Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat joi că directorul medical al Spitalului Sfântu Pantelimon din Bucureşti a demisionat, iar managerul a transmis că vrea să renunţe la funcţie, însă demisia acestuia va intra în vigoare peste câteva zile, întrucât unitatea sanitară nu poate fi lăsată fără conducere. Miercuri, Rafila declarase la Digi24 că ambii manageri și-au depus demisiile.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Pe parcursul acestor patru luni, atât noi, ca minister al Sănătăţii, cât şi spitalul am pus la dispoziţia organelor de anchetă toate documentele, toate înscrisurile sau echipamentele pentru că, ştiţi bine, rezultă şi din comunicatul Parchetului, s-a făcut şi investigaţie de tip informatic. Ieri dimineaţă Parchetul a emis un comunicat care menţiona patru cadre medicale care erau investigate şi asupra cărora s-au făcut şi percheziţii. Am discutat cu managementul spitalului, era o situaţie care crea nu numai tensiune, dar şi neîncredere în modul de furnizare a serviciilor medicale într-un spital important de urgenţă din Bucureşti. Dânşii au decis că vor demisiona. Directorul medical a făcut-o imediat, domnul manager este decis să demisioneze, s-a şi anunţat acest lucru public, dar trebuie să avem în vedere că trebuie să asigurăm funcţionarea spitalului până la numirea unui nou manager, deci nu putem lăsa acest spital fără management câteva zile, deci demisia intră în vigoare în câteva zile.
Rafila a amintit, la o conferință de presă de joi, că ministerul de resort „a reacţionat imediat” şi a făcut toate activităţile, în cadrul legal, pentru a verifica ce s-a întâmplat la spital. Rafila a precizat că ministerul a putut face verificări în ceea ce priveşte partea administrativă a activităţii spitalului neavând atribuţii în ceea ce priveşte partea medicală. În acest context, a fost solicitată intervenţia Colegiului medicilor din Capitală.
„Dânşii au anumite proceduri în care discută cu personalul medical, evaluează documentele medicale pe care le au la dispoziţie şi au emis un raport iar acest raport nu conţinea elemente care să sugereze că acolo ar fin fost vorba despre o situaţie care să fi pus în pericol deliberat viaţa acelor pacienţi. Asta a fost situaţia din aprilie”, a adăugat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a spus că i se pare „absolut incredibil” ceea ce s-a întâmplat la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, însă este de părere că nu trebuie blamat „în bloc” corpul medical şi a afirmat că cei vinovaţi trebuie „să plătească”.
„Trebuie să ne aducem aminte de tot ceea ce fac medicii şi nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional. O să mă duc imediat după ce închei conferinţa cu dumneavoastră. (…) Mă duc acolo pentru că este o situaţia fără precedent. Noi trebuie să ne asigurăm că activitatea medicală la Spitalul „Sfântul Pantelimon” va continua. Vreau să discut cu şefii secţiilor din Spitalul Pantelimon, cu medicii de la Secţia de Terapie Intensivă şi să găsim împreună o soluţie. Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu cred că este un răspuns pe care trebuie să îl încurajăm. Cine este vinovat să plătească„, a mai spus ministrul.
Alexandru Rafila a amintit că Spitalul a făcut sesizare la Parchet în acest caz.
Cei doi medici de la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sfântu Pantelimon din Bucureşti acuzaţi de omor calificat cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei vor fi duşi, în cursul zilei de joi, la Tribunalul Bucureşti, unde se va judeca propunerea procurorilor privind emiterea de mandate de arestare preventivă pe numele lor. Femeile au fost reţinute miercuri, fiind acuzate de moartea unui pacient de 54 de ani căruia i-au scăzut nejustificat doza de noradrenalină.
Editor : M.I.