miercuri, ianuarie 15

Partidul Social Democrat trece prin unul dintre cele mai tensionate momente din ultimii 5 ani. Cu un președinte slăbit de eșecurile electorale și pentru care păstrarea puterii a devenit o luptă, cu lideri care simt oportunitatea schimbării conducerii și cu o societate în fierbere din cauza situației economice și politice din România, PSD începe să aibă prima criză internă adevărată din momentul în care Marcel Ciolacu a preluat conducerea partidului, în noiembrie 2019.

Voturile PSD date către AUR – „o glumă” pe TikTok

Mutarea „à la Hrebenciuc” încercată de PSD la alegerile prezidențiale, pentru a-i asigura lui Marcel Ciolacu un tur doi confortabil, a fost chiar cea care s-a întors ca un bumerang împotriva social-democraților. Pe scurt, liderii PSD ar fi direcționat activ voturi către George Simion, în a doua parte a zilei de 24 noiembrie 2024, astfel încât să intre în finala prezidențială, spun surse politice din partid. Când au realizat însă că cel care are șanse mai mari să prindă turul II este Călin Georgescu, anumite filiale ar fi direcționat voturile activului de partid către acesta din urmă. Informațiile au fost confirmate pentru Digi24 încă din noaptea de 24 noiembrie, din mai multe surse politice din PSD. Finalul este unul știut de toată lumea – Marcel Ciolacu a picat pe locul al treilea, iar primele două poziții au fost ocupate de independentul Călin Georgescu și lidera USR Elena Lasconi.

După acest moment, mulți dintre liderii social-democrați, chiar și cei care ar fi coordonat această mutare, printre care Mihai Tudose, au negat public o asemenea mișcare activă a voturilor către alți candidați. Primul care a confirmat a fost Alfred Simonis, președinte PSD Timiș și unul dintre liderii importanți din partid. Totul a fost făcut pe contul de TikTok deja celebru al lui Marcel Ciolacu.

Președintele PSD și liderul de la Timiș au dat curs trendului „ascultăm și nu judecăm”, în care Simonis îi mărturisește lui Marcel Ciolacu: „Îți amintești când spuneai la partid să nu-i dea nimeni votul lui Simion pentru că nu suntem siguri că intrăm în turul doi? Să știi că toți i–am dat! Ascultăm și nu judecăm!”, a încheiat liderul de la Timiș.

Mișcarea lui Alfred Simonis a fost însă una cu bătaie lungă, spun surse politice din partid. Acesta a pus pe masă un eșec pe care coordonatorul campaniei prezidențiale, Mihai Tudose, nu și l-a asumat nici public, nici intern, în ultimele ședințe ale partidului. Cu toate acestea, în momentul în care cel vizat de eșecul voturilor, Marcel Ciolacu, a fost întrebat de jurnaliști cum vede faptul că s-au transferat voturi spre un alt candidat, liderul PSD a spus că: „A fost o glumă. Pe TikTok mai îți permiți să faci și glume. Sunt om, chiar dacă sunt persoană publică, mai putem face și glume […]. Îmi cer scuze, a fost o glumă proastă”, a argumentat Ciolacu.

Crin Antonescu, doar un candidat „de rezervă”?

Tot la capitolul „prezidențiale”, decizia Coaliției de a merge cu un candidat comun, în persoana lui Crin Antonescu, nu a fost primită cu brațele deschise de mulți dintre social-democrați. Chiar dacă fostul lider PNL are o istorie destul de apropiată de PSD, fiind unul dintre artizanii USL, mulți social-democrați ar merge pe mâna unui alt lider la prezidențialele din luna mai.

Unul dintre principalii critici ai deciziei a fost Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD care, întrebat la Euronews despre decizia Coaliției de a-l susține pe Antonescu, a spus că a fost una luată în grabă, în urma alegerilor anulate. Mai mult, acesta a adăugat că este mai degrabă „un nume de rezervă”. A fost repede contrazis, cel puțin public, de o parte dintre colegii din conducerea partidului. Totuși, vocea lui Dîncu nu este una izolată în partid, spun surse politice.

O parte a partidului ar vrea ca PSD să aibă propriul candidat care să intre în lupta pentru Cotroceni. Sunt lideri care îl văd pe Marcel Ciolacu în continuare o variantă, inclusiv pentru faptul că, pierzând încă o luptă, ar fi mult mai ușor de înlăturat inclusiv de la șefia partidului.

Există și o altă tabără care l-ar vedea inclusiv pe Victor Ponta ca o variantă de prezidențiabil. Circulă deja mai multe scenarii la nivelul membrilor PSD, în care fostul lider PSD, readus în partid  de Marcel Ciolacu, are planuri mai mari de atât și ar vrea o coalizare a voturilor suveraniste, chiar dacă asta ar însemna să plece din nou din formațiunea politică și să candideze independent.

În paralel, partidul va face sondaje pentru a-l testa pe Crin Antonescu în fața alegătorilor, iar până pe 20 ianuarie vor fi prezentate cifrele în Coaliție. Chiar dacă public atât Marcel Ciolacu, Mihai Tudose sau Lucian Romașcanu susțin că fostul lider PNL este candidatul comun agreat la nivel de PSD, PNL și UDMR, niciunul nu a putut să garanteze că acest nume nu se poate schimba dacă cifrele din sondaje nu-l vor avantaja pe Crin Antonescu. 

Mesajele suveraniștilor, în curtea PSD

Apariția lui Călin Georgescu pe scena politică la finalul anului 2024 a adus la suprafață fața conservatoare, cu iz suveranist, chiar extremist, a unei părți din PSD. Înainte de anularea alegerilor prezidențiale, liderii PSD s-au așezat la aceeași masă să decidă care e candidatul pe care ar trebui să-l susțină în turul al doilea. Încă de atunci, partidul era împărțit în două tabere. Pe de o parte, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Victor Ponta erau pro Călin Georgescu și inclinau balanța spre susținerea acestuia pentru fotoliul de la Cotroceni, conform celor prezenți la discuții, care au confirmat pentru Digi24. Pe de altă parte, lideri ca Alfred Simonis, Victor Negrescu și Sorin Grindeanu spuneau în ședințele interne că mesajul PSD trebuie să fie îndreptat spre Elena Lasconi și calea pro-europeană, au declarat la acel moment surse din partid.

În tot acest context, la o lună distanță de la anularea alegerilor, protestele din stradă se oglindesc și în curtea PSD. În timp ce Marcel Ciolacu spune, de pe treptele partidului pe care îl conduce, că nu comentează decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor pentru că nu este cel care a oprit scrutinul prezidențial, alți lideri ar vrea mai multe explicații. Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, a declarat tot de la partid că „în acest moment nu avem în spațiul public suficiente răspunsuri la întrebarea de ce au fost anulate alegerile”.

Chiar dacă pentru mulți lideri PSD e doar o oportunitate, valul suveranismului din societate, sunt și alți membri care cred cu adevărat în principiile promovate de politicieni precum George Simion sau Călin Georgescu, spun voci din PSD. Acesta este și unul dintre motivele pentru care ar vrea un alt candidat la prezidențiale, care
să-i reprezinte mai mult decât o face Crin Antonescu.

Promisiuni făcute, dar uitate

Iar la toate aceste divizări din PSD se mai adaugă și împărțirea de către președintele partidelor a funcțiilor cu putere. Chiar dacă este o practică întâlnită la mai toate partidele politice, devine o problemă internă atunci când promisiunile făcute nu se mai respectă. Marcel Ciolacu este cunoscut în PSD ca fiind cel „care promite în stânga și dreapta”, dar care apoi este greu să mai respecte toate angajamentele făcute, spun unii lideri din PSD. În acest scenariu ne aflăm și cu funcțiile de conducere din Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Asociația Municipiilor din România (AMR), conform ultimelor informații obținute din partid.

În cazul consiliilor județene, înțelegerea internă din partid a fost ca Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, să nu aibă funcție de conducere în noua echipă votată de PSD în toamnă, dar în schimb să fie numit președinte al UNCJR. Promisiunea făcută de Marcel Ciolacu este însă umbrită de dorința pe care o are un alt lider din PSD. Surse politice spun că această funcție ar fi râvnită de Paul Stănescu, Secretar General al partidului, care ar vrea să își pună unul dintre oamenii săi pe această poziție. Acum bătălia care părea la început doar de formă va deveni una reală între liderul de la Timiș și omul lui Stănescu.

O situație asemănătoare este și la Asociația Municipiilor din România. Constantin Toma (primar Buzău), Ionuț Pucheanu (primar Galați) și Lia Olguța Vasilescu (primar Craiova) sunt lăsați de liderul PSD să se înțeleagă singuri pe funcția de președinte al Asociației, deși discuția inițială implica inclusiv o direcție pe care Marcel Ciolacu ar fi trebuit să o ofere.

Conducerea Partidului Social Democrat a fost aleasă în urmă cu doar câteva luni, pentru un mandat de 4 ani. Totuși, istoria recentă a partidului ne-a arătat că eșecurile de la prezidențiale au fost de multe ori tranșate în partid prin înlăturarea conducerii. Până la publicarea acestui articol, în interiorul PSD nu s-a discutat deschis la niciuna dintre ședințele partidului despre eșecul de la alegerile prezidențiale și scorul mic de la parlamentare, spun pentru Digi24 mai mulți lideri social-democrați.

Acțiune.
Exit mobile version