Thursday, March 23, 2023
Home Știință Roverul Curiosity a găsit opal pe Marte. Posibila sursă de apă pentru astronauți

Roverul Curiosity a găsit opal pe Marte. Posibila sursă de apă pentru astronauți

by admin

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 23:29

1174 citiri

Roverul Curiosity a găsit opal pe Planeta Roșie, care poate fi util pentru viitoarele misiuni pe Marte. Dar nu ca decor, ci ca o potențială sursă de apă, relatează New Atlas.

Opalul se formează ca urmare a interacțiunii dintre apă și roci bogate în siliciu, formând o soluție care apoi se stabilește în crăpăturile rocii. În timp, această soluție se întărește într-un mineral solid care poate fi tulbure sau orbitor de strălucitor. Majoritatea pietrelor de opal se găsesc în Australia sau Etiopia, iar aceasta este prima dată când o piatră este descoperită pe Marte.

Pe parcursul studiului, oamenii de știință de la Universitatea din Arizona au analizat date de arhivă și au găsit în imaginile realizate de Curiosity, pietre ușoare care înconjoară „halourile” faliilor.

Potrivit oamenilor de știință, rocile sunt compuse în principal din apă și siliciu – principalele elemente ale opalului. Și asta este caracteristic diferitelor falii prin care a trecut Curiosity în timpul misiunii sale, în diferite tipuri de roci.

Nu este prima dată când un mineral similar cu opalul este descoperit pe Marte. În 2008, Mars Reconnaissance Orbiter a descoperit pete mari palide în mai multe regiuni ale Planetei Roșii, despre care se crede că sunt depozite de siliciu hidratat. Un nou studiu arată că acest mineral este mai comun decât se credea anterior.

Descoperirea opalului sugerează că apa a fost prezentă pe Marte mult mai mult decât se credea anterior. Chiar și după ce suprafața s-a uscat și a devenit nepotrivită pentru orice microbi care ar fi putut trăi acolo, condițiile de sub suprafață au rămas potențial locuibile mult mai mult timp. Și acest lucru este important pentru misiunea Curiosity și pentru succesorul acesteia, roverul Perseverance, care în prezent caută semne de viață în Craterul Lacului, un loc bogat în opal.

Anterior, oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit semne că în urmă cu 3,5 miliarde de ani a existat un ocean mare pe Marte care acoperea sute de mii de kilometri pătrați. Existența sa a fost indicată de topografia litoralului, dezvăluită în numeroasele imagini ale Planetei Roșii.

Ați putea dori, de asemenea

Copyright ©️ All rights reserved. | thenews.co.ro