Saturday, September 30, 2023
Home Știință Robotics For Life la final de cincinal! Distracție cu „bună știință“!

Robotics For Life la final de cincinal! Distracție cu „bună știință“!

by admin

La sediul Clubului Rotary din Reșița a avut loc prezentarea rezultatelor taberei „Robotisc For Life“, eveniment aflat la cea de-a cincea ediție și care s-a bucurat de participarea entuziaștilor liceeni al căror număr, mărturisesc, ar merita să fie și mai mare la edițiile viitoare.

La final de tabără desfășurată în perioada 4 – 8  septembrie sub egida For Life, inimosul profesor care lucrează și duce la rang de artă bucuria reușitei fiecărui elev, Ovidiu Bădescu de la Colegiul Național Traian Lalescu, a prezentat celor de față elevi inteligenți, dornici de a explora noi teritorii, care încă de pe-acum au dat frâu liber cutezanței în sfera domeniului roboticii.

Dovezile de talent, inspirație și dorință de explorare de noi teritorii ale științei pe care le-au făcut în această tabără au fost realizate pe repede înainte, fără a zăbovi asupra unui singur elev implicat, cu scopul ca nimeni să nu apuce să sforăie în timpul prezentării, elementele fiind prezentate într-o dinamică cu care nu mulți pot ține pasul, ce-i drept…

Robotisc For Life – Lasă-ți mintea să zburde! 

De la interpretarea unei partituri pe o foaie de hârtie pe care a fost desenat cu creionul un pian virtual, fiind demonstrată, cu această ocazie și conductibilitatea carbonului, la deschiderea unei uși printr-o aplicație și introducerea unui cod, realizarea în mai puțin de 3 minute a unui cub Rubik multicolor, un semafor comandat virtual, bățul cu senzor pentru nevăzători, Domino-ul, interpretarea unei sonate la pian și dansul sincron al membrilor acestui club, toate cele petrecute în spațiul de la UBB au făcut dovada unui nucleu juvenil care ține aproape și creează „în sfera binelui“, sub atenta oblăduire a energicului profesor Bădescu.

La fel de plăcut surprinși am rămas și de filmulețul realizat în zilele de tabără, unde creatorii roboțeilor de mâine, membrii Robotics For Life, s-au purtat natural ( dovada cea mai clară că încă n-au trecut în sfera Cyborgilor) și au trecut cu zâmbetul pe buze și emoția nedisimulată adolescentină mai toate etapele propuse cu această ocazie. Mărturisesc că e atât de bine, de relaxant să vezi că încă mai avem tineri „destupați“, care par a nu avea nicio formă de încrâncenare și orgoliu, specifice societății actuale românești. Tinerii aceștia sunt de „dincolo“… Dincolo de ranchiună, dincolo de nepăsare, dincolo de „lasă bă, că merge ș-așa“.

O formă de rebeliune acceptată a acestui grup în care a fost primit cu multă prietenie și Andrei din Răcășdia, care merită încurajată, o emblemă a celor ce vin din urmă și vor să-și trăiască prin știință, dar cu zâmbet la purtător / al lor viitor. Iaca draci, veni și rima!

De remarcat și prezența, dar și cuvintele încurajatoare la adresa acestor tineri ai Reșiței rostite de președintele Clubului Rotary Reșița – Adrian Faltinschi, clubul fiind principalul finanțator al clubului Robotics FOR LIFE, a inspectorului de la ISJ, prof. Ion Chiosa, a prodecanului de la Centrul Universitar Babeș – Bolyai din Reșița,  conf. univ. dr. ing. Cristian Chioncel și a viceprimarului municipiului Reșița, prof. Mădălina Chiosa.

Coordonatorul cercului (Ups! asta era pe vremea mea), coordonatorul clubului de robotică, profesorul Ovidiu Bădescu a oferit diplome de recunoștință tuturor celor implicați, elevi, cadre didactice și îndrumători care au oferit parte din know-how-ul lor în proiectul derulat în perioada de vacanță 4 – 8 septembrie 2023, în cadrul ROBOTICS FOR LIFE.

Sergiu TABAN

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro