vineri, noiembrie 1

Sub titlul „Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist”, Politico face o analiză a unor candidați pentru Cotroceni, comentând amenințarea extremismului.

Politico spune că „rezultatul alegerilor ar putea menține România pe calea sa proeuropeană și centristă – sau ar putea-o înclina către politici mai naționaliste, care ar trage un semnal de alarmă la Bruxelles din cauza proximității strategice a țării față de Ucraina și a rolului său de economie cheie în Europa de Sud-Est.”

„De la un candidat care a fost recent adjunctul șefului NATO, dar este acuzat că are legături cu un propagandist al Kremlinului, la un altul care laudă în mod deschis un lider fascist, alegătorii români se confruntă cu un peisaj politic extrem de polarizat”.

Politico este de părere că în acest moment nu există un lider clar, partidele grele, tradiționale, confruntându-se cu acuzații de corupție. În acest context, problemele de securitate par a trece pe planul doi.

„O identitate bazată pe un amestec ciudat de credință ortodoxă răsăriteană și o limbă romanică a întărit istoric statutul de outsider perceput al țării în regiunea balcanică, determinând atât fasciștii celui de-al Doilea Război Mondial, cât și regimul comunist postbelic al lui Nicolae Ceaușescu să pună accentul pe retorica etnocentrică”, explică Politico.

„Singurul subiect de dezbatere care impregnează alegerile – dar nu doar alegerile – este naționalismul sau fabricarea de non-probleme pentru a distrage atenția de la problemele reale din țară”, a declarat Rufin Zamfir, expert în radicalism și probleme de securitate la GlobalFocus Center.

Politico caracterizează AUR drept “un partid de extremă-dreapta care a intrat în legislativul României în 2020, la prima sa încercare, ca un grup cu o singură problemă, militând pentru unificarea cu Moldova”.

„Fondatorul AUR, George Simion, un activist de extremă dreapta devenit șef de partid, este cotat cu 20% în cursa prezidențială, în urma premierului PSD Marcel Ciolacu, cu 26%, și puțin înaintea candidatului PNL Nicolae Ciucă, șeful Senatului României, cu 17%, potrivit consultanței Socipol”.

Înainte de a intra în politică, „George Simion a fost membru al grupării de huligani de fotbal de extremă dreapta Honor et Patria.” Simion, care s-a autointitulat recent „un președinte al celor mulți” care refuză să „îngenuncheze în fața trădătorilor de neam” și susține că vrea pace în Europa, „la fel ca Donald Trump”, a susținut, de asemenea, că Holocaustul a fost „o chestiune minoră” despre care copiii nu trebuie să învețe în școală.

Un al doilea portret este făcut candidatei SOS Diana Șoșoacă, „lider antisemit și pro-rus”. „Dar Curtea Constituțională a României a declarat candidatura sa invalidă la începutul acestei luni, atât din motive de eligibilitate – inclusiv întrebări cu privire la veridicitatea semnăturilor prezentate cu cererea sa – cât și din cauza suspiciunilor că nu va respecta Constituția și sistemul democratic al țării, citând zeci de exemple în care a luat partea la politica externă rusă și a evitat instituțiile interne. Șoșoacă a afirmat că membrii pro-PSD ai instanței i-au sabotat candidatura prezidențială – înainte de a face una dintre cele mai controversate declarații de până acum ale campaniei în timpul unei sesiuni TikTok live”, comentează Politico.

„Trăiască Legiunea și Căpitanul, care au fost uciși de aceeași putere evreiască care a acționat acum. Mareșalul Antonescu a fost un erou. Corneliu Zelea Codreanu, un erou”, a spus ea, declarație fiind amintită și de publicație.

Politico amintește că mișcarea legionară din România a dus la uciderea a peste 300.000 de evrei și a zeci de mii de romi.

„Declarațiile sale evidențiază tendința unor politicieni români de a recurge la teme istorice și naționaliste atunci când sunt puși la colț”, mai scrie în articolul Politico.

Editor : S.S.

Acțiune.
Exit mobile version