luni, septembrie 30

Plecând de la influența rusă asupăra politicienilor din mai multe țări occidentale, Remus Pricopie, rector SNSPA, atrage atenția asupra „singurelor modalități de a lupta cu extremiștii și cu agenții de propagandă rusă, pe teritoriul României”.

Într-o postare pe Facebook, intitulată „Rusia defilează (politic) prin democrațiile euro-atlantice. În România… totul este OK”, rectorul SNSPA trece în revistă tehnicile Kremlinului de a obține influență în mai multe țări occidentale.

„Metoda «infiltrării politice», folosită de Kremlin astăzi, este construită și adaptată la noile realități, plecând de la vechile structuri NKVD, ulterior KGB. Înainte de a acționa, ai nevoie de o rețea extinsă, funcțională, finanțată, plasată și promovată în timp, uneori în decenii, formată din jurnaliști, politicieni, analiști, profesori, preoți, magistrați, militari, oameni de afaceri, artiști, ONG-iști etc. La momentul potrivit, rețeaua devine vocală. Mai întâi este «contestatară», cultivând, în același timp, disoluția socială. Denigrează tot ce poate: UE, NATO, instituțiile fundamentale și/sau domenii/profesii (educație/profesori, armată/militari, sănătate/medici, oameni de afaceri, biserică etc.). Apoi declanșează etapa de preluare a puterii”, scrie Remus Pricopie.

Rectorul SNSPA oferă apoi mai multe exemple.

„În Marea Britanie, fără implicarea Kremlinului, BREXIT-ul nu ar fi avut loc. În SUA, fără Putin, Trump nu ar fi câștigat alegerile, în 2016. În Franța, Marine Le Pen (finanțată masiv de Putin) nu ar fi ajuns azi în poziția de favorită pentru alegerile prezidențiale din 2027. În Italia, prietenii lui Putin sunt deja la guvernare de ceva timp, Meloni fiind una dintre variantele soft ale extremismului politic, alimentat de Kremlin. Ungaria… povestea est eprea bine cunoscută, ca să o mai dezvoltăm aici”.

Pricopie analizează apoi situația României, „sub semnul ironiei”, după cum afirmă într-un post-scriptum la postarea de pe Facebook.

„Nu avem politicieni, jurnaliști, oameni de afaceri, profesori universitari, (foști) ofițeri etc. implicați în acțiuni de tip KGB de destructurare a instituțiilor fundamentale ale Statului Român și preluare, chiar și parțială, a puterii. Nu avem candidați la prezidențiale care cochetează cu Estul și nici politicieni finanțați «la sacoșă», prin intermediul unor oameni de afaceri dubioși. Totul este transparent și în binele cetățenilor români. În Parlamentul României și în Parlamentul European avem numai politicieni respectabili, care, din dragoste de țară, nu și-ar permite să acționeze ca «agenți de propagandă rusă». Prin urmare, recenta decizie definitivă a unei instanțe care vorbește despre faptul că un partid ar acționa împotriva intereselor României – motiv de declanșare a procedurilor de desființare a partidului respectiv, conform legislației în vigoare – cu siguranță este o eroare judiciară, care va fi corectată rapid, printr-o cale excepțională de atac. De asemenea, Republica Moldova și Ucraina au greșit când au îndrăznit să declare un politician român, mare patriot, persoana non grata”, scrie Pricopie, făcând referire la George Simion, fără să-l numească.

În final, rectorul SNSPA scrie care crede el că sunt „singurele modalități de a lupta cu extremiștii și cu agenții de propagandă rusă, pe teritoriul României”. El consideră că trebuie „să-i expui opiniei publice și să aplici legea”.

„Din păcate, numărul celor care au curajul să o facă este foarte mic. Este adevărat, atunci când vorbești despre aceste lucruri intri în malaxorul de denigrare al rețelelor media pro-Kremlin. Aceasta este rețeta «standard». Eu îmi asum acest lucru, dar aici cred că mult mai important ar fi să-și asume cei care candidează pentru diferite poziții politice, inclusiv cei care cer votul cetățenilor pentru a ajunge Președintele României. Dacă nu se va schimba nimic în această direcție, dacă oamenii politici și instituțiile nu vor acționa, conform legii – așa cum a făcut instanța, în procesul AUR vs. Ioana Constantin –, mai devreme sau mai târziu, și România va cădea în cursa diversiunilor venite din Est”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.E.

Acțiune.
Exit mobile version