Thursday, March 23, 2023
Home România România a construit cu SMS-uri un spital de oncologie pentru copii și este gata să își împărtășească experiența Bulgariei

România a construit cu SMS-uri un spital de oncologie pentru copii și este gata să își împărtășească experiența Bulgariei

by admin

România va avea un spital de oncologie pentru copii din toamna anului 2023. Acesta va avea 9 etaje, 187 de paturi și 5 săli de operație pe o suprafață de 12.000 mp. Unitatea medicală este prima din țară construită în întregime din donații. 350.000 de persoane fizice și 7.000 de companii îmbrățișează cauza Asociației “Dăruiește Viața” și împreună reușesc să strângă 43 de milioane de euro în 10 ani. Chiar și grupul Metallica este implicat în campania de donații de mare amploare, relatează agenția de presă bulgărească BTA, citată de Rador.

În spatele proiectului, care este adesea numit „Spitalul Speranței” în România, se află Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu – fondatoare ale Asociației „Dăruiește viața”. Provocate de povestea lui Dragoș, în vârstă de 17 ani, bolnav de leucemie, mânate de dorința de a ajuta, cele două femei au început să caute tot felul de modalități pentru a strânge fonduri.

„Așa am aflat despre o reducere fiscală, prin care companiile pot da 20% din impozitul pe profit pe un anumit proiect unui ONG. Am început să convingem oamenii că acesta există. A fost atât de „cool”, încât oamenii nu au crezut că există cu adevărat”, împărtășesc Oana și Carmen într-un interviu pentru Agenția bulgară BTA.

Prima persoană care îi susține este un vechi client al Oanei. Acesta donează 10.000 de euro. Până în decembrie 2009, fondurile colectate se ridicau deja de 100.000 de euro. În 2010, cu ajutorul unei agenții de creație, Oana și Carmen au realizat o campanie de amploare pentru companii și persoane fizice. Reușesc să strângă 1 milion și 100 de mii de euro în patru luni. Nu există însă sprijin din partea statului român.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

„Au fost momente în care chiar a pus piedici. La început a fost greu, cu birocrația și cu autorizația de construire și tot ce înseamnă documentație de la statul român. Problema statului român nu sunt banii cu care să se construiască spitale, ci că planurile, intențiile sale nu trec de pe hârtie la acțiune”, spun Oana și Carmen. Ele au avut recent discuții cu Ministerul Sănătății, precum și cu premierul Nicolae Ciucă și au primit o promisiune de sprijin.

„În primul rând, am dori să ni se permită să ajutăm, să îmbunătățim lucrurile. Asta ne și propunem. Să construim un spital, un alt tip de servicii de sănătate, management. România are nevoie de o schimbare în sistemul său de sănătate. Probabil o nevoie pe care o aveți și voi în Bulgaria”, au comentat fondatoarele Asociației „Dăruiește viața”. Ele sunt gata să ajute Bulgaria cu cunoștințe și experiență pentru a construi un spital pentru copii.

„Dacă există un ONG în Bulgaria care se poate oferi să facă ceea ce am făcut noi aici, cu siguranță putem împărtăși experiență. Probabil că statul bulgar ar trebui să apeleze la consultanți din străinătate. Le putem oferi recomandări”, spun ferm Oana și Carmen.

Spitalul de Oncologie pentru Copii va fi primul din România în care un copil bolnav de cancer va avea acces la tratament multidisciplinar. În unitatea medicală din București se vor efectua operații, radioterapie, chimioterapie, consultații la medicul cardiolog, la medicul stomatolog. Proiectul a fost realizat și cu ajutorul specialiștilor din Olanda, Iordania și Spania.

„Acesta este primul spital de pediatrie din România în care se are în vedere și părintele. Camerele au două paturi rabatabile de perete care sunt destinate părinților. Este primul spital în care ne-am gândit mult la partea emoțională. Pentru copil. Sunt locuri de joacă. O grădiniță. O sală de cinema. Și un mini observator deasupra. Lucrurile ar trebui organizate astfel încât o persoană, după ce intră într-un spital, să se simtă în continuare om” au spus fondatoarele Asociației “Dăruiește Viață”.

Sursa: BTA / Articol de Martina Ganceva, corespondent BTA la București / Rador / Traducere: Mirela Petrescu

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro