Sunday, October 1, 2023
Home Internațional Război în Ucraina, ziua 568: Atac reciproc și prognoza pesimistă a unui general! SUA consideră încheiată epoca post-Război Rece

Război în Ucraina, ziua 568: Atac reciproc și prognoza pesimistă a unui general! SUA consideră încheiată epoca post-Război Rece

by admin

Administrația Biden „nu va ezita” să impună mai multe sancțiuni Rusiei și Coreei de Nord dacă acestea vor încheia noi tranzacții cu arme, a anunțat un oficial din Departamentul de Stat al SUA, scrie Reuters. Este îngrijorător faptul că Rusia și Coreea de Nord discută despre o cooperare sporită care ar putea încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, a spus el. Totodată, secretarul american de stat consideră că epoca post-Război Rece s-a încheiat odată cu invazia rusă în Ucraina. Antony Blinken spune că SUA urmăresc exercitarea rolului lor de lider în această perioadă cu „modestie” pentru a câştiga „încrederea” altor ţări, consemnează EFE

Rusia a afirmat că a distrus, în cursul nopţii de miercuri spre joi, mai multe drone aeriene ucrainene în regiunile de frontieră Briansk şi Belgorod (vest), fără a raporta victime până în prezent, relatează AFP. În același timp, Ucraina a anunțat joi că a doborât 17 din cele 22 de drone rusești care au în cursul nopții în sudul, centrul și nordul țării. Pe de altă parte, Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război lung în Ucraina şi pentru a face faţă unei Rusii din ce în ce mai ostile chiar şi după ce acesta se va termina, a declarat şeful Statului Major General al armatei cehe, Karel Rehka, într-un interviu pentru Reuters.

UPDATE În rezoluția privind „relațiile cu Belarus”, Parlamentul European l-a recunoscut pe Aleksandr Lukașenko drept complice la crimele comise de Rusia în Ucraina, în special în ceea ce privește deportarea copiilor și a cerut emiterea unui mandat internațional de arestare pe numele președintelui din Belarus, relatează Ukrainska Pravda. Parlamentul European a evaluat acțiunile regimului Lukașenko ca fiind echivalente cu o crimă împotriva umanității, în conformitate cu Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, notează Libertatea.

UPDATE „În noaptea de 14 septembrie 2023, de la ora 21:00 la 2:30, invadatorii ruși au atacat Ucraina cu mai multe grupuri de (drone) de tip Shahed-136/131 din trei direcții”, au precizat forțele aeriene ucrainene. După ce inițial a recurs la bombardarea țintelor ucrainene cu rachete, Rusia a apelat în acest an tot mai mult la Shahed, o dronă kamikaze iraniană ieftină care poate deruta apărarea aeriană prin dimensiunile sale mai mici și viteza redusă, notează Reuters.

UPDATE În noaptea de miercuri, 13 septembrie, în timpul atacului asupra portului Sevastopol din Crimeea ocupată, a avut loc o defecțiune pe scară largă a Starlink, scrie DOU citând la analiștii NetBlocks.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice, Dylan White, a anunțat că „NATO nu are informaţii care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat” și că organizația continuă să monitorizeze situaţia şi rămâne solidară cu ţara noastră, scrie news.ro.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a acceptat să efectueze o vizită în Coreea de Nord, la invitația liderului nord-coreean Kim Jong Un, potrivit informațiilor furnizate de agenția oficială nord-coreeană KCNA.

UPDATE Țările occidentale, prin furnizarea de arme de fabricație sovietică și rusă Ucrainei, încalcă toate obligațiile contractuale, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un comentariu acordat jurnalistului Pavel Zarubin, un fragment al căruia a fost publicat pe canalul său Telegram, scrie Rador.

UPDATE Presa din Armenia a raportat că Erevanul este pregătit să ratifice pe deplin Tratatul de la Roma privind recunoașterea deciziilor Curții Penale Internaționale (CPI).În realitate, asta înseamnă că dictatorul rus Vladimir Putin nu va mai putea vizita Armenia, din cauza mandatului de arestare emis pe numele său de CPI.Ieri, 13 septembrie, prim-ministrul Nikol Pașinian, într-o discuție cu jurnaliștii Armenpress, a subliniat că ratificarea Tratatului nu este împotriva Federaţiei Ruse, ci pentru securitatea naţională, potrivit Ziare.com.

UPDATE După săptămâni în care unii oficiali militari occidentali au fost citaţi exprimându-şi preocuparea faţă de ritmul prea lent al contraofensivei de vară ucrainene, şeful Statului Major General al armatei cehe, Karel Rehka, a declarat, în timpul acestui interviu acordat la cartierul general al armatei cehe, că nu se simte frustrat de ritmul cu care înaintează armata ucraineană. “Aşa arată o ofensivă militară”, a spus el, remarcând: “Nu este ca un film despre Al Doilea Război Mondial. Este nevoie de timp”. “În general, cred că, la ora actuală, niciuna dintre părţi nu are capacitatea de a-şi atinge în viitorul apropiat obiectivele ultime declarate”, a apreciat Rehka. “Nu va dura câteva săptămâni, va dura mult timp, probabil. Şi este important să continuăm să-i sprijinim pe ucraineni o lungă perioadă”, a adăugat el. Generalul Rehka, a cărui ţară membră NATO a contribuit cu muniţie, tancuri, vehicule blindate, lansatoare de rachete şi obuziere la efortul de război în Ucraina, a declarat că Republica Cehă are încă arme în depozite pe care le-ar putea furniza, notează Agerpres.

UPDATE Vladimir Putin i-a propus lui Kim Jong Un să trimită un cosmonaut nord-coreean în spaţiu, au anunţat miercuri agenţiile ruseşti. Dacă Phenianul acceptă, el ar fi primul nord-coreean care va ajunge pe orbita Pământului, notează Digi24.

UPDATE Secretarul american de stat Antony Blinken a opinat miercuri că epoca post-Război Rece s-a încheiat odată cu invazia rusă în Ucraina şi a revendicat rolul de leadership al SUA în lume în perioada care urmează, dar să-l exercite cu „modestie” pentru a câştiga „încrederea” altor ţări, consemnează agenţia EFE.

UPDATE Germania a anunțat că va oferi sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, constând într-o gamă variată de echipamente și provizii. Această asistență cuprinde 20 de vehicule de luptă Marder, muniție corespunzătoare, două vehicule blindate Wisent 1 specializate în neutralizarea minelor, un sistem de supraveghere prin satelit Satcom, 20 de drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun, 10 drone de detecție, ambulanțe, camioane, vehicule de teren și un aport de 1,5 milioane de cartușe. Aceste echipamente și resurse sunt destinate să sprijine Ucraina în eforturile sale de apărare și să consolideze capacitatea acesteia de a face față amenințărilor din regiune, scrie Știripesurse.

UPDATE Rusia a afirmat miercuri că a distrus trei drone ucrainene în Marea Neagră, fără a preciza ce au vizat, după un prim atac ucrainean dimineaţă împotriva unui şantier naval rus la Sevastopol, în Crimeea anexată, relatează Agerpres. Totodată, ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât 11 drone în peninsulă. În dimineața zilei de 14 septembrie, s-au auzit sunetele exploziilor în localitatea Evpatoria din Crimeea ocupată de ruși, scrie publicația rusă Baza.

UPDATE Autoritățile ucrainene trebuie să explice declarația consilierului prezidențial Mihailo Podoliak despre “potențialul intelectual slab” al Chinei și Indiei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, relatează TASS, conform Rador. „Nu am nicio idee despre contextul (literal, “fondul”) acestei declarații”, a declarat aceasta în timpul unui briefing. „El (Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, n.red.) trebuie să dea o explicație și să clarifice”, a continuat Ning. Diplomatul chinez a reamintit că autoritățile chineze “iau în mod constant o poziție responsabilă” în privinţa problemei ucrainene, depunând eforturi pentru soluționarea pașnică a acesteia prin negocieri.

UPDATE Peste 2.000 de persoane au părăsit districtul Kupiansk de miercuri, după ce pe 9 august a fost ordonată o evacuare obligatorie pentru 56 de aşezări, potrivit autorităţilor regionale Harkov, notează Antena3.

UPDATE „Credem că este corect să permitem importurile din Ucraina”, a declarat miercuri premierul bulgar Nikolai Denkov, înaintea şedinţei de guvern. Denkov a adăugat că eliminarea embargoului pentru importurile de cereale ucrainene va reduce preţul alimentelor de bază, lucru de care vor beneficia oamenii cu venituri reduse, notează HotNews.

UPDATE Parchetul General a deschis dosar penal după căderea celei de a treia drone pe teritoriul României. Procurorii de la Parchetul Militar București s-au autosesizat pentru nerespectarea regimului traficului aerian și au deschis un dosar penal in rem, notează Cotidianul.

UPDATE Ungaria a acuzat, miercuri, Ucraina că a crescut brusc taxele de tranzit pentru petrolul rusesc, ceea ce a contribuit la o creştere a preţurilor la carburanţi şi a urcat cu 0,5% inflaţia din ţară, dând peste cap previziunile de scădere, în condiţiile în care Budapesta are cea mai mare rată de creştere a preţurilor din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

UPDATE Trupele ucrainene au lăudat capacitatea de vedere nocturnă a tancului de luptă Leopard 2A6 ca fiind un avantaj pe câmpul de luptă față de inamicul rus, relatează Insider. Un soldat ucrainean a declarat că brigada sa folosește noile și modernele tancuri Leopard 2A6 primite de Ucraina ca pe niște „prădători nocturni”, profitând de capacitatea lor pentru vedere nocturnă pentru a ținti inamicul rus în condiții de lumină slabă. Iuri, un încărcător de tancuri din cadrul Brigăzii mecanizate 47 a explicat într-o înregistrare video publicată de armata ucraineană că „operăm în principal noaptea și în zori”.

UPDATE Ministerul Energiei și Resurselor Naturale din Turcia continuă să lucreze cu Rusia la proiectul hubului de gaze, a declarat o sursă din minister pentru TASS.

UPDATE Invazia sângeroasă a Ucrainei de către Rusia se prelungește de mai bine de 18 luni, sfidând predicțiile multor experți care sugeraseră inițial că armata Moscovei va cuceri rapid Kievul. Fostul director al CIA, John Brennan, care a făcut o evaluare din spatele ușilor închise a războiului din Ucraina, a afirmat că ”colacul de salvare al lui Putin în Ucraina este câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către Donald Trump”, notează Ziare.com.

UPDATE Comercianții străini au colectat 1,8 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale în depozite subterane în Ucraina înainte de sezonul de iarnă, a anunțat miercuri Ministerul Energiei din Ucraina, scrie uk.investing.com.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro