duminică, decembrie 22

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care este menținut mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025, mai exact până la 31 martie anul viitor, informează Administrația Prezidențială.

Actul normativ promulgat are ca obiect de reglementare aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 32/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 27/2022, în sensul menţinerii mecanismului de plafonare a preţurilor la energie şi gaze până în primăvara anului 2025.

Astfel, preţul din ofertele-tip ale furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale nu poate depăşi valoarea preţului maxim plafonat pe perioada de aplicare a mecanismului, respectiv 1 ianuarie 2022 – 31 martie 2025. De asemenea, legea clarifică modalitatea de stabilire a preţului final facturat, în sensul că acesta ţine cont de preţul de achiziţie al furnizorului, dar nu poate în niciun caz depăşi valoarea preţurilor maxime de plafonare şi se aplică tuturor consumatorilor.

„În perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale au obligaţia să livreze, cu preţul de 120 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici, pentru a asigura în perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, precum şi necesarul de gaze naturale pentru constituirea stocului minim necesar pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025”, prevede legea promulgată de Iohannis.

De asemenea, „până la data de 31 martie 2026, pentru perioada de aplicare a schemei de sprijin se va efectua regularizarea sumelor decontate de la bugetul
de stat către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, după transmiterea către ANRE, pentru fiecare lună din perioada şi pentru fiecare categorie de clienţi beneficiari ai preţului final plafonat, a informaţiilor privind cantitățile de energie facturate pentru lunile de consum din perioada de aplicare, ca urmare a intervenirii unor modificări asupra sumelor deja decontate de la bugetul de stat”.

Pe 11 decembrie, Camera Deputaţilor a decis, în urma reexaminării acestui proiect de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 32/2024, să elimine obligaţia prosumatorilor de a-şi instala la locul de consum şi de producere baterii de stocare.

În urma reexaminării, Camera Deputaţilor a făcut mai multe modificări, adoptând varianta Senatului de a elimina şi prevederile care completau cadrul legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile în sensul în care avizele tehnice de racordare emise/actualizate pentru solicitanţii care sunt sau doresc să devină prosumatori prin instalarea de capacităţi de producere a energiei electrice având puteri instalate cuprinse între 10,8 kW şi 400 kW, cu evacuare de putere în reţeaua electrică de interes public, trebuiau să respecte şi obligaţia de a instala la locul de consum şi de producere instalaţii de stocare.

De asemenea, deputaţii au eliminat şi prevederea potrivit căreia şi prosumatorii existenţi aveau obligaţia de a instala la locul de consum şi de producere instalaţii de stocare, până la data de 31 decembrie 2027.

Amendamentul de eliminare a obligaţiei prosumatorilor de a instala baterii de stocare a fost formulat de deputata USR Cristina Prună şi senatorul USR Cristian Bordei.

„Dincolo de repararea unor termene din ordonanţă, am reuşit să corectăm marea nedreptate făcută prosumatorilor de energie din România, care erau obligaţi – retroactiv chiar – să-şi instaleze baterii de stocare. Sigur, e nevoie de stocare în sistemul energetic, de aceea am depus şi proiect de lege în acest sens, să fie acordate stimulente pentru dezvoltarea sistemelor de stocare. Însă, să-i obligi pe micii prosumatori, care şi-au instalat panouri fotovoltaice din banii lor sau accesând programul AFM, nu trebuia să rămână în lege”, a arătat atunci Cristina Prună, într-un comunicat de presă al USR.

Editor : Ana Petrescu

Acțiune.
Exit mobile version