Război în Ucraina, ziua 335. Oficialii ucraineni avertizează de câteva săptămâni că Moscova ar putea pregăti o nouă ofensivă de pe teritoriul țării vecine. O ofensivă dinspre nord ar viza probabil capitala Ucrainei, Kiev, așa că autoritățile au început să construiască fortificații suplimentare.
Cele mai importante evenimente din ultimele ore:
- Un avion care a decolat din Belarus a declanșat sirenele de atac aerian în Ucraina
- Ucraina, zguduită de un mega-scandal de corupție: cinci guvernatori și patru viceminiștri, dați afară într-o singură zi
- Un apropiat al lui Zelenski spune că “în cazurile de corupție se va proceda după legile războiului”
- O parte din civilii uciși la Dnipro de racheta rusească, încă neidentificați
- Polonia a cerut oficial Germaniei aprobarea pentru transferul de tancuri Leopard în Ucraina
- Ucrainenii construiesc fortificaţii din beton armat în jurul Kievului
- Fostul consiler al lui Zelenski, Alexei Arestovici, spune că Ucraina nu va câştiga războiul
- Adjunctul șefului de cabinet al președintelui Volodymyr Zelenski și-a prezentat demisia
- Din peste 50 de mii de pușcăriași recrutați de Wagner, doar 10.000 se mai află în Ucraina
- Rușii întăresc liniile de front din Ucraina cu zeci de mii de noi soldați
- Rusia susţine că Occidentul a blocat negocierile cu Ucraina
- Oleksii Arestovici, fost consilier al lui Zelenski: “Foarte puțin probabil ca Ucraina să câștige războiul”
- Germania a trimis sisteme de rachete “Patriot” în Polonia, la granița cu Ucraina
- Șeful armatei din Norvegia spune că în războiul din Ucraina au murit și au fost răniți peste 300.000 oameni
Update 15:03 O alertă de atac aerian a fost declanșată marți în toată Ucraina.
Euan MacDonald, redactor-șef al publicației New Voice of Ukraine, a scris că alarmele au fost declanșate de un avion care a decolat din Belarus.
Autoritățile ucrainene nu au anunțat imediat dacă există zone atacate cu rachete și drone.
Update 14:55 Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri din guvernul Ucrainei au fost demişi.
Anunțul a fost făcut marți de executivul de la Kiev și vine după alte demisii, demiteri și arestări.
Astfel, Valentin Reznicenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Oleksandr Staruh, guvernatorul din Zaporojie, Dmitro Jivîțki, guvernatorul regiunii Sumî, Iaroslav Ianuşevici, guvernatorul din Herson şi Oleksii Kuleba, guvernatorul Kievului, au fost schimbați din funcții, potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament.
Reznicenko a fost acuzat în presă că a atribuit contracte pentru reparații de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de partenera sa, care lucrează ca antrenor de fitness.
Potrivit publicațiilor ucrainene, Reznicenko și omologii săi din regiunile Sumî, Herson şi Zaporojie fac obiectul unor anchete judiciare.
Însă revocarea lui Oleksii Kuleba ar avea legătură cu numirea sa în cadrul administrației prezidențiale.
Guvernul ucrainean i-a demis, de asemenea, pe viceministrul Apărării, Viaceslav Şapovalov – a cărui demisie fusese anunțată mai devreme în cursul zilei de marți, pe viceministrul pentru Politici Sociale, Vitali Muzîcenko şi pe alți doi miniștri adjuncți ai Dezvoltării Teritoriale, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda.
Aceste concedieri şi demisii în cascadă vin după dezvăluirile presei cu privire la un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană, la prețuri supraevaluate.
Update 14:40 Valul de demisii care a zguduit guvernul de la Kiev pe fondul acuzațiilor de corupție ar urma să ducă la alte plecări din administrația de stat, dar și la arestări.
Un consilier prezidențial, ministrul adjunct al Apărării și procurorul general adjunct al Ucrainei au plecat din posturile lor într-o singură zi, marți.
Primul care a demisionat a fost Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului prezidențial. Acuzat într-un scandal privind utilizarea de mașini scumpe, Timoșenko a supravegheat politica regională și a lucrat anterior la campania electorală a lui Zelenski.
Ministrul adjunct al Apărării, Viaceslav Șapovalov, a demisionat, de asemenea, în urma unor relatări potrivit cărora a gestionat controversata afacere de aprovizionarea armatei cu produse alimentare la prețuri supraevaluate.
La rândul său, procurorul general adjunct Oleskii Simonenko a fost înlăturat din funcție “la propria dorință”, după cum a anunțat instituția sa.
Zelenski a semnalat că și alți oficiali de rang înalt ar putea pleca din funcții. El le-a interzis deja înalților funcționari guvernamentali să părăsească țara, cu excepția cazului în care se află în misiune oficială de stat.
David Arakhamia, șeful partidului prezidențial “Servitorul Poporului”, a spus că oficialii corupți ar putea fi condamnați la închisoare.
“Funcționarii de la toate nivelurile au fost avertizați în mod constant prin canale oficiale și neoficiale: concentrați-vă asupra războiului, ajutați victimele, reduceți birocrația și nu mai faceți afaceri dubioase. Mulți dintre ei chiar au ascultat, dar unii, din păcate, nu au făcut-o. Dacă nu se lucrează într-un mod civilizat, se va proceda conform legilor războiului. Acest lucru este valabil atât pentru recentele achiziții de generatoare, cât și pentru noile scandaluri din ministerul apărării”, a spus Arakhamia într-o postare pe Telegram.
Sâmbătă, ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasil Lozinski, a fost arestat, fiind suspectat că a acceptat o mită în valoare de peste 350.000 de dolari pentru furnizarea de generatoare de electricitate. El a negat acuzațiile
Publicația Ukrainska Pravda a scris că șefii a patru administrații regionale – Sumî, Dnipro, Zaporojie și Herson – ar putea pleca și ei în acest val al demisiilor, din cauza legăturilor cu fostul consilierul prezidențial Timoșenko.
Update 13:13 Anchetatorii ucraineni încearcă să identifice cadavrele a opt persoane care au murit în urma atacului rusesc cu rachete de la Dnipro.
Tirul a avut loc în data de 14 ianuarie și a implicat, potrivit autorităților de la Kiev, o rachetă anti-navă Kh-22, capabilă să transporte un focos cu explozibil convențional în greutate de o tonă.
Încercarea de identificare a celor opt cadavre va continua încă două săptămâni, a anunțat administrația regională de stat din Dnipropetrovsk.
Salvatorii au lucrat zile întregi pentru a înlătura ruinele blocului cu nouă etaje, care a fost, practic, despicat în două de explozia rachetei rusești.
În acest incident, unul dintre cele mai sângeroase de la începutul războiului în care rușii au vizat ținte civile, au fost ucise 46 de persoane, inclusiv șase copii.
Update 12:45 Polonia a solicitat oficial Germaniei permisiunea pentru expedierea de tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Kievul a cerut insistent aceste tancuri în ultima perioadă, pe fondul speculațiilor că Rusia urmează să declanșeze o nouă ofensivă terestră.
“Germanii au primit deja solicitarea noastră de consimțământ pentru transferul tancurilor Leopard 2. Fac apel, de asemenea, către partea germană să se alăture coaliției de țări care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2. Aceasta este cauza noastră comună, pentru că este vorba despre securitatea întregii Europe”, a scris pe Twitter Mariusz Blaszczak, ministrul Apărării de la Varșovia.
La rândul său, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că guvernul din care face parte va decide “foarte curând” în privința cererii formulate de Polonia.
Pistorius a răspuns criticilor care acuză Germania de împiedicarea livrării tancurilor în Ucraina, spunând că țara sa nu este singura care “cântărește” decizia și că “sunt parteneri care încă fac evaluări”.
“Nu ne opunem ca instruirea (militarilor ucraineni pe tancuri Leopard de către alte țări) să înceapă imediat, dar noi nu putem face asta până nu luăm o decizie în legătură cu gestionarea livrărilor de tancuri”, a menționat ministrul
Update 12.10 Procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksiy Symonenko, a fost demis, potrivit unei postări pe contul de Telegram al Procurorului General al Ucraine.
“Procurorul General Andrii Kostin a semnat demisia procurorului general adjunct Oleksiy Symonenko la cererea acestuia”, se arată în postare, potrivit CNN.
Update 12.00 Ucrainenii își consolidează apărarea în fața unei posibile ofensive rusești din Belarus. Ei construiesc fortificații din beton armat în jurul Kievului, potrivit Sky News.
Oficialii ucraineni avertizează de câteva săptămâni că Moscova ar putea pregăti o nouă ofensivă de pe teritoriul țării vecine. O ofensivă dinspre nord ar viza probabil capitala Ucrainei, Kiev, așa că autoritățile au început să construiască fortificații suplimentare.
„Continuă instalarea și amenajarea structurilor de tragere pe posibilele rute de înaintare ale inamicului. În plus, continuă procesul de dotare a adăposturilor pentru protejarea personalului. Pentru aceasta, se folosesc structuri din beton armat, care sunt instalate sub nivelul suprafeței solului – pentru a maximiza viața personalului militar”, a anunțat generalul-locotenent Oleksandr Pavlyuk, comandantul apărării Kievului.
În urma cu aproximativ un an, rușii au încercat să ocupe Kievul, dar operațiunea a eșuat.
Update 11.18 Alexei Arestovici, fost consilier al preşedintelui ucrainean, a anunţat că în prezent nu mai este un oficial al statului, astfel că poate spune ceea ce crede despre războiul cu Rusia.
E puţin probabil ca Ucraina să câştige războiul cu Rusia, a spus Arestovici.
Update 10:10 Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Volodymyr Zelenski, și-a prezentat demisia, potrivit Ukrainska Pravda, citând surse anonime din guvern. El ar urma să fie înlocuit cu Oleksiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, potrivit surselor. De asemenea, guvernatorii regiunilor Sumi, Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia și Herson ar putea fi următorii oficiali care vor demisiona.
Potrivit site-ului de investigație Bihus.info, Timoșenko a folosit în scopuri proprii un Chevrolet Tahoe donat pentru evacuarea civililor din zonele de luptă. De asemenea, un alt apropiat al președintelui Zelenski ar putea renunța la funcție: Oleh Tatarov. Tatarov a devenit simbolul toleranței lui Zelensky față de corupție, președintele refuzând în mod repetat să-l concedieze sau să-l suspende, deși Tatarov a fost acuzat de luare de mită în 2020.
Update 08:30 Din cei 50.000 de prizonieri ruși recrutați de compania militară privată Wagner pentru a participa la războiul din Ucraina, au mai rămas doar zece mii de oameni, a declarat Olga Romanova, șefa fundației de caritate Rus Seated, relatează publicația rusă independentă Meduza.
„Conform datelor noastre, până la sfârșitul lunii decembrie au fost recrutați 42-43 de mii [de deținuți]. Acum sunt, cel mai probabil, deja peste 50 de mii. Dintre aceștia, zece mii luptă pe front, pentru că toți ceilalți sunt fie uciși, (…) fie dispăruți, fie au dezertat, fie s-au predat”, a afirmat Romanova pentru proiectul My Russian Rights.
Update 08:00 Forțele armate ruse își întăresc liniile de front din Ucraina cu zeci de mii de noi soldați în ultimele luni. Un înalt oficial american spune că totuși aceste întăriri nu au ajutat Rusia să încline balanța în favoarea sa pe frontul de luptă. Se pare că noii soldați trimiși pe front sunt pros echipați și slab antrenați.
Șeful Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, a declarat vineri că forțele ruse au suferit peste 100.000 de pierderi de la începerea războiului pe teritoriul ucrainean.
Atacurile rusești din regiunea Donețk au ucis trei civili și au rănit alți trei în ultimele 24 de ore, a informat guvernatorul Pavlo Kyrylenko. O persoană a fost ucisă în Novopokrovske, una în Paraskoviivka și una în Chasiv Yar, a spus guvernatorul. E imposibil să se cunoască numărul real de victime în Mariupol și Volnovaha ocupate de ruși, a adăugat el. Regiunea Donețk, din estul Ucrainei, este locul celor mai aprige lupte dintre forțele ruse și ucrainene, în timp ce Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.
Uniunea Europeană va continua să susţină Ucraina prin cele mai bune mijloace pentru a respinge invazia militară rusă, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
“Ucraina rezistă prin curaj şi determinare. Ucraina trebuie să câştige acest război, iar noi o vom susţine în cel mai bun mod posibil”, a declarat Josep Borrell, citat de postul de televiziune CNN.
“Rusia continuă atacurile barbare asupra oraşelor ucrainene, omorând civili şi distrugând infrastructurile civile. Nu am observat voinţă reală din partea Rusiei în sensul unei păci corecte şi sustenabile”, a subliniat oficialul UE.
Miniştrii de Externe din statele Uniunii Europene au ajuns, luni, la un acord de principiu privind asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei, în valoare de 500 de milioane de euro. În plus, vor fi oferite echipamente non-letale în valoare de 45 de milioane de euro pentru misiunea UE de instruire a militarilor ucraineni.
Uniunea Europeană a oferit până acum Ucrainei, de la începerea invaziei militare ruse, asistenţă pentru securitate în valoare totală de 3,6 miliarde de euro.
Război în Ucraina, 23 ianuarie | Rusia susţine că Occidentul a blocat negocierile cu Ucraina
Război în Ucraina, 22 ianuarie | Rusia se teme că Moscova va fi atacată. Rachete antiaeriene, așezate pe clădiri
Război în Ucraina, 21 ianuarie | Volodimir Zelenski, cu ochii în lacrimi la slujba de comemorare a oficialilor morţi în accidentul de elicopter
Război în Ucraina, 20 ianuarie | Ministrul român al Apărării și șeful SMAp, la Ramstein: “Trebuie să oferim sprijin multidimensionat Ucrainei”
Război în Ucraina, 19 ianuarie | Ministrul german al Apărării: “Împreună cu partenerii noştri, vom continua să susţinem Ucraina în lupta pentru libertate, independenţă teritorială şi suveranitate”