Thursday, September 28, 2023
Home Internațional Regele Charles al III-lea, neașteptat de popular în primul an de domnie

Regele Charles al III-lea, neașteptat de popular în primul an de domnie

by admin

Regele Charles al III-lea a devenit monarh în urmă cu un an și erau multe semne că lucrurile ar putea să meargă prost. El venea după cel mai longeviv și iubit monarh al Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, avea un palmares de activism deschis, iar fiul său mai mic dădea lovituri monarhie din America.

Dar un an mai târziu, Charles s-a dovedit surprinzător de popular, cu o rețetă regală preluată în mare parte de la regretata sa mamă – a cărei primă regulă a fost întotdeauna să stabilizeze nava, într-un mod cât mai necontroversat posibil, scrie The Wall Street Journal.

„A mers surprinzător de bine”, spune Robert Hazell, expert în constituția britanică și profesor la University London College. „Cred că a făcut tranziția la șef de stat mai ușor decât ne-am temut unii dintre noi”.

La un an de la începutul domniei sale, popularitatea lui Charles s-a stabilizat, 62% dintre britanici având o opinie pozitivă despre el, potrivit unui sondaj YouGov de la sfârșitul lunii august, în scădere de la 70% în preajma înmormântării mamei sale, dar cu mult mai mare decât atunci când el era prinț moştenitor în aşteptare. Două treimi din populația britanică dorește să păstreze monarhia, un număr care a rămas în mare parte neschimbat de ani de zile.

Între timp, familia regală se află stare financiară solidă, datorită unor câștiguri extraordinare din proprietățile sale. Saga continuă a fiului său mai mic înstrăinat, Prințul Harry, care a petrecut luni de zile aruncând cu noroi în casa de Windsor a fost întâmpinată cu tăcere de Palatul Buckingham, iar scandalul a dispărut în mare parte din prim planul publicului. Tabloidele britanice s-au postat ferm în spatele noului rege și împotriva lui Harry.

Înainte de a ajunge pe tron, unii curteni se temeau că viitorul rege va încerca să ducă monarhia pe o nouă cale, mai intervenționistă. De-a lungul vieții sale, Charles a fost deschis cu privire la opiniile sale cu privire la o serie de subiecte, de la importanța protejării mediului până la dezgustul său față de arhitectura modernă, și exista îngrijorarea că aceste tendințe vor continua și după ce va urca pe tron, dăunând convenției de lungă durată că monarhul ar trebui să fie neutru din punct de vedere politic, riscând ca astfel de ieșiri să-i afecteze popularitatea.

În plus, Charles avea multe dezavantaje. Era cel mai bătrân prinț care a urcat vreodată pe tronul britanic. Cea de-a doua soție a lui, Camilla, care mult timp nu a fost prea bine văzută de britanici după moartea primei soții a lui Charles, Prințesa Diana, urma să fie regină. Iar familia sa se afla în mijlocul unor scandaluri după ce Prințul Harry și Meghan, Ducesa de Sussex, au părăsit Casa Regală pentru a se lansa într-o afacere media.

Charles a răspuns jurând respect pentru moștenirea mamei sale, invocând dragostea pentru copiii săi și promițând că nu va zgudui barca. „Viața mea se va schimba, desigur, pe măsură ce îmi asum noile responsabilități”, a spus el în primul său discurs ca rege.

„Unii oameni s-au temut că va fi un monarh în campanie, iar el nu este asta”, spune Vernon Bogdanor, expert constituțional la King’s College din Londra.

„Bunicul națiunii“

Experții regali spun că Charles s-a transformat în „bunicul națiunii”.

Spre deosebire de mama lui, care, în general, nu lăsa oamenii să o atingă, Charles se îmbrățișează cu ei, dă mâna cu căldură și spune glume, spune Ingrid Seward, editorul revistei Majesty Magazine.

Vineri, 8 septembrie, pentru a marca moartea mamei sale, regele a participat la o slujbă la o biserică din apropierea reședinței sale Balmoral din Scoția. El a emis o declarație către națiune în care spunea: „Sunt profund recunoscător… pentru dragostea și sprijinul care mi-au fost arătate soției mele și mie”.

Regele a căutat, de asemenea, să modifice subtil tradițiile regale antice pentru a înainta către vremurile actuale în care el guvernează. În timpul încoronării sale, la începutul acestui an, reprezentanți ai religiilor necreștine au jucat un rol important, oameni de credințe multiple participând la procesiune. La scurt timp după ce a devenit rege, Charles a fost fotografiat stând cu picioarele încrucișate pe podeaua unui templu sikh, cu o eșarfă portocalie peste costum.

De asemenea, spre deosebire de mama lui, care nu a mai călătorit în străinătate din 2015 din cauza vârstei ei înaintate, regele este în serviciu diplomatic activ. Charles a făcut o vizită de stat în Germania în martie, în timp ce Marea Britanie încerca să-și stabilească relațiile cu vecinii europeni după Brexit. O vizită în Franța a trebuit să fie amânată din cauza revoltelor de acolo, dar acum a fost reprogramată pentru sfârșitul acestei luni. El nu a vizitat încă alte țări ale Commonwealth-ului, unde este șef de stat.

S-a încruntat doar puțin împotriva convențiilor constituției nescrise a Marii Britanii, conform cărora monarhul ar trebui să acționeze numai la sfatul miniștrilor. Dorința regelui de a apărea la conferința COP27 privind schimbările climatice din Egipt a fost interzisă de Downing Street. Prin urmare, monarhul a organizat o recepție la Palatul Buckingham, cu demnitari din întreaga lume, inclusiv trimisul american pentru climă, John Kerry, pentru a discuta despre schimbările climatice.

„Epoca lui Charles nu va fi ca epoca elisabetană pentru că nu va avea aceeași lungime”, spune Hazell, expertul constituțional. „În cărțile de istorie poate ajunge să fie văzută ca o domnie de tranziție.” Într-adevăr, există dezbateri în cercurile regale cu privire la măsura în care Charles va conduce regatul înainte ca fiul său mai mare, și cel mai popular, prințul William, să-i urmeze.

Mult-trâmbițata slăbire a monarhiei nu a avut loc. Adevăratele schimbări, spune Hazell, ar putea veni doar atunci când viitorul rege William va urca pe tron.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro