Wednesday, March 22, 2023
Home Internațional Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse – experți

Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse – experți

by admin

Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susţin analişti moldoveni, consultaţi luni de Radio Chişinău.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano’/AGF / Sipa Press / Profimedia

Sâmbătă, bucăți dintr-o rachetă rusească lansată asupra Ucrainei au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova de o patrulă a poliției de frontieră.

„Încă un clopoţel care ne solicită să ne deşteptăm şi să facem ceva pentru a ne pregăti”

Căderea rachetelor pe teritoriul Republicii Moldova nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant, consideră fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța. El susține că autoritățile de la Chișinău ar trebuie să înceapă acțiuni atât pentru pregătirea economiei, a militarilor și rezervei militare, cât și a civililor, în cazul escaladării războiului.

  • „Suntem, practic, de un an de zile în stare de alertă. Personal, însă, nu prea văd să se fi făcut multe în ceea ce priveşte mobilizarea şi antrenarea populaţiei, în pregătirea populaţiei de a acţiona într-o situaţie excepţională.
  • Deci, această rachetă (descoperită sâmbătă – n.r.) a fost încă un clopoţel care ne solicită să ne deşteptăm şi să facem ceva pentru a ne pregăti. Pentru ca în caz de necesitate să putem riposta aşa cum o face Ucraina”, a declarat Marinuţă pentru Radio Chişinău.

El mai avertizează că, în contextul intensificării atacurilor ruseşti asupra localităţilor ucrainene, Republica Moldova continuă să fie în pericol de a fi ţinta unor rachete cu consecinţe şi mai grave.

„Dacă Ucraina reuşeşte să reziste, atunci rezistăm şi noi”

O opinie similară este împărtăşită de expertul în securitate Ion Leahu, care spune, referindu-se la analize occidentale, că Rusia are încă o capacitate mare de război:

  • „Rusia, având o economie imensă, până recent având venituri colosale din vânzarea ţiţeiului şi a gazelor, îşi va putea permite încă mult timp înainte o economie de război, o economie care să producă rachete, proiectile şi tancuri.
  • În situaţia dată, evident, dacă Ucraina reuşeşte să reziste, atunci rezistăm şi noi. Dar dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre”.

Ion Leahu s-a referit, între altele, la declaraţiile făcute recent de Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin în primul mandat prezidenţial al acestuia. Ilarionov a creionat un posibil scenariu în care armata rusă ar putea ataca Bugeacul ucrainean şi ar crea un coridor cu Găgăuzia, puternic prorusă, şi cu regiunea transnistreană.

Deşi acest scenariu nu pare uşor de pus în practică, se poate observa o pregătire cel puţin din punct de vedere ideologic în regiunea găgăuză, a comentat Leahu, fost reprezentant al Chişinăului în Comisia Unificată de Control, structură de comandament militar comună formată din trimişi ai Republicii Moldova, Transnistriei şi Rusiei, care operează în „zona de tampon” de la frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina.

  • „N-aş acorda prea mare atenţie unor asemenea perspective, dar, în acelaşi timp, uitaţi-vă la declaraţiile din ultima perioadă ale doamnei Vlah (Irina, guvernatoarea Găgăuziei).
  • Câtă ură şi dispreţuire la adresa preşedintei (Maia Sandu) şi a conducerii Republicii Moldova! Este un semn absolut evident că cineva încălzeşte situaţia.
  • Cel puţin la nivel ideologic se fac asemenea pregătiri şi este posibil ca în planul în care este vizată soarta Republicii Moldova un rol să li se atribuie găgăuzilor şi transnistrenilor”, a mai spus Leahu.

În octombrie şi noiembrie anul trecut, rachete ruseşti au survolat teritoriul Republicii Moldova, iar fragmente ale acestora au căzut şi pe teritoriul țării, distrugând acoperişurile şi geamurile mai multor case din localitatea Naslavcea (nord). De asemenea, bombardamentele ruseşti asupra Ucrainei au lăsat în mai multe rânduri fără curent majoritatea localităţilor din Republica Moldova, aminteşte Radio Chișinău.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro