miercuri, decembrie 25

Numele lui Crin Antonescu, fost președinte interimar când Traian Băsescu a fost suspendat, a revenit în centrul atenției, fiind înaintat de coaliția PSD-PNL-UDMR drept candidat unic la următoarele alegeri prezidențiale. Fost profesor de istorie și parlamentar, Antonescu a condus cinci ani Partidul Național Liberal și este unul dintre fondatorii USL. În 2014, el i-a lăsat cale liberă lui Klaus Iohannis intre în cursa pentru Palatul Cotroceni. 

Crin Antonescu a terminat Facultatea de Istorie a Universității București în anul 1985, potrivit CV-ului său. Între 1985 și 1989 a fost profesor și, ulterior, muzeograf, până în 1992. Revoluția l-a prins în Tulcea, unde era muzeograf la Muzeul Delta Dunării. 

CITEȘTE ȘI: Crin Antonescu, după ce a fost desemnat candidatul Coaliției: „Nu am solicitat candidatura, dar nu m-am dat la o parte”

Cariera politică

Crin Antonescu, al cărui nume este legat de Partidul Național Liberal (PNL), a intrat în Parlament în anul 1992. Până în 2008 a fost deputat și, ulterior, a câștigat două mandate de senator (între 2008 și 2016). Între 1997 și 2000 a fost ministrul Tineretului și Sportului. 

Antonescu a fost președinte PNL între 2009 și 2014. În calitate de lider PNL, Antonescu a pus bazele, alături de Eduard Helvig (atunci secretar general PNL), Victor Ponta și Liviu Dragnea (PSD), Uniunii Social Liberale (USL).

USL a reușit să răstoarne guvernarea girată, atunci, de Traian Băsescu și chiar să îl suspende pe fostul președinte al României (a doua oară, în anul 2012).

I-a ținut locul lui Băsescu

Crin Antonescu, pe atunci președinte al Senatului, a preluat interimar funcția de președinte al României.

49 de zile a stat Antonescu în funcția de președinte interimar, timp în care a apucat să își facă și cărți de vizită care indicau funcția preluată de la Băsescu. 

Presa amintește că în perioada în care a asigurat interimatul Antonescu a promulgat zeci de legi, a susținut conferințe, a eliberat din funcție magistrați,a participat la mitingurile electorale ale USL, a făcut declarații anti-UE și a intrat în conflict cu procurorul general de atunci.

A mai fost în cursa pentru Palatul Cotroceni

Antonescu a fost și unul dintre principalii critici ai lui Traian Băsescu. În 2009, când Antonescu a candidat la alegerile prezidențiale, s-a confruntat într-o dezbatere directă cu Traian Băsescu. 

Fostul lider PNL nu a reușit, însă, să îi convingă pe români. La alegerile din acel an s-a clasat pe al treilea loc în primul tur, obținând 20%. În turul al doilea l-a susținut pe Mircea Geoană, candidatul PSD.

În anul 2014, Crin Antonescu a demisionat, pe rând, din funcția de copreședinte USL, din funcția de președinte al Senatului, din funcția de președinte PNL (pe fondul rezultatelor slabe obținute de partid la europarlamentarele din acel an) și a renunțat și la candidatura la alegerile prezidențiale.

Presa mai arăta atunci că Antonescu, intrat în conflict cu Victor Ponta, și-a schimbat atitudinea odată cu ruptura din USL și a început să adopte un discurs pro-european și să acuze PSD că apără baronii locali. 

Când a renunțat la candidatura la prezidențiale, Antonescu a subliniat că ar fi fost cel mai bun candidat al dreptei, dar că a fost nevoie de „un candidat care să fie acceptat mai ușor”. În locul lui a candidat Klaus Iohannis, care a obținut între timp două mandate de președinte.

A avut mai multe ieșiri publice în timpul alegerilor aulate

Deși Antonescu s-a retras din politică, pe parcursul anului 2024, inclusiv în campania pentru alegerile prezidențiale – anulate între timp – fostul șef PNL a avut mai multe ieșiri publice în care a criticat fosta conducere a partidului (care a demisionat după ce Nicolae Ciucă a luat un scor slab în primul tur). 

De asemenea, Antonescu l-a criticat în această perioadă și pe candidatul care a câștigat primul tur – Călin Georgescu.

„Domnul Călin Georgescu, pentru mine nu păcătuiește printr-o orientare antioccidentală. La urma urmelor, e dreptul oricui să aibă această orientare, păcătuiește prin faptul că minte. Pentru că domnul Georgescu, cu doi sau cu tre ani înainte, ne vorbește extraordinar de elogios despre Putin, despre Rusia, Rusia ca stat, nu Rusia țară, Rusia, cultură, Rusia, popor. Ne vorbește foarte rău despre NATO, ne spune că n-avem ce căuta în aceste instituții NATO, în Uniunea Europeană. Acum ne spune că nu e adevărat, că e foarte bine că suntem”, a comentat Crin Antonescu prestația lui Călin Georgescu.

Adina Vălean, soția lui, își continuă cariera politică în Parlamentul European, unde a intrat în 2007. Vălean a fost comisar european pentru Transporturi între 2019 și 2024. 

Crin Antonescu și Adina Vălean au fost și audiați la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în anul 2016, într-un scandal legat de achiziționarea unui apartament de la fiul lui Virgil Măgureanu. Nu sunt alte informații în presă înafară de acea audiere. 

Editor : M.G.

Acțiune.
Exit mobile version