duminică, octombrie 13

Mii de oameni au ieşit în stradă duminică la Madrid pentru a cere preţuri mai mici la locuinţe. Supraturismul și scumpirile îi fac pe spanioli să se simtă excluşi de pe piaţa imobiliară. Localnicii au mărşăluit prin capitala spaniolă pentru a revendica scăderea chiriilor şi condiţii de trai mai bune.

Pe pancardele și bannerele cu care au venit la protest puteau fi văzute mesaje ca „Muncim ca să trăim, nu ca să supraviețuim” și „Să ai unde locui este un drept, nu o afacere”. Douăsprezece mii de oameni au ieşit în stradă, conform guvernului spaniol, informează Agerpres.

Spaniolii nu pot trăi în propriile lor oraşe. Ne forţează să plecăm din oraşe. Guvernul trebuie să reglementeze preţurile locuinţelor”, a declarat o manifestantă în vârstă de 33 de ani, asistentă medicală.

În iulie, guvernul spaniol a anunţat o campanie vizând închirierile pe termen scurt şi de vacanţă şi intenţionează să-i investigheze pe cei înregistraţi pe platforme ca Airbnb şi Booking.com pentru a verifica dacă au autorizaţiile necesare.

Spania face eforturi pentru a găsi echilibrul între promovarea turismului, o componentă cheie a economiei sale, şi preocupările cetăţenilor faţă de creşterea chiriilor şi orientarea proprietarilor de imobile spre închirierea în scop turistic, mai rentabilă.

Într-o manifestaţie separată duminică la Barcelona împotriva găzduirii Cupei Americii la yachting, manifestanţii au susţinut că acest eveniment a contribuit la creşterea chiriilor şi a numărului de turişti veniţi într-un oraş deja supraaglomerat.

Locuitorii din insulele Canare şi Malaga au organizat şi ei proteste mai devreme în acest an împotriva creşterii numărului de turişti. Sezonierii din industria ospitalităţii au probleme în a găsi unde să locuiască în aceste „hot-spot”-uri turistice, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să doarmă în rulote sau chiar în propriile maşini.

Editor : M.I.

Acțiune.
Exit mobile version