merge până la capăt în 8,6% din simulările supercomputerului, în timp ce este considerată mai probabilă decât Slavia să ajungă în ultimele 16 (81,0%).

Urmează Roma, care a câștigat al doilea trofeu european în trei ani în 8,2% din pronosticuri. Cu toate acestea, Giallorossi nu s-au bucurat de un început de sezon grozav pe plan intern, cu o serie de nicio victorie în primele patru meciuri care l-au costat postul pe antrenorul lor, Daniele De Rossi. Ivan Juric este acum omul de la cârmă și a câștigat primul său meci la sfârșitul săptămânii, o victorie cu 3-0 cu Udinese.

Manchester United este, poate surprinzător, cotată ca a șasea favorită la câștigarea trofeului (7,1%). Din punct de vedere al talentului pur, Manchester United are probabil cea mai puternică echipă din competiție – și aproape sigur cea mai scumpă. Dar echipa lui Erik ten Hag poate fi destul de dificil de citit din cauza modului în care tind să combine victoriile cu înfrângerile.

Cu toate acestea, ei au un palmares destul de bun în Europa League. Au fost eliminați în ultimii 16 în timpul primei lor participări (după ce au părăsit Liga Campionilor) în 2011-12, dar de atunci, au ajuns în ultimii 16 o dată, în sferturi o dată, în semifinale o dată, au fost vicecampioni și au ridicat trofeul în cele cinci participări ale lor.

Există alte șase echipe care sunt considerate a avea cel puțin 3% șanse de a câștiga Europa League 2024-25.

Lazio participă în competiția europeană pentru al optulea sezon consecutiv și câștigă primul său trofeu continental major de la Cupa Cupelor din 1999 în 6,1% din proiecții.

Mourinho ar putea deveni primul antrenor care câștigă competiția cu trei cluburi diferite dacă o duce pe Fenerbahce până la capăt. Antrenorul portughez a câștigat-o deja cu Porto și Manchester United și își duce actuala echipă la trofeu în 3,1% din previziunile supercomputerului. Aceștia sunt considerați printre cele mai puternice echipe din turneu, deși rivalii lor de la Galatasaray (5,2%) sunt cotați ca având șanse mai mari de a merge până la capăt.

Real Sociedad (3,6%), Frankfurt (3,6%) și Nice (3,1%) sunt celelalte echipe care au primit o probabilitate de succes de 3% sau mai mult în Europa League în acest sezon.

FCSB nu este prezentă în simulări

La competiție participă și campioana sezonului trecut, FCSB. Supercomputerul Opta nu spune nimic de locul la care l-ar putea ocupa echipa lui Gigi Becali, care, creme de la creme în acest sezon, îi așteaptă în Ghencea pe cei de la Mancester United. Dealtfel, conform tabelului de mai sus, FCSB nu se află în primele 32 de echipe (din 36 de participante).

FCSB va disputa opt partide în Liga Europa, în perioada 26 septembrie 2024 – 30 ianuarie 2025.Bucureştenii vor juca patru meciuri pe teren propriu, primul fiind cel cu FC RFS Riga (Letonia), în 26 septembrie, în timp ce partida cu Manchester United se va disputa la 30 ianuarie 2025.

Iată programul partidelor

26 septembrie: FCSB – FC RFS Riga (ora României 22:00);
3 octombrie:  PAOK Salonic – FCSB (ora României 22:00);
24 octombrie: Glasgow Rangers – FCSB (ora României 22:00);
7 noiembrie: FCSB – FC Midtjylland (ora României 19:45);
28 noiembrie; FCSB – Olympiacos Pireu (ora României 22:00);
12 decembrie: Hoffenheim – FCSB (ora României 19:45);
23 ianuarie: Qarabag FK – FCSB (ora României 19:45);
30 ianuarie: FCSB – Manchester United (ora României 22:00).  

 

Editor : S.S.

Acțiune.
Exit mobile version