miercuri, octombrie 2

Un acord de împrumut în valoare de 500 de milioane de dolari pentru managementul riscului de dezastre a fost semnat, miercuri, la Palatul Victoria, de către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, informează Agerpres.

Linia de finanţare, cu opţiune de tragere în următorii trei ani, vizează întărirea capacităţii de prevenire şi reacţie rapidă la dezastre naturale şi schimbări climatice. Acordul va permite României să aibă „acces rapid” la finanţare pentru situaţii de urgenţă şi se adaugă împrumutului de 650 milioane de dolari pe care Banca Mondială l-a aprobat pentru România în luna iulie, pentru susţinerea politicilor de dezvoltare, informează Guvernul. De asemenea, a fost lansat şi noul Cadru de Parteneriat de ţară al Băncii Mondiale cu România, pentru perioada 2025-2029.

Ministrul Finanţelor a declarat că angajamentul semnat miercuri vizează protejarea cetăţenilor şi pregătirea pentru un răspuns „rapid şi eficient” în momente critice.

„Recent am fost martori la distrugerile provocate de inundaţii, care au afectat locuinţele, infrastructura şi nu în ultimul rând vieţile oamenilor. Aceste evenimente ne-au pus în faţa unei realităţi dure. Riscurile climatice sunt tot mai frecvente şi mai severe. Prin acest acord, România îşi întăreşte capacitatea de a răspunde nevoilor urgente de finanţare şi de a proteja comunităţile vulnerabile”, a spus Boloş.

El a evidenţiat buna colaborare a României cu Grupul Băncii Mondiale în ce priveşte reformele prevăzute în PNRR, dar şi proiecte din domeniile educaţiei, sănătăţii, asistenţei sociale.

„Am remarcat şi apreciem în mod deosebit abordarea flexibilă a noului cadru de parteneriat care va permite Grupului Băncii Mondiale să răspundă cu promptitudine nevoilor de adaptare la schimbările apărute, inclusiv cele generate de şocuri, precum şi varietatea oportunităţilor de sprijin oferite, prin care sunt abordate reformele şi investiţiile prioritare identificate de România, în contextul activităţii sale de stat membru UE, complementar cu activitatea altor parteneri de dezvoltare”, a spus el.

Boloş a mai afirmat că România apreciază sprijinul acordat de Grupul Băncii Mondiale în promovarea reformelor şi investiţiilor cheie, prin expertiză tehnică de specialitate şi instrumente financiare.

„Programul de investiţii în România este cel mai mare din Uniunea Europeană. Cu sprijinul Băncii Mondiale, autorităţile române au înregistrat progrese în domeniul managementului riscului de dezastre, dar sunt necesare în continuare eforturi susţinute pentru modernizarea şi extinderea capacităţii naţionale de pregătire şi răspuns la dezastre, inclusiv din punct de vedere al accesului rapid la finanţare”, a spus el.

Directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Anshula Kant, a declarat că acordul semnat miercuri va sprijini eforturile României de a identifica şi reduce, în mod sistematic, efectele schimbărilor climatice şi dezastrele.

„Proiectul este un exemplu foarte bun şi în ce priveşte modul în care România ne ajută pe noi, Grupul Băncii Mondiale, pentru a ne inova şi a evolua, astfel încât să satisfacem nevoile curente din diferitele ţări pe care le avem client. Recent am lansat noul instrument de răspuns la situaţii de criză, prin care guvernele au la dispoziţie o diversitate de instrumente pentru se pregăti şi a rezista mai bine la şocuri”, a spus aceasta.

Directorul Băncii Mondiale pentru UE, Anna Akhalkatsi, a declarat că parteneriatul nu vizează doar oferirea unui sprijin financiar guvernului României, ci şi consolidarea capacităţii instituţionale.

„De aici înainte parteneriatul nostru şi cadrul parteneriatului de ţară va continua să se concentreze asupra instituţiilor, pentru dezvoltarea lor, pentru tranziţia digitală, pentru tranziţia verde. Este o zonă pe care Banca Mondială a prioritizat-o în ţări ca România şi alte ţări cu venit mai mare. Coordonarea dintre diverse instituţii devine şi mai importantă, dată fiind complexitatea provocărilor cu care se confruntă ţara în aceste momente. Noi am menţionat existenţa a două tipuri Românii. Ceea ce ne dorim să realizăm prin acest parteneriat de cinci ani este să vă sprijinim să ajungeţi la o Românie unificată, atât pentru afaceri, cât şi pentru cetăţeni. Priorităţile noastre sunt aliniate cu ale Guvernului României şi ale UE”, a spus ea.

Editor : M.L.

Acțiune.
Exit mobile version