Royal Society din Regatul Unit a decis să nu ia măsuri împotriva unui membru faimos al său, antreprenorul american de origine sud-africană Elon Musk, după ce membrii acestei academii ştiinţifice s-au reunit pentru a discuta despre posibilitatea adoptării unor măsuri disciplinare, a raportat miercuri presa britanică, relatează Reuters.
Royal Society, care a fost înfiinţată în 1600 şi este cea mai veche academie britanică de ştiinţe cu o activitate de atunci neîntreruptă, a anunţat luna trecută că urma să organizeze o şedinţă pentru a discuta „principiile legate de declaraţiile publice şi comportamentele membrilor săi”, după ce mii de oameni de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorările cu privire la calitatea de membru deţinută de Elon Musk.
Elon Musk, care deţine reţeaua de socializare X şi este un consilier apropiat al lui Donald Trump după ce preşedintele Statelor Unite şi-a preluat prerogativele în luna ianuarie, a fost ales ca membru al Royal Society în 2018 datorită realizărilor sale tehnologice din sectorul zborurilor spaţiale şi al vehiculelor electrice.
Cotidianul The Guardian a dezvăluit că Adrian Smith, preşedintele Royal Society, le-a scris membrilor academiei pentru a le cere să renunţe la procedurile disciplinare. Printre membrii de seamă din trecutul academiei Royal Society s-au aflat Isaac Newton, Charles Darwin, Albert Einstein şi Stephen Hawking.
Într-un comunicat, Royal Society a precizat că orice problemă ce ar putea să apară din cauza comportamentelor membrilor săi va fi examinată în regim de strictă confidenţialitate, notează Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit acestei academii britanice, consiliul său de conducere consideră că „emiterea de judecăţi despre caracterul acceptabil al unor opinii şi acţiuni ale membrilor, în special despre cele care ar putea fi privite ca fiind politice, ar putea face mai mult rău decât bine pentru Royal Society şi pentru cauza ştiinţei în general”.
Aproape 3.500 de oameni de ştiinţă au semnat o scrisoare deschisă în care şi-au exprimat consternarea faţă de ceea ce ei au descris ca fiind „tăcerea continuă şi lipsa aparentă de acţiune” din partea Royal Society cu privire la calitatea de membru a lui Elon Musk.
Potrivit semnatarilor documentului, comportamentul lui Elon Musk, inclusiv ceea ce ei consideră că ar fi o sprijinire a teoriilor conspiraţiei, încalcă codul de conduită al Royal Society, iar situaţia a devenit şi mai gravă din cauza poziţiei sale în cadrul administraţiei Trump, despre care au afirmat că l-a făcut să iniţieze „un atac asupra cercetării ştiinţifice”.
Elon Musk nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe reţeaua de socializare X, spaţiul său obişnuit pentru declaraţii publice, în legătură cu scrisoarea deschisă a oamenilor de ştiinţă.
Editor : Liviu Cojan